Σεληνιακό Ημερολόγιο

Το συνοπτικό σεληνιακό ημερολόγιο για το 2021, όπου σημειώνονται οι φάσεις της Σελήνης ανά ημέρα και οι σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις του έτους:

Ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις για το 2021:

26 Μαΐου 2021, ολική έκλειψη Σελήνης, μη ορατή από την Ελλάδα
10 Ιουνίου 2021, δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη Ηλίου, μη ορατή από την Ελλάδα
19 Νοεμβρίου 2021, μερική έκλειψη Σελήνης, μη ορατή από την Ελλάδα
4 Δεκεμβρίου 2021. ολική έκλειψη Ηλίου, μη ορατή από την Ελλάδα

Οι φάσεις της Σελήνης για το 2021 (4K animation):

Ένα animation σε ποιότητα 4Κ που απεικονίζει τις φάσεις της Σελήνης για όλο το 2021 ανά μία ώρα, με κάθε μήνα να έχει συμπιεστεί σε 24 δευτερόλεπτα. Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν υψομετρικά δεδομένα από το όργανο LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) της αποστολής LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) για την πιστή απόδοση των σκιών.

Εκτός από την φάση βλέπουμε την λίκνιση, την θέση της Σελήνης σε σχέση με την Γη (πάνω αριστερά), το σημείο στην Σελήνη όπου ο Ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ (κίτρινη κουκίδα κάτω αριστερά), το σημείο στην Σελήνη όπου βρίσκεται η Γη στο ζενίθ (μπλε κουκίδα) καθώς και η κλίση του άξονα της Σελήνης ,σε σχέση με τον ουράνιο βόρειο πόλο (position angle).

Στην οριζόντια γραμμή στο μέσο απεικονίζεται, σε πραγματική κλίμακα, η απόσταση Γης- Σελήνης, με το απόγειο και το περίγειο σημειωμένα σε γήινες διαμέτρους, ενώ εμφανίζονται και τα ονόματα των κρατήρων που βρίσκονται κοντά στην διαχωρίζουσα.

Comments are closed.