Σεληνιακό Ημερολόγιο 2024

Το συνοπτικό σεληνιακό ημερολόγιο για το 2024, όπου σημειώνονται οι φάσεις της Σελήνης ανά ημέρα και οι σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις του έτους:

Ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις για το 2024:

25 Μαρτίου 2024: έκλειψη Σελήνης παρασκιάς, ορατή στην Αμερική, δυτική Αφρική, δυτική Ευρώπη και ανατολική Αυστραλία, μη ορατή στην Ελλάδα.

8 Απριλίου 2024, ολική έκλειψη Ηλίου, ορατή στο Μεξικό, κεντρικές ΗΠΑ, ανατολικό Καναδά.

18 Σεπτεμβρίου 2024, μερική έκλειψη Σελήνης, ορατή στην Αμερική, Ευρώπη και Αφρική. Ορατή στην Ελλάδα, το μέγιστο της έκλειψης στις 05:45, με την Σελήνη να δύει λίγο πριν την λήξη του φαινομένου.

2 Οκτωβρίου 2024, δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, ορατή στον Ειρηνικό, νότια Χιλή και νότια Αργεντινή.

Οι φάσεις της Σελήνης για το 2024 (4K animation):

Ένα animation σε ποιότητα 4Κ που απεικονίζει τις φάσεις της Σελήνης για όλο το 2024 ανά μία ώρα.

Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν υψομετρικά δεδομένα από το όργανο LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) της αποστολής LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) για την πιστή απόδοση των σκιών.

Εκτός από την φάση βλέπουμε την λίκνιση, την θέση της Σελήνης σε σχέση με την Γη, όπου σημειώνονται τα απόγεια και τα περίγεια (πάνω αριστερά), το σημείο στην Σελήνη όπου ο Ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ (κίτρινη κουκίδα κάτω αριστερά), το σημείο στην Σελήνη όπου βρίσκεται η Γη στο ζενίθ (μπλε κουκίδα) καθώς και τη κλίση του άξονα της Σελήνης σε σχέση με τον ουράνιο βόρειο πόλο (position angle).

Στην οριζόντια γραμμή στο μέσο απεικονίζεται, σε πραγματική κλίμακα, η απόσταση Γης- Σελήνης, με το απόγειο και το περίγειο σημειωμένα σε γήινες διαμέτρους.

Εμφανίζονται ονόματα κρατήρων που βρίσκονται κοντά στην διαχωρίζουσα, οι τοποθεσίες προσεδάφισης των αποστολών Apollo, θάλασσες και άλλα χαρακτηριστικά της επιφάνειας.

Πηγή: https://svs.gsfc.nasa.gov/5187/


Σεληνιακό ημερολόγιο 2023