Workshop – Ουρανογραφία στο κιόσκι θέας λίμνης Κορώνειας, Σάββατο 18/5/2024

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας,

για ακόμα ένα Σάββατο θα τα πούμε έξω από τα γραφεία μας…

Σας προσκαλούμε λοιπόν στο δεύτερο workshop της χρονιάς με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας!

Το workshop θα περιλαμβάνει ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό ή αλλιώς Ουρανογραφία. Θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε βασικούς στόχους, όπως τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου και της Κασσιόπης και με τη βοήθεια αυτών να εντοπίζουμε λίγο δυσκολότερα αντικείμενα, όπως το γαλαξία της Ανδρομέδας.
Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα παρατηρήσουμε το νυχτερινό ουρανό με τα τηλεσκόπια της Ομάδας Παρατήρησης του Ομίλου.
Είστε ελεύθεροι να φέρετε και τα δικά σας τηλεσκόπια και τα μέλη του Ομίλου θα είναι εκεί για να σας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείτε.

Ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι το κιόσκι θέας λίμνης Κορώνειας. Το σημείο δίνεται στο σύνδεσμο παρακάτω και η ώρα συνάντησης είναι στις 20:00. Η Ουρανογραφία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις νυχτώσει.

▪ Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη στα 3€ και 2€ για φοιτητές (με επίδειξη πάσο), μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και ανέργους (με επίδειξη της κάρτας ανεργίας).
▪ Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.

Χάρτης ουρανού για την ημέρα του workshop (Αρχείο jpg προς εκτύπωση)

Προκειμένου να κυλίσει ομαλά η βραδιά και να είμαστε όλοι χαρούμενοι, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές οδηγίες, που αφορούν την ασφάλεια του εξοπλισμού, αλλά κυρίως την δική σας ασφάλεια.

  1. Μπορεί να μπήκαμε στην άνοιξη αλλά το υψόμετρο καθιστά αναγκαία τη σωστή προετοιμασία. Επομένως, φορέστε ζεστά ρούχα. Μη σας αγχώνει η εμφάνιση… όλοι σαν κρεμμύδια θα είμαστε.
  2. Εμπειρικά μιλώντας και καθώς πολλά έχουν δει τα μάτια μας, δεν επιτρέπεται το αλκοόλ! Άλλωστε είναι μύθος ότι ζεσταίνει.
  3. Το παρκάρισμα θα γίνεται σε απόσταση ακτίνας 5μ. περίπου από το κιόσκι, γύρω από το οποίο θα στηθούν τα τηλεσκόπια. Καθώς, όμως, ο χώρος είναι σχετικά περιορισμένος, μην αφήνετε μεγάλες αποστάσεις από όσα είναι ήδη παρκαρισμένα και προσπαθείστε, όσοι έρθετε με την παρέα σας να συμπτυχθείτε στα αυτοκίνητα. Η ομάδα παρατήρησης θα είναι ήδη εκεί για να σας κατευθύνει.
  4. Επ’ουδενί δεν κρεμιόμαστε από τα τηλεσκόπια! Η στάση ενός τηλεσκοπίου εξαρτάται καθαρά και μόνο από το πού στοχεύει. Επιπλέον, πέραν του ότι πρόκειται για ακριβό εξοπλισμό, πρόκειται και για βαρύ εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αναποδογυρίσματος είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει τραυματισμός.
  5. Ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες των χειριστών. Κάθε τηλεσκόπιο είναι διαφορετικό και ρυθμίζεται με τον δικό του τρόπο. Ακούγοντας τους χειριστές θα έχετε τη δυνατότητα να το ρυθμίσετε οι ίδιοι, φέρνοντας το στα μέτρα των δικών σας ματιών.
  6. Μεγάλη προσοχή στα καλώδια που θα υπάρχουν κάτω! Τα τηλεσκόπια λειτουργούν με ρεύμα και η παρατήρηση γίνεται νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι στο χώρο θα υπάρχουν πολλά απλωμένα καλώδια, τα οποία λόγω απώλειας φωτός δεν θα φαίνονται.
  7. Θα χρειαστούμε φακούς για να μετακινούμαστε στο χώρο. Όμως, όπως έχουμε όλοι διαπιστώσει, το ξαφνικό και έντονο φως μέσα σε τόσο σκοτάδι είναι αρκετά δυσάρεστο. Επιλέξτε να τοποθετήσετε μπροστά από τους φακούς σας κόκκινα φίλτρα ή απλό κόκκινο σελοφάν (πωλείται στα βιβλιοπωλεία), το οποίο δεν ενοχλεί στα μάτια και δε θα σας αναγκάσει να περιμένετε μέχρι να ξαναπροσαρμοστεί το μάτι σας για την παρατήρηση. Ο χρόνος προσαρμογής του ματιού στο σκοτάδι είναι περίπου 20′. Αν περιμένετε ίσως τελικά να μη χρειαστείτε και φακούς.
  8. …και μην ξεχνάμε, ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΘΑΡΟ! Εκτός των άλλων, εμείς θα τα ξαναβρούμε εκεί την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε τον χώρο.

Για τον Όμιλο,
Η Πρόεδρος
Αγγελίτση Σίσσυ