5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, 29, 30, 31 Ιουλίου 2011

Ένα υπέροχο τριήμερο πέρασαν οι πάνω από 500 φίλες και φίλοι των άστρων που βρέθηκαν στις κατασκηνώσεις της Κουρούνας στους Φιλιππαίους Γρεβενών στις 29, 30 και 31 Ιουλίου 2011.

Ο καιρός, η τοποθεσία, ο καθαρός σκοτεινός ουρανός, η άρτια διοργάνωση, η ανιδιοτελής και ακούραστη δραστηριοποίηση των μελών της Οργανωτικής Ομάδας, οι όμορφες παρέες που κατέφθασαν με κάθε μέσο από όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο), η υψηλού επιπέδου κατάρτιση των εισηγητών των εργαστηρίων που αφιλοκερδώς μετέφεραν σε κάθε ενδιαφερόμενο την εξειδικευμένη γνώση τους, η ποιητική διάθεση των φίλων που ξενάγησαν τους επισκέπτες στα μυστικά του έναστρου ουρανού, η προθυμία των ερασιτεχνών αστρονόμων να δώσουν σε όλες και όλους την ευκαιρία να θαυμάσουν τα ουράνια αντικείμενα μέσα από τον εξοπλισμό τους, την ώρα που αποτύπωναν φωτογραφικά τις ομορφιές του Σύμπαντος, η γενναιόδωρη συνεισφορά των χορηγών (ειδική μνεία αξίζει στο «Πλανητάριο Θεσσαλονίκης»), η βοήθεια των οποίων ήταν καθοριστική για να πάνε όλα καλά, η προθυμία του Δημάρχου Γρεβενών και των συνεργατών του να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας, η τιμητική παρουσία των κ.κ. Θανάση Οικονόμου και Γιάννη Σειραδάκη που βρέθηκαν κοντά στους ερασιτέχνες αστρονόμους για να μιλήσουν σ΄ αυτούς, να τους μεταδώσουν κάτι από τη σοφία και την εμπειρία τους και να τους δώσουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις μαζί τους, είχαν ως αποτέλεσμα την από κάθε πλευρά επιτυχία της πρόσφατης Εξόρμησης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε παράλληλες εκδηλώσεις, που έδιναν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν μια μικρή εκδρομή, με τους ειδικούς της Overland, στο απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον της περιοχής και στα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά με διάφορες δραστηριότητες. Έκπληξη αποτέλεσε για όλους το γεύμα προσφορά του διοργανωτή Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, που ετοιμάσθηκε από τα ίδια τα μέλη της Οργανωτικής Ομάδας, υπό την καθοδήγηση της ευγενικώς προσφερθείσης καθηγήτριας – ιδιοκτήτριας σχολής μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής κ. Βιργινίας Λεβή, με ένα μενού ομολογουμένως πλουσιότατο, ενώ ξεχωριστή νότα έδωσε στη Συνάντηση η παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον Τηλέμαχο.

Η αναμνηστική φωτογραφία της Εξόρμησης

Η αναμνηστική φωτογραφία της 5ης Πανελλήνιας Εξόρμησης, σε δύο εκδοχές από τον Ιάκωβο Στρίκη.

Ιστορικό

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος.

Η ιδέα για τις πανελλήνιες εξορμήσεις πρωτοδιατυπώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2006 στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

1η Πανελλήνια Εξόρμηση
Μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλήνια εξόρμηση τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοια υπό την αιγίδα της, ενώ εκφράστηκε απ’ όλους η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε καλοκαίρι. Η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας όρισε να πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Εξόρμηση στις 20-21 Ιουλίου 2007. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» στη Δίρφη Ευβοίας (υψόμετρο 1100 m). Περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών παρευρέθησαν και η συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη καθώς ήταν και η πρώτη φορά που διοργανώθηκε.

2η Πανελλήνια Εξόρμηση
Η δεύτερη πανελλήνια εξόρμηση, του 2008, είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας να διεξαχθεί και πάλι στη Δίρφη ωστόσο δυστυχώς ακυρώθηκε.

3η Πανελλήνια Εξόρμηση
Έτσι τη σειρά πήρε ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ο οποίος στη συνάντηση των συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 15 Νοεμβρίου 2008 ζήτησε και ανέλαβε τη διοργάνωση της 3ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, το καλοκαίρι του 2009. Τόπος της εξόρμησης ήταν το Όρος Καλλίδρομο, στο καταφύγιο της «Ανάβρας» σε υψόμετρο 600 μέτρων, 7 χιλιόμετρα από τις Θερμοπύλες, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 320 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26-27-28 Ιουνίου με τη συμμετοχή περίπου 70 ατόμων. Στη συνάντηση αυτή έγιναν σημαντικές προσθήκες στο πρόγραμμα όπως οι ομιλίες και τα πρακτικά εργαστήρια-workshops.

4η Πανελλήνια Εξόρμηση
Στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη αποφασίστηκε η 4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων να συνδιοργανωθεί από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» με χώρο διεξαγωγής το όρος Πάρνων στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Η συνδιοργάνωση αυτή αφενός μεταδίδει ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των συλλόγων, αφετέρου εκφράζει την αποφασιστικότητα των διοργανωτών για τη διοργάνωση μιας άρτιας εξόρμησης που θα καθιερώσει το θεσμό στη συνείδηση των ερασιτεχνών αστρονόμων.

5η Πανελλήνια Εξόρμηση
Πραγματοποιήθηκε στους Φιλιππαίους Γρεβενών στις 29-30-31 Ιουλίου 2011 με διοργανωτή τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

6η Πανελλήνια Εξόρμηση
Η 6η Πανελλήνια Εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στον Πάρνωνα από 20 έως 23 Ιουλίου 2012 με συνδιοργανωτές την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων»

7η Πανελλήνια Εξόρμηση
Η 7η Πανελλήνια Εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμων, πραγματοποιήθηκε στα Λιβάδια της Κοτύλης, στον Γράμμο του Νομού Καστοριάς στις 5,6 και 7 Ιουλίου 2013. Διοργανωτής ο Σύλλογος Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς.

8η Πανελλήνια Εξόρμηση
Η 8η ΠΕΕΑ έλαβε χώρα στο όρος Ελικώνας του νομού Βοιωτίας, από τις 25 μέχρι τις 28 Ιουλίου του 2014 με διοργανωτή τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

9η Πανελλήνια Εξόρμηση
Η 9η ΠΕΕΑ θα πραγματοποιηθεί στις 16 με 19 Ιουλίου 2015 στους Φιλιππαίους Γρεβενών, με διοργανωτή το Παράρτημα Κοζάνης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με την ομάδα διοργάνωσης στο astroexormisi2011 @ gmail.com

Εγγραφή

Η συμμετοχή στην εξόρμηση δεν έχει κόστος.

Δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά αστρονομικού εξοπλισμού για την συμμετοχή σας.

Η διαμονή σε αντίσκηνο ή στα σπιτάκια της κατασκήνωσης δεν έχει κόστος.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους, μέλη αστρονομικών συλλόγων ή όχι.

Η συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία της εξόρμησης.

Η διαμονή σε αντίσκηνο στον χώρο της κατασκήνωσης επιτρέπεται μόνο για τις ημέρες της εξόρμησης (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή)

Πρίν συμπληρώσετε την φόρμα διαβάστε τους κανονισμούς και το πρόγραμμα της εξόρμησης

Με βάση τις μέχρι τώρα εγγραφές δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στα σπιτάκια της κατασκήνωσης

Η εγγραφή στην Εξόρμηση έχει κλείσει. Μπορείτε να εγγραφείτε και επί τόπου στην κατασκήνωση.

Κανονισμοί εξόρμησης

  • Η συμμετοχή στην εξόρμηση δεν έχει κόστος.
  • Δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά αστρονομικού εξοπλισμού για την συμμετοχή σας.
  • Η διαμονή σε αντίσκηνο ή στα σπιτάκια της κατασκήνωσης δεν έχει κόστος. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους, μέλη αστρονομικών συλλόγων ή όχι.
  • Για κανέναν λόγο δεν θα ανάψουμε φωτιά στο χώρο παρατήρησης, στον χώρο της κατασκήνωσης και στους γύρω χώρους, νύχτα ή ημέρα.
  • Να αποφεύγουμε το σβήσιμο των τσιγάρων στο έδαφος διότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν ξερά χορτάρια που αρπάζουν πολύ εύκολα φωτιά.
  • Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από την δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν θα χρησιμοποιήσουμε λευκό φωτισμό (εξωτερικά, εσωτερικά φώτα αυτοκινήτων, φακούς κτλ) αλλά ούτε και έντονο κόκκινο φωτισμό. Να φροντίσουμε από νωρίς να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να έχουμε τον σωστό φωτισμό.
  • Εντός της κατασκήνωσης δεν θα μετακινήσουμε κανένα όχημα από την δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχτας . Εάν κάποιος θα πρέπει να αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα φροντίσει να συνεννοηθεί με εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής για την κατάλληλη θέση που θα σταθμεύσει το όχημά του. (Υπάρχει αρκετός χώρος πάρκινγκ εξωτερικά της κατασκήνωσης)
  • Η είσοδος της κατασκήνωσης θα είναι κλειστή μετά την δύση του Ήλιου και για όλη την νύχτα. Τυχόν αργοπορημένοι παρατηρητές θα εισέρχονται μόνο κατόπιν συνεννόησης τους με εκπρόσωπο της οργανωτικής και χωρίς το όχημά τους.
  • Δεν θα κάνουμε χρήση των Green Laser Pointers εκτός από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τον υπεύθυνο παρατήρησης, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Σεβόμενοι το νυχτερινό περιβάλλον της περιοχής και την ανάγκη των συμπαρατηρητών μας να εκτελέσουν ομαλά το παρατηρησιακό τους πρόγραμμα δεν θα φωνάζουμε δυνατά και δεν θα βάζουμε δυνατή μουσική καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας έως και τις 11 το πρωί, διότι δε θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο ευρύτερος χώρος του πεδίου παρατηρήσεων χρησιμοποιείται και ως χώρος κατασκήνωσης των παρατηρητών.
  • Τα κατοικίδια ζώα δεν επιτρέπονται αλλά αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση φιλοξενίας είναι πιθανό να γίνει μια εξαίρεση. Σε περίπτωση που έρθει το κατοικίδιο μαζί σας, πρέπει να είναι πάντα δεμένο (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νυχτερινής παρατήρησης), όσο ήμερο και αν είναι.
  • Οι διοργανωτές είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των συμμετεχόντων κατά την είσοδο. Για την ασφάλεια του εξοπλισμού είναι υπεύθυνοι οι συμμετέχοντες.
  • Η διαμονή σε αντίσκηνο στον χώρο της κατασκήνωσης επιτρέπεται μόνο για τις ημέρες της εξόρμησης (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή)
  • Σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον φροντίζουμε όλοι μας για τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου.

Χορηγοί

Χορηγοί επικοινωνίας

English

Welcome to the website of the 5th Panhellenic Amateur Astronomers Campaign.

The event will take place at the Kourouna camping in Filippei Grevena from 29 to 31 July 2011. Organizer of this event is the Friends of Astronomy Club of Thessaloniki after a decision that has been taken at a meeting of representatives of the greek amateur clubs held on December 11, 2010 in Athens

The camping is located in the Grevena prefecture at 1400 meters altitude in a region with very dark skies.  Its coordinates are 40° 5’7.73″N and 21° 9’20.37″E

On these pages you will find all the information about the meeting, the program, accommodation, events, etc.

For further informations contact us at astroexormisi2011@gmail.com

Συχνές ερωτήσεις

Που θα γίνει η εξόρμηση?

Η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνώσεις Κουρούνας στους Φιλιππαίους Γρεβενών σε υψόμετρο 1400 μέτρων.

Γιατί επιλέχθηκε το μέρος?

Οι διοργανωτές των πανελληνίων εξορμήσεων ψάχνουν κάθε χρόνο για σκοτεινά μέρη απ’ όπου οι παρατηρητές θα μπορέσουν να θαυμάσουν τον καλοκαιρινό ουρανό χωρίς να τους ενοχλεί η φωτορύπανση που προκαλούν τα φώτα των πόλεων.

Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την αστρονομική παρατήρηση, μπορώ να συμμετάσχω?

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε όλους τους φίλους της αστρονομίας.

Δεν ανήκω σε κάποιο σύλλογο. Μπορώ να συμμετάσχω?

Δεν είναι απαραίτητο να ανήκετε σε κάποιο σύλλογο για να συμμετάσχετε.

Υπάρχει κόστος συμμετοχής?

Όχι, η συμμετοχή σας είναι δωρεάν.

Υπάρχει κόστος διαμονής στην κατασκήνωση?

Όχι, η διαμονή στα σπιτάκια ή σε σκηνή στον χώρο της κατασκήνωσης είναι δωρεάν.

Μπορώ να μείνω στα σπιτάκια της κατασκήνωσης?

Τα τρία σπιτάκια που βρίσκονται στον χώρο είναι περιορισμένης χωρητικότητας. Το καθένα έχει 10 κρεβάτια (σύνολο 30 κρεβάτια) και η διαμονή σε αυτά θα γίνει με προτεραιότητα που θα προκύψει από την εγγραφή.

Στα σπιτάκια υπάρχουν σκεπάσματα κλπ?

Όχι. Τα κρεβάτια στα σπιτάκια έχουν μόνο τα στρώματά τους. Σεντόνια, κουβέρτες και λοιπά απαραίτητα είναι ευθύνη του συμμετέχοντα. Στα σπιτάκια υπάρχει τουαλέτα και μπάνιο.

Θα μείνω σε δωμάτιο, πρέπει να εγγραφώ?

Ανεξαρτήτως της διαμονής σε σκηνή ή σε δωμάτιο, η εγγραφή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή σας.

Πως μπορώ να επωφεληθώ της έκπτωσης στα ενοικιαζόμενα δωμάτια?

Οι διοργανωτές εξασφάλισαν από ιδιοκτήτες καταλυμάτων της περιοχής έκπτωση για τους συμμετέχοντες στην εξόρμηση. Στον πίνακα με τα δωμάτια επισημαίνονται τα καταλύματα που προσφέρουν έκπτωση. Αρκεί να αναφέρετε στον ιδιοκτήτη ότι είστε μέλος της εξόρμησης των ερασιτεχνών αστρονόμων. Η έκπτωση φυσικά ισχύει μόνο για τις ημέρες της εξόρμησης.

Πότε λήγει η προθεσμία εγγραφής?

Καλό είναι να εγγραφείτε έως τις 15 Ιουλίου ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα η διοργάνωση. Φυσικά κάποιος μπορεί να εγγραφεί και επί τόπου.

Είναι απαραίτητη η συμμετοχή με εξοπλισμό?

Όχι, δεν χρειάζεται να έχετε εξοπλισμό.

Θα είναι ασφαλής ο εξοπλισμός μου σε περίπτωση που λείψω? Δεν θέλω να στήνω και να ευθυγραμμίζω κάθε βράδυ.

H καλύτερη λύση για την ασφάλεια του εξοπλισμού σας είναι να ενημερώσετε καποιους διπλανούς σας παρατηρητές να προσέχουν όσο μπορούν κατά την διάρκεια της απουσίας σας. Επίσης καλό θα είναι να είναι ενήμερη και η οργανωτική επιτροπή. Ωστόσο η φύλαξη τόσο μεγάλου χώρου και μάλιστα σε πλήρες σκοτάδι είναι αδύνατη. Ευελπιστούμε στην συνεργασία ανάμεσα στους ερασιτέχνες αστρονόμους. Πάντως στον χώρο που είναι περιφραγμένος δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εγγεγραμμένους.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η εκδήλωση?

Από 2 έως 102!

Θα έχει ενδιαφέρον για τα παιδιά?

Για τα μικρά παιδιά έχει προγραμματιστεί παιχνίδι ζωγραφικής και παράσταση Καραγκιόζη. Θα μπορέσουν να παρατηρήσουν τον Ήλιο επίσης μέσα από ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια.

Υπάρχει αρκετός χώρος για σκηνές?

Οι κατασκηνώσεις έχουν έκταση 280 στρέμματα και μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 1000 σκηνές.

Θα έχω αστρονομικό εξοπλισμό στο αυτοκίνητο. Μπορώ να το βάλω στην κατασκήνωση?

Τα αυτοκίνητα των παρατηρητών θα μπορούν να βρίσκονται στον χώρο παρατήρησης και κοντά στις σκηνές.

Επειδή σκεφτόμαστε να έρθουμε με τη σκηνή μας, υπάρχουν τουαλέτες στο χώρο?

Στην κατασκήνωση υπάρχουν πολλές τουαλέτες. Όπως σε όλα τα κάμπινγκ οι επισκέπτες πρέπει να φροντίσουν για τα απαραίτητα (χαρτί, σαπούνι, πετσέτες κλπ)

Υπάρχει νερό στον χώρο?

Υπάρχουν άφθονες βρύσες με νερό. Εξωτερικά της κατασκήνωσης υπάρχει και πηγή με φυσικό πόσιμο νερό από τα βουνά της Πίνδου.

Υπάρχει πιθανότητα να κρυώσουμε?

Οι κατασκηνώσεις βρίσκονται σε υψόμετρο 1400 μέτρων και η πιθανότητα να πέσει η θερμοκρασία το βράδυ είναι μεγάλη. Χρειάζονται οπωσδήποτε ζεστά ρούχα κατά την διάρκεια της νύχτας.

Πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος από τα Γρεβενά και μετά;

Οι κατασκηνώσεις απέχουν 35 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών. Ο δρόμος μέχρι την κατασκήνωση είναι ασφαλτοστρωμένος και με στροφές όπως όλοι οι ορεινοί δρόμοι.

Μπορώ να μείνω παραπάνω ημέρες στην κατασκήνωση?

Οι κατασκηνώσεις δεν λειτουργούν. Μας παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Γρεβενών για την εξόρμηση και η διαμονή επιτρέπεται μονό κατά την διάρκεια της, δηλαδή από Παρασκευή πρωί μέχρι Δευτέρα πρωί.

Θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτροδότησης?

Στον χώρο υπάρχουν αρκετά σημεία με ρεύμα. Χρειάζεται όμως ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει μαζί του ένα καλώδιο προέκτασης περίπου δέκα μέτρων.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός κατά την είσοδο και έξοδο από την κατασκήνωση με αυτοκίνητο?

Η είσοδος και η έξοδος με αυτοκίνητο επιτρέπεται μέχρι τις 10 το βράδυ. Μετά αρχίζει η παρατήρηση και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μέχρι το πρωί. Αν κάποιος θα πρέπει να αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της παρατήρησης πρέπει να συνεννοηθεί με εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής για την κατάλληλη θέση που θα σταθμεύσει το όχημά του.

Είμαι άσχετος με την αστρονομία. Μπορώ να συμμετάσχω στα εργαστήρια?

Φυσικά. Η θεματολογία των εργαστηρίων καλύπτει όλα τα επίπεδα ενασχόλησης με την αστρονομία.

Στο μπαζάρ μπορεί να συμμετέχει ο κάθε ερασιτέχνης?

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο μπαζάρ αστρονομικών ειδών.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε κατά την διάρκεια του τριημέρου?

Οι διοργανωτές συνεργάστηκαν με το γραφείο οικοτουρισμού Overland των Γρεβενών και έχουν προγραμματιστεί εκδρομές και δραστηριότητες στην φύση. Ο νομός Γρεβενών προσφέρει πολλές  ευκαιρίες για εκδρομές και έχει πολλά αξιοθέατα.

Τοποθεσία

Οι κατασκηνώσεις Κουρούνας βρίσκονται έξω από τους Φιλιππαίους, σε υψόμετρο 1400 μέτρων σε μια περιοχή όπου η φωτορύπανση είναι άγνωστη. Έχουν έκταση 280 στρεμμάτων με πολλές υποδομές (νερό, ηλεκτρικό, χώρους εκδηλώσεων) 

Χάρτης της κατασκήνωσης

Για όσους επιλέξουν τουριστικές διαδρομές στην γύρω περιοχή (οι επιλογές είναι πάρα πολλές) πρέπει να έχουν υπόψιν τους την έλλειψη βενζινάδικων στην περιοχή. Έτσι πρέπει να γεμίσετε το ρεζερβουάρ στα Γρεβενά πριν ξεκινήσετε για τους Φιλιππαίους. Επίσης υπάρχει βενζινάδικο και στους Μαυραναίους (το πρώτο χωριό μετά τα Γρεβενά).

Σε όλη την ορεινή περιοχή γύρω από την κατασκήνωση δεν υπάρχει άλλο βενζινάδικο μέχρι την Κόνιτσα στα δυτικά ή το Τσοτύλι στα βόρεια.

Δρομολόγια ΚΤΕΛ

Δρομολόγια του ΚΤΕΛ με προορισμό τα Γρεβενά γίνονται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Λάρισα και Τρίκαλα. Υπεραστικά λεωφορεία για την μετάβαση στους Φιλιππαίους δεν υπάρχουν.

Η εναλλακτική λύση είναι το ταξί (υπάρχει πιάτσα δίπλα στα ΚΤΕΛ). Η διαδρομή μέχρι τους Φιλιππαίους κοστίζει 40 Ευρώ. Τηλ ΤΑΞΙ: 24620 22580

Τηλέφωνο ΚΤΕΛ Γρεβενών: 24620 22242
 

Δρομολόγια του ΚΤΕΛ για Γρεβενά:

Απο Αθήνα: Κάθε μέρα στις 09.00 (το ταξίδι διαρκεί 6,5 ώρες). Τηλ ΚΤΕΛ Αθηνών 210 5126833

Απο Θεσσαλονίκη: 08.30 (εκτός Κυριακής), 09.00 (μόνο Κυριακή), 12.00, 15.00, 18.30, 20.30 (κάθε μέρα). Το ταξίδι διαρκεί δύο ώρες. Τηλ ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης 2310 595485

Απο Κοζάνη: Κάθε μέρα στις 11.30, 13.00, 17.00 και 18.15. Τηλ ΚΤΕΛ Κοζάνης 24610 34454

Απο Λάρισα: Κάθε μέρα στις 07.30. Τηλ ΚΤΕΛ Λάρισας 2410 537777

Απο Τρίκαλα: Κάθε μέρα στις 10.40. Τηλ ΚΤΕΛ Τρικάλων 24310 73130

Δρομολόγια για την επιστροφή:

Προς Αθήνα: Κάθε μέρα στις 10.00

Προς Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα στις 12.30, 16.00 και 18.00

Προς Κοζάνη: Κάθε μέρα στις 11.45 και 13.00

Προς Λάρισα: Κάθε μέρα στις 15.00

Προς Τρίκαλα: Κάθε μέρα στις 10.00 και 14.30

Η διαδρομή προς την περιοχή της εξόρμησης είναι η εξής:

  • Βγαίνουμε από την Εγνατία στην έξοδο για Μαυραναίους – Κηπουριό (πρίν την έξοδο για Γρεβενά όπως ερχόμαστε από Αθήνα, μετά την έξοδο για Γρεβενά όπως ερχόμαστε από Θεσσαλονίκη
  • Ακολουθούμε τις πινακίδες για Σαμαρίνα, Φιλιππαίους.
  • Περνάμε κατά σειρά τους Μαυραναίους, τα Αναβρυτά, την Αετιά και φτάνουμε στους Φιλιππαίους.
  • 2 χιλιόμετρα μετά τους Φιλιππαίους βλέπουμε την κατασκήνωση δεξιά μας

Εάν βρεθείτε στα Γρεβενά ακολουθείτε τις πινακίδες για Σαμαρίνα, Φιλιππαίους. Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν σε καίρια σημεία πινακίδες που θα υποδεικνύουν κατεύθυνση και απόσταση:

  • Η διαδρομή από Αθήνα

Από την Αθήνα το ταξίδι διαρκεί 6 ώρες και 20 λεπτά και η καλύτερη διαδρομή είναι μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, έξοδο στη Λαμία με κατεύθυνση Δομοκό και μετά κατεύθυνση προς Τρίκαλα-Καλαμπάκα. Μπαίνουμε στην Εγνατία από τον κόμβο Παναγιάς και βγαίνουμε στον κόμβο για Μαυραναίους – Κηπουριό. Κατόπιν ακολουθούμε τις πινακίδες για Σαμαρίνα – Φιλιππαίους

  • Η διαδρομή από Θεσσαλονίκη

Από την Θεσσαλονίκη το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και 20 λεπτά. Ακολουθούμε την Εγνατία, περνάμε τις δύο πρώτες εξόδους για Γρεβενά και βγαίνουμε από την Εγνατία στον κόμβο για Μαυραναίους – Κηπουριό. Κατόπιν ακολουθούμε τις πινακίδες για Σαμαρίνα – Φιλιππαίους

Προετοιμασία

  • Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα πιο σκοτεινά μέρη της Ελλάδας. Η τοποθεσία έχει υψόμετρο 1400 μέτρα και οι συνθήκες που επικρατούν την νύχτα είναι συνθήκες χειμώνα. Η θερμοκρασία μπορεί να πέσει και στους 5 βαθμούς Κελσίου οπότε η κατάλληλη προετοιμασία είναι απαραίτητη.
    Ο ρουχισμός κατά την διάρκεια της νύχτας πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα χειμωνιάτικο μπουφάν, σκούφο, γάντια, χοντρές μπλούζες και ότι άλλο συνηθίζεται σε χειμωνιάτικες παρατηρήσεις. Κατά την διάρκεια της ημέρας οι συνθήκες φυσικά είναι εντελώς καλοκαιρινές οπότε χρειάζεται και ο κατάλληλος θερινός ρουχισμός.
  • Αντικουνουπικά, και αντιηλιακά είναι απαραίτητα. Άτομα που έχουν αλλεργίες καλό είναι να έχουν μαζί τους τα κατάλληλα φάρμακα. Στην κατασκήνωση θα υπάρχει φαρμακείο καθώς και γιατρός.
  • Για όσους επιλέξουν τουριστικές διαδρομές στην γύρω περιοχή (οι επιλογές είναι πάρα πολλές) πρέπει να έχουν υπόψη τους την έλλειψη βενζινάδικων στην περιοχή. Έτσι πρέπει να γεμίσετε το ρεζερβουάρ στα Γρεβενά πριν ξεκινήσετε για τους Φιλιππαίους.
    Επίσης υπάρχει ένα βενζινάδικο και στους Μαυραναίους (το πρώτο χωριό μετά τα Γρεβενά). Σε όλη την ορεινή περιοχή γύρω από την κατασκήνωση δεν υπάρχει άλλο βενζινάδικο μέχρι την Κόνιτσα στα δυτικά (μέσω Διστράτου) ή το Τσοτύλι στα βόρεια (μέσω Δοτσικού και Καλλονής)
  • Στην περιοχή της κατασκήνωσης υπάρχει καλό σήμα σε όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Όσοι επιθυμούν σύνδεση στο ίντερνετ πρέπει να προμηθευτούν στικάκι από εταιρία για λίγες ημέρες.
  • Στην κατασκήνωση υπάρχουν αρκετές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων. Ωστόσο, όπως σε όλες τις κατασκηνώσεις, δεν διαθέτουν τα απαραίτητα (χαρτί, σαπούνι, κλπ) τα οποία είναι φροντίδα των κατασκηνωτών

Διαμονή

Για τους συμμετέχοντες στην εξόρμηση υπάρχουν οι εξής επιλογές διαμονής:

1) Διαμονή σε αντίσκηνο στον πευκόφυτο και περιφραγμένο χώρο έκτασης 280 στρεμμάτων

2) Διαμονή στα σπιτάκια της κατασκήνωσης. (3 σπιτάκια που διαθέτουν 10 κρεβάτια το καθένα, σύνολο 30 κρεβάτια). Υπάρχει τουαλέτα και μπάνιο στα σπιτάκια και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει από την εγγραφή. Τα κρεβάτια διαθέτουν μόνο στρώμα και ο υπόλοιπος εξοπλισμός (κουβέρτες, σεντόνια, κλπ) είναι ευθύνη του συμμετέχοντα.

3) Διαμονή σε ξενοδοχεία και ξενώνες στην γύρω περιοχή. Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται τα καταλύματα (με σειρά χιλιομετρικής απόστασης από τον χώρο της εξόρμησης).

Το πρόγραμμα της εξόρμησης

Παρασκευή 29/7

11:00 – 19:00 Αφίξεις – Τακτοποίηση στο χώρο της κατασκήνωσης
20:30 – 21:00 Καλωσόρισμα από την οργανωτική επιτροπή
22:00 Έναρξη παρατήρησης – Μάθημα ουρανογραφίας


Σάββατο 30/7

11:00 – 12:00 Εργαστήρι 1: Παρατήρηση και φωτογράφηση του ήλιου σε διάφορα μήκη κύματος (Στρίκης Ιάκωβος)

Ηλιακή Παρατήρηση Φωτόσφαιρας και Χρωμόσφαιρας μέσω φίλτρων Ηα – Cak II και 540nm και χρήση μονοχρωματικής κάμερας

Στρίκης Ιάκωβος Μάριος, Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, Elizabeth Observatory of Athens, H.E.L.I.O.S.
www.hellas-astro.gr
www.dailysolar.weebly.com

Εισαγωγή:

Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει μία σημαντική βελτίωση στην τεχνολογία της παρατήρησης του Ήλιου, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε ερασιτεχνικό. Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται δημιουργούν φτηνά και καλά προϊόντα προσβάσιμα στους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην Ηλιακή Παρατήρηση εδώ και αρκετές δεκαετίες, κρατώντας ακριβή στοιχεία για την Ηλιακή δραστηριότητα σε ημερήσια βάση. Σήμερα ο ρόλος τους είναι αρκετά διαφορετικός και μάλιστα πολύ ποιο ουσιώδης από ότι πριν από μερικά χρόνια. Μικρά και φτηνά Ηλιακά τηλεσκόπια όπως το PST της Coronado ή το LS35THa της Lunt, μπορούν σε συνδυασμό με κάμερες όπως τις DMK της Imaging Source να δώσουν εικόνες εκπληκτικής λεπτομέρειας οι οποίες ταυτόχρονα είναι και μεγάλης επιστημονικής αξίας.

Αυτό συμβαίνει για έναν και μόνο λόγο, τα μεγάλα παρατηρητήρια ανά τον κόσμο, καθώς και τα τροχιακά τηλεσκόπια, σπάνια μπορούν να πάρουν εικόνες της χρωμόσφαιρας ή της φωτόσφαιρας σε μεγάλη ανάλυση και να μελετήσουν την κίνηση του πλάσματος σε μικρο δομές. Αυτό καθιστά τους ερασιτέχνες αστρονόμους, αναπόσπαστο και αναντικατάστατο κομμάτι της Ηλιακής Παρατήρησης.

Έτσι λοιπόν στο workshop αυτό, θα ασχοληθούμε με τους εξής τομείς της Ηλιακής Παρατήρησης:

  • Επίδειξη και παρουσίαση των τηλεσκοπίων τα οποία χρησιμοποιούμε για την φωτόσφαιρα και την χρωμόσφαιρα.
  • Επεξήγηση τρόπου λειτουργίας των μονοχρωματικών φίλτρων.
  • Πρακτική επίδειξη της παρατήρησης με μονοχρωματικές κάμερες ή με προσοφθάλμιο και σχέδιο του Ήλιου.
  • Καταγραφή της Ηλιακής δραστηριότητας σε βίντεο και επεξεργασία του βίντεο μέσω Registax 5 ή 6 και επεξήγηση των διαφορών μεταξύ των δύο software.
  • Τεχνική καταγραφής “Extreme Solar Events”.
  • Τελική επεξεργασία των εικόνων μας στο Photoshop και υποβολή τους στους φορείς που μπορούν να αξιοποιήσουν την παρατήρηση για επιστημονική χρήση.

Καιρού επιτρέποντος όλα τα παραπάνω τμήματα του Workshop θα γίνουν δίπλα στα τηλεσκόπια τα οποία θα είναι στημένα στο ύπαιθρο. Σε εσωτερικό χώρο θα γίνουν μόνο τα τμήματα της επεξεργασίας της εικόνας και των βίντεο.

11:00 – 12:00 Εργαστήρι 2: Αναζήτηση σούπερ νόβα (Γιαουρτσής Θόδωρος)

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας έρευνας σούπερ νόβα και θα αναλυθούν θέματα όπως:

Τι είναι το σούπερ νόβα (εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων).
Έρευνα για υπερκαινοφανείς από ερασιτέχνες αστρονόμους.
Ομάδα έρευνας υπερκαινοφανών του Ο.Φ.Α. Θεσσαλονίκης.
Τεχνικά θέματα λήψης και καταγραφής (τηλεσκόπια, ccd κάμερες)
Ανάλυση δεδομένων (μπλίνκ).
Σειρά ενεργειών κατά την ανακάλυψη ενός σούπερ νόβα.


12:00 – 13:00 Εργαστήρι 3: Καταγραφή διαττόντων (Μαραβέλιας Γρηγόρης – Χρήστου Απόστολος – Τσάμης Βαγγέλης)

Απόστολος Χρήστου 1, Γρηγόρης Μαραβέλιας 2,3,4, Βαγγέλης Τσάμης 5,6

  1. Armagh Observatory, College Hill, Armagh BT61 9DG, UK. Email: aac @ arm.ac.uk, Webpage: www.arm.ac.uk
  2. Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 71003, Ηράκλειο. Webpage: astro.physics.uoc.gr
  3. Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Webpage: www.hellas-astro.gr
  4. International Meteor Organisation. Webpage: www.imo.net
  5. Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, Email: vtsamis @ aegean.gr, Webpage: http://www.spartastronomy.gr/index.php/el/sections/diatodes
  6. International Occultation Timing Association /European Section. Webpage: www.iota-es.de

Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα (τα γνωστά “πεφταστέρια”) είναι μικρά σωματίδια σκόνης (ή και μεγαλύτερα σώματα) που προέρχονται από τα μετεωροειδή, δηλαδή τα σωματίδια που κυκλοφορούν σε τροχιές γύρω από τον Ήλιο ως υπολείμματα κομητών και αστεροειδών. Όταν ένα τέτοιο σωματίδιο συναντά την Γη και εισέρχεται στην ατμόσφαιρά της, η τριβή οδηγεί στην φωτοαποδόμηση του σώματος που εμφανίζεται σαν μια στιγμιαία λάμψη στον ουρανό. Στις περιπτώσεις που το σώμα έχει μεγάλη μάζα υπάρχει περίπτωση κάποιο μέρος να επιβιώσει της εισόδου και να καταλήξει στο έδαφος δίνοντας ένα μετεωρίτη. Έτσι η μελέτη των διαττόντων σχετίζεται άμεσα με την δυναμική των μετεωροειδών στο διάστημα, που είναι σημαντική τόσο για την διερεύνηση της εξέλιξης αυτών όσο και για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους δορυφόρους, καθώς και για την μελέτη των μετεωριτών, που προσφέρουν ένα πλήθος πληροφοριών για την προέλευση και εξέλιξη των κομητών, των αστεροειδών και του Ηλιακού συστήματος γενικότερα, συμπεριλαμβανομένου και της μελέτης των συνθηκών για ανάπτυξη ζωής.

Κάποιος είχε αποκαλέσει τα μετέωρα: “το διαστημόπλοιο του φτωχού για αστεροειδείς και κομήτες”. Συγκεκριμένα, η ποικιλομορφία των κομητών μπορεί να μελετηθεί – μέχρι ενός σημείου – μέσω της ανάλυσης δεδομένων από επίγειες παρατηρήσεις μετεώρων, με σημαντικά μικρότερο από αυτό της αποστολής διαστημοσυσκευών σε διάφορους κομήτες. Αυτό το κόστος είναι εφάμιλλο αυτού της διεξαγωγής επίγειων παρατηρήσεων των ίδιων των κομητών με τηλεσκόπια.

Τα μετέωρα αφήνουν ίχνη σε ένα μεγάλο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Συνεπώς οι μέθοδοι παρατήρησής καλύπτουν όλο το φάσμα με πιο προσφιλή τα ραδιοκύματα και τα οπτικά μήκη κύματος όπου προσφέρονται: η οπτική (με γυμνό οφθαλμό – visual), η φωτογραφική, η παρατήρηση video και η φασματογραφική (spectroscopic). Στο εργαστήριο αυτό θα εστιάσουμε σε δύο ευρύτατα χρησιμοποιούμενες τεχνικές την οπτική καταγραφή με γυμνό οφθαλμό και την παρατήρηση video.

Η συστηματική οπτική παρατήρηση με γυμνό οφθαλμό είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους παρατήρησης και καταγραφής μετεωρικής δραστηριότητας, χρησιμοποιείται δε ακόμα και σήμερα για ερευνητικούς σκοπούς στον κλάδο της μετεωρικής αστρονομίας (meteor astronomy). Η κυρίως δυσκολία αυτής της μεθόδου έγκειται στο ότι η διαδικασία της μετατροπής του ματιού σε αξιόπιστο επιστημονικό όργανο απαιτεί αφενός πολλούς παρατηρητές ώστε τα συμπεράσματα να είναι στατιστικά σημαντικά και αφετέρου μια εκπαίδευση ώστε να καλλιεργηθεί η απαραίτητη υπομονή/επιμονή και εμπειρία στις παρατηρήσεις. Η ίδια η μέθοδος παρατήρησης και καταγραφής ωστόσο δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο δείχνει στην αρχή και μετά από μερικές ώρες παρατήρησης ο νεοεισερχόμενος μπορεί να δώσει αξιόπιστες αναφορές. Στο εργαστήριο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την μεθοδολογία παρατήρησης και αναφοράς αυτής στα πρότυπα του International Meteor Organization, ενώ θα πραγματοποιηθεί και πρακτική στο πεδίο την νύχτα.

Η video παρατήρηση διαττόντων είναι μια από τις πιο μοντέρνες μεθόδους. Μοιάζει σε πολλά σημεία με την φωτογραφική, ωστόσο διαφέρει λόγω της ικανότητας του video να καταγράψει τη μετατόπιση του διάττοντα στη μονάδα του χρόνου, συνεπώς την ταχύτητά του , με ευκολότερο και συστηματικότερο τρόπο από την φωτογραφία. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ διαδεδομένη μέθοδος σε προσπάθειες διπλοσταθμικής ή πολυσταθμικής καταγραφής διαττόντων (double station ή multi station) όπου, μέσω τριγωνισμού, προσδιορίζονται τα τρισδιάστατα διανύσματα θέσης και ταχύτητας στο χώρο. Έτσι, είναι δυνατό ο προσδιορισμός της τροχιάς του πρόγονου μετεωροειδούς γύρω από τον Ήλιο ή ακόμα και η μετέπειτα πορεία του και ενδεχόμενα κάποιος προσδιορισμός της θέσης πρόσπτωσης. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις περιπτώσεις που ο διάττοντας είναι εξαιρετικά λαμπρός (fireball) και μαζικός ώστε να δώσει ένα μετεωρίτη. Στο εργαστήριο θα γίνει παρουσίαση της μεθόδου με αναλυτική επίδειξη πάνω σε συγκεκριμένο σύστημα (κάμερας και ρυθμίσεων) ενώ στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εφαρμογή στο πεδίο την νύχτα.

12:00 – 13:00 Εργαστήρι 4: Αστροφωτογραφία με DSLR κάμερες (Μεταλληνός Βασίλης)

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν τεχνικές και μυστικά της αστροφωτογράφησης με απλές DSLR φωτογραφικές μηχανές.

12:00 – 14:00 Ζωγραφική για τα παιδιά (Κώνστα Μαρία)
14:00 – 15:00 Γεύμα προσφορά από τον Ο.Φ.Α.
15:00 – 17:30 Ξεκούραση – Ελεύθερος χρόνος
17:30 – 18:30 Εργαστήρι 5: Επεξεργασία αστρονομικής NB φωτογραφίας με 6 φίλτρα.(SII,Ha,OIII,R,GB.) (Ιωαννίδης Καλλίας)

Κάνοντας επεξεργασία και με τα 6 φίλτρα πετυχαίνουμε: Εντυπωσιακά και φυσικά χρώματα αστεριώνΚαλύτερη αποτύπωση της δομής των νεφελωμάτων. Λιγότερο θόρυβο γιατί το RGB καλύπτει τα κενά του ΝΒ. Τελικά περισσότερο ”δραματικές” φωτογραφίες. Eνίσχυση χρωματικής απόδοσης νεφελώματος

17:30 – 18:30 Εργαστήρι 6: Μεθοδολογία παρατήρησης αποκρύψεων αστέρων και στοιχεία φωτομετρίας (Τσάμης Βαγγέλης – Χρήστου Απόστολος – Μεταλληνός Βασίλης)

Βαγγέλης Τσάμης1,2, Βασίλης Μεταλληνός3, Απόστολος Χρήστου4

  1. ΙΟTA-ES, International Occultation Timing Association, European Section, http://www.iota-es.de
  2. Αστρονομική Ένωση Σπάρτης – Διόσκουροι, http://www.spartastronomy.gr/index.php/el/sections/photometry, e-mail: vtsamis @ aegean.gr
  3. Αστονομική Εταιρία Κέρκυρας, http://www.astroart.gr/astrocorfu.aspx
  4. Armagh Observatory, Northern Ireland, UK., http://www.arm.ac.uk/~aac/

ΔΟΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το εργαστήριο περιλαμβάνει:

Παρουσίαση Power Point – Οι αποκρύψεις αστέρων: τι είναι, πώς γίνονται οι παρατηρήσεις και ποια η σημασία τους. Η συνεργασία ερασιτεχνών αστρονόμων και αστρονομικής κοινότητας: Πού υποβάλλονται τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων, ποιοι τα επεξεργάζονται, πού και πώς δημοσιεύονται.
Συζήτηση για τις διάφορες μεθόδους παρατήρησης και καταγραφής αποκρύψεων: (i) οπτική, (ii) CCD, (iii) video/GPS.
Παρουσίαση Power Point – Χρήση της CCD κάμερας που διαθέτει ο ερασιτέχνης αστρονόμος για απλές εφαρμογές διαφορικής φωτομετρίας. Βασικές έννοιες: αστέρας στόχος, αστέρες συγκρίσεως και ελέγχου, βέλτιστος χρόνος έκθεσης, χρήση φίλτρων. Λήψη darks και flats. Επεξεργασία φωτομετρικών σημείων με χρήση λογισμικών όπως το MaximDL και το AIP4WIN και παραγωγή καμπύλης φωτός. Μεθοδολογία λήψεων CCD για καταγραφή αποκρύψεων αστέρων.
Πρακτική εξάσκηση (βραδιά παρατήρησης): Εύρεση με τηλεσκόπιο του διπλού αστέρα ΗΙP 110438A&B στον Κηφέα, εν όψει της αναμενόμενης απόκρυψής του από τον ταχέως κινούμενο αστεροειδή ΝΕΟ (1036) Ganymed στις 2 Αυγούστου 2011, στο πλαίσιο της εκστρατείας παρατήρησης (call for observations) της ΙΟΤΑ-ES.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Απόκρυψη αστέρος (stellar occultation) είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα ουράνιο σώμα (συνήθως αστεροειδής, TNO, πλανήτης, δορυφόρος ή η Σελήνη) διέρχεται προσωρινά μπροστά από κάποιον αστέρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται, μερικώς ή ολικώς, το φως του αστέρα να φθάσει στον παρατηρητή, όσο διαρκεί η επιπρόσθηση αυτή.

Το φαινόμενο της απόκρυψης αντιστοιχεί σε μια σχεδόν απόλυτη γεωμετρική ευθυγράμμιση των τριών σωμάτων: αποκρυπτόμενος αστέρας, αποκρύπτον σώμα και οπτικό όργανο του παρατηρητή. Υπό την έννοια αυτή, η παρατήρηση μιας απόκρυψης αστέρος με τον κατάλληλο εξοπλισμό και μεθοδολογία, ιδιαίτερα η καταγραφή σε CCD ή σε βίντεο με παράλληλη χρήση αισθητήρα GPS, προσφέρει τη δυνατότητα εξαγωγής δεδομένων χρήσιμων στην αστρονομική κοινότητα, όπως η εκτίμηση της ακριβούς θέσης, του σχήματος και των διαστάσεων του αποκρύπτοντος σώματος, η ανακάλυψη τυχόν δορυφόρων του, ενδείξεις για τυχόν ύπαρξη συνοδού αστέρα, κλπ.

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ένα φαινόμενο απόκρυψης καταγράφεται θετικά από ομάδα παρατηρητών, κατανεμημένων εγκάρσια στο μονοπάτι σκιάς, οι διαφορετικοί χρόνοι διάρκειας σε σχέση με τη θέση κάθε παρατηρητή ως προς το μονοπάτι ανάγονται σε διαφορετικά μήκη χορδών στο προφίλ του αποκρύπτοντος σώματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μοντέλου για το σχήμα και τις διαστάσεις του

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να διεξάγουν χρήσιμες παρατηρήσεις, ακόμα και με νευτώνεια dobsonian τηλεσκόπια και χρήση απλού χρονομέτρου για την καταγραφή της διάρκειας μιας απόκρυψης. Για τον οπτικό παρατηρητή, το φαινόμενο της απόκρυψης είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, καθώς είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο που εξελίσσεται πολύ γρήγορα, σε πραγματικό χρόνο. Συμβαίνει ξαφνικά, αναπάντεχα και αιφνιδιαστικά, παρ’ όλη την τεχνική και ψυχολογική προετοιμασία, και έτσι απαιτείται πολύ καλή οργάνωση, τεταμένη προσοχή και γρήγορα αντανακλαστικά για να το απολαύσουμε, να το παρατηρήσουμε και να το καταγράψουμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για Interamnia, 2 Ιουλίου 2011

Με την ευκαιρία της απόκρυψης αστέρα 10.5 mag από τον αστεροειδή 704-Interamnia στις 2 Ιουλίου, ώρα Ελλ. 23:28 http://www.asteroidoccultation.com/2011_07/0702_704_23857_MapE.gif
θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε όλους τους υποψήφιους παρατηρητές, σε όλη την Ελλάδα, να επιχειρήσουν – προαιρετικά – παρατήρηση (πχ οπτική παρατήρηση & χρονομέτρηση διάρκειας ή καταγραφή με CCD).

Στο εργαστήριο θα μπορούσαν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών μας και, εάν ο χρόνος το επιτρέψει, να γίνει ανάλυση των αποτελεσμάτων μας από τον Απόστολο Χρήστου, με σκοπό την εξαγωγή μαθηματικού μοντέλου για το σχήμα και τις διαστάσεις της Interamnia.

Πληροφορίες για τις προτεινόμενες μεθόδους παρατήρησης στην ιστοσελίδα:
http://www.spartastronomy.gr/index.php/el/sections/occultations/81


18:30 – 19:30 Εργαστήρι 7: Λήψη αστροφωτογραφίας με CCD κάμερες (Νταγιόγλου Ηλίας – Κεχαγιάς Άγγελος)

(aka τι ήθελα και έμπλεξα… )

– Οι CCD δεν αποτελούν πλέον πλεονέκτημα των επιστημόνων αστρονόμων με αποτέλεσμα να γεμίσει το astrovox με ccd κάμερες.
– Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας CCD ?
– ..και ποια τα μειονεκτήματα…; (υπάρχουν και τέτοια!)
– Χαρακτηριστικά των CCD
– Τι να προσέξω αν θέλω να αγοράσω μια CCD
– Προετοιμασία για την αποψινή φωτογράφηση (άμα μας κάνει τη χάρη ο καιρός, βλ. avatar Κεχαγιά…)
– Η κυρίως σύνοδος μιας αστροφωτογραφίας (φίλτρα broadband & narrowband, εστίαση, λήψεις, χρόνοι, binning, σύνθεση κλπ)
– Δίδαγμα: Αν στην αποψινή φωτογράφηση πήγαν όλα στραβά να φροντίσουμε να το συνηθίσουμε, θα συμβαίνει συχνά
– Ερωτήσεις/παρατηρήσεις

18:30 – 19:30 Εργαστήρι 8: Επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού για τον ερασιτέχνη αστρονόμο (Ασπρίδης Μάρκος)

Ένα workshop με θέμα ότι μπορεί να αφορά τον αρχάριο ερασιτέχνη αστρονόμο. Από την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού, μέχρι τις συνθήκες που επικρατούν στις τοποθεσίες που γίνεται η παρατήρηση. Εξοπλισμός, χάρτες, ρουχισμός, αυτοκίνητο κτλ.

18:30 – 19:30 Ομιλία κ. Διανέλου με θέμα τη φύση της περιοχής
19:30 – 19:45 Αναμνηστική φωτογραφία
19:45 – 20:30 Μπαζάρ αστρονομικών ειδών από ερασιτέχνες αστρονόμους
20:30 – 21:30 Ομιλία καθηγητή κ. Σειραδάκη
21:30 – 22:00 Παράσταση Καραγκιόζη “Ο Καραγκιόζης και ο δράκος των άστρων” (Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους από τον Αθανασιάδη Τηλέμαχο)
22:00 Έναρξη παρατήρησης

Κυριακή 31/7

1:00 – 13:00 Προσφορά καφέ από τον Ο.Φ.Α. και συζήτηση αποτίμηση της διοργάνωσης
13:00 – 19:00 Αναχωρήσεις – Ελεύθερος χρόνος
19:00 – 20:00 Υποδοχή επισκεπτών για την αστροβραδιά
20:00 – 20:30 Ομιλία προέδρου Ο.Φ.Α. και δημάρχου Γρεβενών
20:30 – 21:30 Ομιλία καθηγητή κ. Θ. Οικονόμου
22:00 Έναρξη παρατήρησης – Αστροπάρτυ

Έντυπο

Η οργανωτική ομάδα ετοίμασε ένα ενημερωτικό έντυπο το οποίο θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες. Μπορείτε να το κατεβάσετε και σε μορφή pdf

Συμμετέχοντες

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι συμμετέχοντες με σειρά εγγραφής. Δεν περιλαμβάνονται οι συνοδοί.

Α/ΑΟΝΟΜΑΠΟΛΗ
1ΒΟΥΛΟΥΒΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣΣΥΚΙΕΣ
2ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΛΥΚΟΠΟΥΛΟΣΑΘΗΝΑ
3ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
4ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΤΖΙΟΥΑΧΑΡΝΑΙ, ΑΘΗΝΑ
5ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣΚΕΡΚΥΡΑ
6ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΑΜΗΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
7ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΓΑΝΗΑΘΗΝΑ
8ΗΛΙΑΣ ΓΑΛΑΝΗΣΑΘΗΝΑ
9ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥΠΑΤΡΑ
10ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΑΒΥΘΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
11ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΚΕΡΚΥΡΑ
12ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣΠΕΙΡΑΙΑΣ
13ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΥΧΤΕΡΙΔΗΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
14ΝΑΝΤΙΑ ΜΠΑΛΗΠΑΤΡΑ
15ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣΚΕΡΚΥΡΑ
16ΖΙΩΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΘΗΝΑ
17ΜΑΝΟΣ ΤΣΙΚΑΛΑΣΗΡΑΚΛΕΙΟ
18ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣΗΡΑΚΛΕΙΟ
19ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΣΣΗΑΘΗΝΑ
20ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣΒΥΡΩΝΑΣ
21ΣΤΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΑΡΙΟΣΧΑΪΔΑΡΙ ΑΘΗΝΩΝ
22ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΧΤΗΣΣΠΑΡΤΗ
23ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΟΥΓΛΑΚΟΣΑΘΗΝΑ
24ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΣΠΑΤΡΑ
25ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣΠΡΕΒΕΖΑ
26ΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΘΗΝΑ
27ΞΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΠΑΤΡΑ
28ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣΠΑΤΡΑ
29ΤΡΕΜΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΑΘΗΝΑ
30ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗΣΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΑΘΗΝΑ
31ΑΜΑΛΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΑΘΗΝΑ
32ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΖΗΣΗΠΑΤΡΑ
33ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣΠΑΤΡΑ
34ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΑΚΤΑΙΟ (ΡΙΟΥ)
35ΚΑΥΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΑΘΗΝΑ
36ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΝΤΟΒΟΗΣΚΕΡΚΥΡΑ
37ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΚΕΡΚΥΡΑ
38ΜΑΡΙΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΚΕΡΚΥΡΑ
39ΜΑΡΚΟΣ ΑΣΠΡΙΔΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
40ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΑΘΗΝΑ
41ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥΑΘΗΝΑ
42ΚΑΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣΠΑΝΟΡΑΜΑ
43ΚΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΝΙΓΡΙΤΑ
44ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΚΟΖΑΝΗ
45ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΖΑΡΕΝΚΑΣΕΔΕΣΣΑ
46ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΣΠΑΤΡΑ
47ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΡΕΚΕΤΗΣΠΑΤΡΑ
48ΡΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΑΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
49ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΚΑΣΜΕΛΙΣΣΙΑ
50ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΙΟΓΛΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
51ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
52ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΡΚΑΚΗΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
53ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΚΟΜΜΑΤΑΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
54ΜΠΟΥΧΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣΑΘΗΝΑ
55ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
56ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣΠΑΤΡΑ
57ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
58ΜΠΟΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
59ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΝΑΣΚΑΛΑΜΑΤΑ
60ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣΚΑΛΑΜΑΤΑ
61ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
62ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣΝΙΚΑΙΑ
63ΤΣΙΟΥΜΠΑΝΙΚΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
64BΛΑΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
65ΑΛΕΚΑ ΚΟΣΜΑΚΑΛΛΙΘΕΑ
66ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΑΘΗΝΑ
67ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
68ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣΠΕΙΡΑΙΑΣ
69ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣΚΟΡΙΝΘΟΣ
70ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣΠΑΛΛΗΝΗ
71ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥΠΑΛΛΗΝΗ
72ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΟΣΧΟΥΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΑΘΗΝΑ
73ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣΚΕΡΚΥΡΑ
74ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΜΑΝΟΣΓΛΥΦΑΔΑ
75ΚΡΙΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣΑΘΗΝΑ
76ΝΑΣΕΡ ΑΪΑΣΡΙΟ
77ΚΑΡΥΔΗ ΕΛΕΝΑΚΕΡΚΥΡΑ
78ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
79ΚΑΛΟΥΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
80ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
81ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΣΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
82ΕΛΛΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
83ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΝΟΣΠΑΠΑΓΟΣ
84ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
85ΤΡΟΓΚΑΝΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣΚΕΡΚΥΡΑ
86ΚΑΛΛΙΑΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
87ΚΑΡΑΒΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
88ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
89ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
90ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
91ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
92ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΨΑΛΤΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
93ΡΑΠΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
94ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΣΑΛΗΣΑΘΗΝΑ
95ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
96ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣΧΑΝΙΑ
97ΑΣΒΕΣΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΒΟΥΛΑ
98ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΘΗΝΑ
99ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΚΙΚΑΑΘΗΝΑ
100ΓΚΟΥΝΤΗ ΦΑΝΗΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
101ΚΑΙΒΕΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
102ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΝΙΔΗΣΒΕΡΟΙΑ
103ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΤΗΣΑΘΗΝΑ
104ΓΙΑΟΥΡΤΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
105ΜΠΟΥΖΗΣ ΣΠΥΡΟΣΚΕΡΚΥΡΑ
106ΜΟΝΤΣΕΝΙΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
107ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣΑΜΦΙΣΣΑ
108ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΕΚΕΛΕΚΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
109ΜΑΝΤΩ ΣΤΑΘΑΚΗΑΘΗΝΑ
110ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΙΘΟΥΡΗΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
111ΕΥΗ ΣΧΙΜΦΛΕΝ. ΠΕΝΤΕΛΗ
112ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΔΟΣΑΘΗΝΑ
113ΜΟΥΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΡΙΟ
114ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΛΛΙΘΕΑ
115ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣΚΕΡΚΥΡΑ
116ΣΕΡΑΔΕΙΜ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
117ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΘΗΝΑ
118ΠΟΣΑΝΤΖΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣΑΘΗΝΑ
119ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣΑΘΗΝΑ
120ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣΑΘΗΝΑ
121ΗΛΙΑΣ ΣΟΥΤΖΙΔΗΣΣΑΜΟΣ
122ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗΑΙΓΙΟ
123ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΝΕΑΠΟΛΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
124ΑΠΕΡΓΗΣ ΚΟΣΜΑΣΚΕΡΚΥΡΑ
125ΔΟΜΝΙΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥΒΟΛΟΣ
126ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΑΘΗΝΑ
127ΔΟΥΡΟΥ ΕΥΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
128ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΟΣΑΘΗΝΑ
129ΤΖΗΜΚΑΣ ΝΙΚΟΣΚΟΖΑΝΗ
130ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΥΛΑΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
131ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
132ΛΑΙΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΑΘΗΝΑ
133ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΤΣΙΔΗΣΚΑΛΛΙΘΕΑ
134ΠΑΛΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
135ΙΤΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
136ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣΝΑΟΥΣΑ
137ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣΠΑΤΡΑ
138ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
139ΣΙΟΡΦΑΝΕ ΔΗΜΗΤΡΑΑΘΗΝΑ
140ΝΑΣΤΑΖΙΑ ΛΕΣΓΙΔΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
141ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
142ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
143ΚΥΡΙΑΖΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
144ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣΜΥΤΙΛΗΝΗ
145ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
146ΣΩΦΡΟΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
147ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣΒΕΡΟΙΑ
148ΨΩΜΟΠΟΥΛΌΣ ΛΑΖΑΡΟΣΠΕΙΡΑΙΑΣ
149ΒΑΣΙΟΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣΙΩΑΝΝΙΝΑ
150ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
151ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
152ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
153ΠΑΪΠΕΤΗ ΣΟΦΙΑΚΕΡΚΥΡΑ
154ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣΑΘΗΝΑ
155ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΜΠΟΔΙΕΤΑΣΘΕΟΠΕΤΡΑ
156ΝΤΑΓΙΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
157ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΟΣΧΑΛΚΙΔΑ
158ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΑΜΠΡΑΚΑΤΡΙΚΑΛΑ
159ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣΑΚΡΑΤΑ
160ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
161ΣΜΑΡΙΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣΡΟΔΟΣ
162ΛΗΔΑ ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΚΟΥΛΗΠΑΤΡΑ
163ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΡΑΦΤΗΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
164ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΚΑΛΙΔΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
165ΑΕΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
166ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣΠΑΤΡΑ
167ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΛΑΔΙΑΝΙΓΡΙΤΑ
168ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΛΕΙΔΗΣΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
169ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣΑΘΗΝΑ
170ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣΚΑΜΑΤΕΡΟ
171ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣΑΘΗΝΑ
172ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΩΤΗΣΑΘΗΝΑ
173ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
174ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣΑΘΗΝΑ
175ΡΕΝΤΖΙΟΥ ΕΥΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
176ΝΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣΜΟΣΧΑΤΟ
177ΦΑΓΟΓΕΝΗ ΑΜΑΛΙΑΡΕΝΤΗ
178ΣΥΝΤΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣΙΩΑΝΝΙΝΑ
179ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
180ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
181ΒΡΑΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣΑΘΗΝΑ
182ΣΙΩΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
183ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΛΕΟΝΤΑΚΗΣΒΕΡΟΙΑ
184ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
185ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΥΡΑΤΟΣΠΑΤΡΑ
186ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΑΓΡΙΝΙΟ
187ΧΑΒΑΛΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΣΕΡΡΕΣ
188ΑΝΝΙΤΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗΠΡΕΣΠΑ
189ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
190ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΑΘΗΝΑ
191ΦΑΙΔΡΑ ΜΠΟΤΩΝΑΚΗΧΑΝΙΑ
192ΕΥΘΑΛΙΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
193ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣΛΟΦΟΥΠΟΛΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ
194ΓΡΙΒΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΛΕΜΕΣΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ
195ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
196ΠΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
197ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΠΑΝΟΥΓΡΕΒΕΝΑ
198ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΚΟΖΑΝΗ
199ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΜΑΚΡΑΚΩΜΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
200ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΚΑΡΟΥΜΠΑΣΠΑΤΡΑ
201ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣΒΟΥΛΑ
202ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΘΗΝΑ
203ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣΑΜΦΙΣΣΑ
204ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
205ΠΑΡΤΣΕΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
206ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥARMAGH
207ΤΣΟΠΟΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
208ΒΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
209ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣΚΟΖΑΝΗ
210ΣΕΙΡΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΠΕΡΑΙΑ
211ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣΒΟΛΟΣ
212ΜΑΡΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΚΟΡΙΝΘΟΣ
213ΠΕΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
214ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
215ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΑΘΗΝΑ
216ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΣΣΗΣΔΡΟΣΙΑ
217ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗΣΝΑΟΥΣΑ
218ΘΕΜΟΣ ΚΑΛΛΟΣΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
219ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΜΜΑΤΑΣΓΡΕΒΕΝΑ
220ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
221ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
222ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
223ΓΙΑΤΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣΠΑΤΡΑ
224ΠΙΣΤΙΚΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΤΡΙΛΟΦΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
225ΣΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ
226ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΟΥΡΑΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
227ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
228ΠΟΛΥΖΩΗ ΝΙΚΗΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
229ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΚΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
230ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥΚΑΤΕΡΙΝΗ
231ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣΚΕΡΚΥΡΑ
232ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΔΑΜΟΥΔΗΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
233ΓΚΑΡΑΦΛΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣΛΑΡΙΣΑ
234ΓΚΑΡΑΦΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΛΑΡΙΣΑ
235ΣΤΑΜΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
236ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣΚΕΡΚΥΡΑ
237ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
238ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣΑΘΗΝΑ
239ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗΑΘΗΝΑ
240ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΖΟΥΑΣΗΣΑΙΓΑΛΕΩ
241ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΖΑΚΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
242ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
243ΧΟΝΤΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣΚΑΤΕΡΙΝΗ
244ΣΑΛΜΑΤΟΝΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣΚΑΤΕΡΙΝΗ
245ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΑΔΗΜΗΤΡΗΠΑΤΡΑ
246ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
247ΚΑΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣΑΘΗΝΑ
248ΛΙΟΥΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣΑΛΙΜΟΣ
249ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣΦΛΩΡΙΝΑ
250ΜΑΡΙΑ ΤΕΛΙΚΙΟΖΟΓΛΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
251ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΕΛΙΚΙΟΖΟΓΛΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
252ΑΝΝΑ ΜΠΙΣΜΠΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
253ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣΚΟΖΑΝΗ
254ΤΣΟΥΚΑΠΑ ΛΙΝΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
255ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
256ΧΑΤΖΗΠΑΣΧΑΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
257ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΚΑΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
258ΜΑΚΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
259ΜΥΡΤΩ ΖΑΧΑΡΑΚΗΑΙΓΙΟ
260ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
261ΠΛΕΞΙΔΑΣ ΝΙΚΟΣΚΟΖΑΝΗ
262ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΛΑΡΙΣΑ
263ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
264ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΛΑΡΙΣΑ
265ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
266ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΑΒΑΛΑ
267ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΣΥΧΙΔΟΥΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
268ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛΚΑΒΑΛΑ
269ΧΑΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛΚΑΒΑΛΑ
270ΝΙΚΗ ΜΠΙΖΙΩΤΑΛΑΡΙΣΑ
271ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΪΚΗΣΧΑΪΔΑΡΙ
272ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΣΤΟΣΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
273ΧΑΛΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
274ΚΑΡΑΤΖΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
275ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣΚΟΖΑΝΗ
276ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣΝ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ
277ΑΡΙΣΤΗ ΓΚΟΥΝΤΡΑΝ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ
278ΠΕΠΗ ΣΤΑΜΟΥΝ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ

Δραστηριότητες

Κατά την διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δραστηριότητες σε συνεργασία με το γραφείο Οικοτουρισμού Βόρειας Πίνδου Overland.

Ο νομός Γρεβενών προσφέρει πολλές ευκαιρίες για αποδράσεις και γνωριμία με την φύση. Επιλέχθηκαν μερικές από τις πολλές δραστηριότητες που προσφέρει το γραφείο.

Το κόστος συμμετοχής επιβαρύνει τον συμμετέχοντα. Οι δραστηριότητες που επιλέχθηκαν είναι οι παρακάτω:

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ – ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΜΕ 4Χ4
Αναχώρηση 10.00 από τον ξενώνα σας ή την κατασκήνωση με τα 4χ4 όπου θα περπατήσουμε χαλαρά 40′ με επιστροφή για να δούμε μία από τις σπάνιες δρακόλιμνες σε χαμηλό υψόμετρο στον νομό Γρεβενών που μέσα ζουν σπάνιες στικτές νεροχελώνες και αλπικοί τρίτωνες, ενώ από πάνω μας αργοπετούν μοναχικές γερακίνες ψάχνοντας για την λεία τους.

Συνεχίζουμε για το χωριό Δοτσικό για έρευνα και φωτογράφηση πάνω σε απολιθωμένο κοραλλιογενή ύφαλο 30 εκ. ετών όπου θα δούμε και το πέτρινο γεφύρι που είναι χτισμένο στο κέντρο του. Στο χωριό θα έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε παραδοσιακά προϊόντα και να απολαύσουμε τον καφέ μας στην πλατεία του.

Αναχώρηση για το ιστορικό μνημείο της Αννίτσας για κατάθεση τιμών στους ήρωες του 1940.

Συνεχίζουμε με τα 4×4 προς την πλατεία της Σαμαρίνας για φαγητό.

Ξενάγηση στην εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς και επιστροφή στον ξενώνα ή στην κατασκήνωση το απόγευμα

Κόστος συμμετοχής 38 € / άτομο

Η εκδρομή γίνεται σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Το πρόγραμμα όπως άνω.
Μετακινήσεις με εξοπλισμένα Toyota Land cruiser 4×4.
Οδηγοί άγριας φύσης.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ (Πυρήνας Εθνικού Δρυμού της Πίνδου & Αρκουδόρεμα)
Αναχώρηση στις 10.00 με τα τζιπ από τον ξενώνα σας για την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα. Η πρώτη στάση μας είναι στα όρια του πυρήνα όπου θα απολαύσουμε όλη την θέα της κοιλάδας και θα δούμε την διαφορά της Μαύρης από την Λευκόδερμο πεύκη και τον μοναδικό δηλητηριώδες ραγοφόρο ίταμο.

Θα κατεβούμε προς την κοιλάδα ανάμεσα από την πιό εξελιγμένη μορφή φυσικής αποκλάδωσης και θα πεζοπορήσουμε προς το Αρκουδόρεμα περίπου 1.30 ώρες όπου θα γίνονται παράλληλα μαθήματα και ενημέρωση για την πανίδα και την χλωρίδα του δρυμού.

Εκεί θα δούμε τα σπάνια κόκκινα πεύκα, την δηλητηριώδη πομπίνα, την σαρκοφάγο πιγκουίκουλα, τον αλπικό τρίτωνα, τις σπάνιες ορχιδέες (διαφορετικά είδη σε κάθε εποχή), θα κάνετε δενδροχρονολόγηση, θα μάθουμε για τα μανιτάρια και θα απολαύσουμε όλοι μαζί ένα πλούσιο πικ νικ κάτω από τα αιωνόβια πεύκα.

Αναχώρηση με τα τζιπ προς το Περιβόλι για καφέ και επιστροφή στην κατασκήνωση.

Κόστος συμμετοχής 50 € / άτομο

Η εκδρομή γίνεται σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Το πρόγραμμα όπως άνω.
Πλούσιο πικ νικ μέσα στο δάσος.
Μετακινήσεις με εξοπλισμένα Toyota Land cruiser 4×4.
Συνοδοί Δασοπόνοι και Οδηγοί άγριας φύσης.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
Οργάνωση – υλοποίηση δραστηριοτήτων από τις 11.00 έως πριν νυχτώσει:

Τοξοβολία (κόστος τοξοβολίας 5 Ευρώ για τα 6 βέλη)

Ποδήλατα βουνού με κράνη (κόστος ποδηλάτου 7,5 Ευρώ την ώρα)

Σχολή κίνησης με 4χ4 (κόστος οδήγησης 20 Ευρώ για 15 λεπτά με Land Rover 110)
Θα υπάρχει στημένη πίστα έξω από την κατασκήνωση, οριοθετημένη, όπου θα γίνεται εκπαίδευση στην χρήση 4×4 & πρακτική οδήγησης 4χ4 στα βουνά της Πίνδου.
Οδηγάει ο συμμετέχων ενώ δίπλα του θα βρίσκεται οδηγός που θα τον κατευθύνει.
Προϋποθέτει δίπλωμα οδήγησης .

Ουρανός

Ο ουρανός κατά την διάρκεια της εξόρμησης

29 Ιουλίου 2011:

20:53 – Δύση Ηλίου

21:45 – Δύση Ερμή

21:54 – Ανατολή Ποσειδώνα

22:30 – Ο δορυφόρος του Κρόνου Μίμας σε μέγιστη δυτική αποχή

22:43 – Ο Ήλιος βρίσκεται 18 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα. Λήξη αστρονομικού λυκόφωτος και αρχή νυκτερινής παρατήρησης

23:17 – Ανατολή Ουρανού

23:29 – Ο Πλούτωνας μεσουρανεί (31 μοίρες ύψος στον Τοξότη, μέγεθος 14, χάρτης 30°χάρτης 5°)

23:49 – Δύση Κρόνου

00:45 – Ανατολή Δία (30 Ιουλίου). Είναι ορατή η σκιά της Ιούς στον δίσκο του Δία

01:27 – Η Ιώ αρχίζει την διάβαση της μπροστά από τον δίσκο του Δία.

02:14 – Η σκιά της Ιούς τελειώνει την διάβασή της

02:50 – Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) μεσουρανεί (61 μοίρες ύψος στον Πήγασο, πιθανό μέγεθος 7, χάρτης)

03:15 – Ο Ποσειδώνας μεσουρανεί (38 μοίρες ύψος στον Υδροχόο, μέγεθος 7.8)

03:23 – Ανατολή Άρη (Ταύρος, μέγεθος 1.4)

03:35 – Η Ιώ βγαίνει από τον δίσκο του Δία (τέλος διάβασης)

04:41 – Έναρξη αστρονομικού λυκαυγούς (ο Ήλιος βρίσκεται 18 μοίρες κάτω από τον ανατολικό ορίζοντα)

05:06 – Έκλειψη της Ευρώπης από την σκιά του Δία

05:23 – Ο Ουρανός μεσουρανεί (51 μοίρες ύψος στους Ιχθείς, μέγεθος 5.8)

06:03 – Ανατολή Σελήνης

06:06 – Ανατολή Αφροδίτης

06:31 – Ανατολή Ηλίου

30 Ιουλίου 2011:

20:52 – Δύση Ήλιου

21:41 – Δύση Ερμή

21:51 – Ανατολή Ποσειδώνα

22:42 – Ο Ήλιος βρίσκεται 18 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα. Λήξη αστρονομικού λυκόφωτος και αρχή νυκτερινής παρατήρησης

23:13 – Ανατολή Ουρανού

23:25 – Ο Πλούτωνας μεσουρανεί (31 μοίρες ύψος στον Τοξότη, μέγεθος 14, χάρτης 30°χάρτης 5°)

23:45 – Δύση Κρόνου

00:41 – Ανατολή Δία (31 Ιουλίου)

00:56 – Η Ιώ επανεμφανίζεται πίσω από τον δίσκο του Δία (τέλος απόκρυφης)

02:43 – Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) μεσουρανεί (61 μοίρες ύψος στον Πήγασο, πιθανό μέγεθος 7, χάρτης)

02:45 – Η Ερυθρά Κηλίδα βρίσκεται στο μέσο του δίσκου του Δία

03:11 – Ο Ποσειδώνας μεσουρανεί (38 μοίρες ύψος στον Υδροχόο, μέγεθος 7.8)

03:22 – Ανατολή Άρη (Ταύρος, μέγεθος 1.4)

04:43 – Έναρξη αστρονομικού λυκαυγούς (ο Ήλιος βρίσκεται 18 μοίρες κάτω από τον ανατολικό ορίζοντα)

05:19 – Ο Ουρανός μεσουρανεί (51 μοίρες ύψος στους Ιχθείς, μέγεθος 5.8)

06:08 – Ανατολή Αφροδίτης

06:32 – Ανατολή Ηλίου

31 Ιουλίου 2011:

20:51 – Δύση Ήλιου

21:02 – Δύση Σελήνης

21:37 – Δύση Ερμή

21:46 – Ανατολή Ποσειδώνα

22:40 – Ο Ήλιος βρίσκεται 18 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα. Λήξη αστρονομικού λυκόφωτος και αρχή νυκτερινής παρατήρησης

23:10 – Ανατολή Ουρανού

23:21 – Ο Πλούτωνας μεσουρανεί (31 μοίρες ύψος στον Τοξότη, μέγεθος 14, χάρτης 30°χάρτης 5°)

23:41 – Δύση Κρόνου

00:37 – Ανατολή Δία (1 Αυγούστου). Είναι ορατή η σκιά της Ευρώπης στον δίσκο του Δία

02:36 – Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) μεσουρανεί (62 μοίρες ύψος στον Πήγασο, πιθανό μέγεθος 7, χάρτης)

02:40 – Η σκιά της Ευρώπης τελειώνει την διάβασή της από τον δίσκο του Δία

03:02 – Η Ευρώπη ξεκινάει την διάβαση της μπροστά από τον δίσκο του Δία

03:10 – Ο Ποσειδώνας μεσουρανεί (38 μοίρες ύψος στον Υδροχόο, μέγεθος 7.8)

03:21 – Ανατολή Άρη (Ταύρος, μέγεθος 1.4)

04:44 – Έναρξη αστρονομικού λυκαυγούς (ο Ήλιος βρίσκεται 18 μοίρες κάτω από τον ανατολικό ορίζοντα)

05:15 – Ο Ουρανός μεσουρανεί (51 μοίρες ύψος στους Ιχθείς, μέγεθος 5.8)

05:26 – Η Ευρώπη τελειώνε την διάβασή της από τον δίσκο του Δία

06:10 – Ανατολή Αφροδίτης

06:33 – Ανατολή Ηλίου