Ιστορικό

Η Ερασιτεχνική Αστρονομία είναι ένα χόμπι με αντικείμενο την γνώση του νυχτερινού ουρανού και την παρατήρηση των ουράνιων αντικειμένων.

Η θέα του έναστρου νυχτερινού ουρανού είναι πάντα γοητευτική, ακόμα και μόνο με γυμνά μάτια υπάρχουν πολλά φαινόμενα που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει. Κάποια άλλα αντικείμενα απαιτούν οπτικά βοηθήματα όπως κιάλια και τηλεσκόπια.

Με γυμνά μάτια μπορούμε να δούμε τα φωτεινότερα άστρα και τους αστερισμούς που αυτά σχηματίζουν.

Επίσης είναι ορατοί οι λαμπροί πλανήτες, συχνά εμφανίζονται κάποιοι κομήτες ενώ κάθε βράδυ μπορούμε να δούμε δεκάδες τεχνητούς δορυφόρους να ταξιδεύουν πάνω από τα κεφάλια μας στην τροχιά τους.

Φυσικά ας μην ξεχνάμε την Σελήνη μας που σαν το λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό μετά τον Ήλιο, ήταν και θα είναι πάντα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σώματα προς κάθε είδους παρατήρηση.

Επίσης πολλές φορές τον χρόνο έχουμε βροχές διαττόντων ενώ σπανιότερα μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης.

Με κιάλια ή τηλεσκόπιο μπορούμε να παρατηρήσουμε αντικείμενα όπως νεφελώματα, γαλαξίες, σμήνη αστέρων, διπλά ή πολλαπλά άστρα, όλους τους πλανήτες και φυσικά εξαιρετικές λεπτομέρειες της επιφάνειας της Σελήνης.

Δυστυχώς οι σύγχρονες πόλεις υποφέρουν από το φαινόμενο της φωτορύπανσης που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τους παρατηρητές του ουρανού. Έτσι όσο πιο σκοτεινή η θέση της παρατήρησης τόσο καλύτερη και η ορατότητα.

Να είστε σίγουροι όμως πως ακόμα και η παρατήρηση με γυμνό μάτι αρκεί για να μάθει κανείς να βρίσκει τους αστερισμούς και τους πλανήτες και να απολαμβάνει ατέλειωτες νύχτες ευχαρίστησης ξαπλώνοντας απλώς σε μια παραλία κάποια καλοκαιρινή βραδιά.

Πότε θα εμφανιστεί κομήτης?
Πότε θα γίνει η επόμενη έκλειψη?
Πότε θα έχουμε βροχή διαττόντων?
Τι γίνεται με τις τρέχουσες διαστημικές αποστολές?

Μέσα απο τη δικτυακή σελίδα του Ομίλου μας θα προσπαθήσουμε να σας κρατάμε ενήμερους γύρω απ’ όλα αυτά τα θέματα και ότι άλλο αφορά την Αστρονομία και το Διάστημα.

Όπως διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Όμιλος μας, ομιλίες, βραδιές παρατήρησης και αστροπάρτυ όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον Ουρανό μέσα απο τα τηλεσκόπια του Ομίλου μας και να λύσουμε όλες τις απορίες σας.

Και μην ξεχνάτε οτι για να ασχοληθείτε με την Αστρονομία αυτό που χρειάζεται μόνο, ειναι μεράκι και αγάπη για τον Ουρανό και τα μυστήρια που κρύβει

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1997 με σκοπό να φέρει κοντά όλους όσους κοιτούν ψηλά θαυμάζοντας το μεγαλείο του σύμπαντος που μας περιβάλει.

Να βοηθήσει στην διάδοση της επιστήμης της αστρονομίας και της διαστημικής στην χώρα μας.

Φιλοδοξία μας είναι να διευρύνουμε όλοι τις γνώσεις μας τόσο γενικά, όσο και επιλεκτικά στους τομείς που ενδιαφέρεται ο καθένας μας.

Σήμερα, ο Όμιλος αριθμεί πάνω από 600 μέλη.

Στον Όμιλο συμμετέχουν άνθρωποι όλων των επαγγελμάτων όπως καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, φοιτητές, δικηγόροι, τραπεζικοί, εργαζόμενοι.

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την λειτουργία του προέρχονται αποκλειστικά στις ετήσιες συνδρομές των μελών του.

Μέλος μπορεί να γίνει ο καθένας άσχετα με το επίπεδο των γνώσεων του ή με τον εξοπλισμό που διαθέτει και να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη με αυτόν για το μεγαλείο του κόσμου που μας περιβάλει, μέσω των εκδηλώσεων μας.

Μέλος γίνεστε εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση εγγραφής από το Διοικητικό Συμβούλιο και είστε οικονομικά τακτοποιημένοι με την ετήσια συνδρομή σας καθώς και με την εγγραφή σας.

Τα μέλη μπορούν να παρακολουθούν τις περιοδικές εκδηλώσεις του Ομίλου, που είναι ανοικτές στα μέλη και στους φίλους τους, αλλά και σε όσους άλλους ενδιαφέρονται.

Τα μέλη μπορούν να επισκέπτονται τα γραφεία μας κάθε Τετάρτη (7.30 με 9.30), και κάθε Σάββατο που πραγματοποιείται σεμινάριο (6 με 8) αλλά και να μετέχουν πιο ενεργά σε όποια δραστηριότητα του Ομίλου νομίζουν ότι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν.

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας για ένα καφέ και μην διστάσετε να μας ρωτήσετε για οποιαδήποτε απορία σας.

Αλεξανδρείας 113, περιοχή Μαρτίου, Θεσσαλονίκη ,τηλ: 2310 423 133

FacebookInstagramTwitterYoutube