Παύλος Μωραΐτης

Η πρωτότυπη έκθεση «Αποδεικνύοντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα – Καλλιγραφικές Απεικονίσεις του Παύλου Μωραΐτη», φιλοξενήθηκε στο  Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση μαθηματικών χειρογράφων που δημιουργήθηκαν με αφορμή την απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος από διάφορους μελετητές από όλο τον κόσμο.

Ο Παύλος Μωραΐτης (1937-2010), ένας Αλεξανδρινός καλλιγράφος μελετητής, κατά τη διάρκεια της ζωής του απεικόνισε με ύφος που παραπέμπει σε κλασικά χειρόγραφα περισσότερες από 140 αποδείξεις από τις 400 περίπου καταγεγραμμένες αποδείξεις του θεωρήματος.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν επίσης και άλλα χειρόγραφα που έχουν να κάνουν με την Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά, την αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα. Τα χειρόγραφα έχουν ζωγραφιστεί σε διάστημα 20 ετών σε βαμβακερό χαρτί με τη χρήση πληθώρας υλικών.

Στόχος του καλλιγράφου ήταν να κάνει ελκυστικά τα θέματα των μαθηματικών και της επιστήμης ώστε να γίνουν πηγές έμπνευσης για σπουδαστές, εκπαιδευτικούς αλλά και το πλατύ κοινό.

Την ημέρα των εγκαινίων, για το έργο του Παύλου Μωραΐτη μίλησαν: ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Τομέα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και Μηχανικής του ΑΠΘ, ο Αντώνης Ίτσιος, Πρόεδρος Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, η Μαρία Γενιτσαρίου, Καλλιγράφος – Μικρογράφος Εικαστικός, η Σόφη Κώττη, Μαθηματικός και Μουσικός και η Ντέμη Μωραΐτου κόρη του καλλιγράφου.

Η έκθεση περιλάμβανε μια επιλογή από 99 αυθεντικά χειρόγραφα, το εργαστήριο του καλλιτέχνη, ενώ στα εγκαίνια προβλήθηκε το βίντεο που επιμελήθηκε ο Σκηνοθέτης Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος. Σημειώνεται ότι την έκθεση επιμελήθηκε ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.

Η έκθεση είχε διάρκεια από 24 Νοεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ πλαισιώθηκε από μαθήματα καλλιγραφίας για παιδιά και ξεναγήσεις για σχολεία.


Παύλος Μωραΐτης:


Μαθηματικές αποδείξεις και σχέδια επιστήμης από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Αίγυπτο και τους Ελληνιστικούς χρόνους:


Έναρξη εκδήλωσης εγκαινίων έκθεσης χειρογράφων Παύλου Μωραΐτη.
Καλωσόρισμα από Εύη Γαρδίκη, Δημόσιες σχέσεις Ιδρύματος Ευγενίδου.
Εισαγωγή από Ντέμη Μωραΐτου:


Διονύσης Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, Ιδρύματος Ευγενίδου:


Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.):


Αντώνης Ίτσιος, πρόεδρος Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης:


Μαρία Γενιτσαρίου, Καλλιγράφος – Μικρογράφος, Εικαστικός:


Σόφη Κώττη, Μαθηματικός, Μουσικός, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός:


Η Ντέμη Μωραΐτου προσφωνεί την προβολή του video για τη ζωή και τα έργα του πατέρα της, το οποίο δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Αλέξανδρο Παπαχριστόπουλο:


Αποφώνηση εκδήλωσης εγκαινίων χειρογράφων Παύλου Μωραΐτη στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τη Ντέμη Μωραΐτου:


Επίσκεψη στην έκθεση των χειρογράφων Παύλου Μωραΐτη στο Ίδρυμα Ευγενίδου από όλους τους παρευρισκόμενους στην τελετή εγκαινίων και δεξίωση:


Αλφαβητάρι για τον Παύλο Μωραΐτη από την Ντέμη Μωραΐτου:


Φωτογραφίες από την έκθεση

Ένθετο αφιέρωμα στον Παύλο Μωραΐτη από το ενημερωτικό του Μαρτίου 2010:

Ένθετο αφιέρωμα στον Παύλο Μωραΐτη από το ενημερωτικό του Μαρτίου 2010