3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
«ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ CΗROUSSO VILLAGE, ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17, ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
1. Παρατηρησιακή Αστρονομία. Μέθοδοι και τεχνικές παρατήρησης, αστροφωτογραφία, συμπεράσματα αστρονομικών παρατηρήσεων
2. Αστρονομία και τεχνολογία σήμερα. Τηλεσκόπια, διάστημα, αποστολές
3. Αστρονομία στην εκπαίδευση. Απλές κατασκευές αστρονομικών οργάνων για τη διδασκαλία, αρχαιαστρονομία, ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία, τρόποι και μέθοδοι διδασκαλίας.
4. Σύγχρονοι προβληματισμοί. Εγγύς διαστημικό περιβάλλον και προβλήματά του, όπως: Φωτορρύπανση, Ραδιορρύπανση, Αστρολογία
5. Κατασκευές. Επινοήσεις και κατασκευές οργάνων και ερασιτεχνικών εγκαταστάσεων
6. Διαδικαστικά θέματα – εμπειρίες. Προτάσεις για την αρτιότερη λειτουργία των Σωματείων και την καλύτερη επίτευξη των στόχων τους.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους εξής:
Πρόεδρος: Παύλος Μωραΐτης, Ηλεκτρομηχανικός
Αντιπρόεδρος: Δημόκριτος Τσουκάπας, οικονομολόγος
Γραμματέας: Γιώργος Μποκοβός, φυσικός.
Ταμίας: Κυριακή Κουντουρατζή, ελεύθερη επαγγελματίας
Μέλη: Αντώνιος Ίτσιος, Διευθ. τραπεζικού υποκαταστήματος
Κώστας Θεοδωρίδης, ιδιωτικός υπάλληλος
Αριστείδης Βούλγαρης, καθηγητής μουσικής
Ανδρέας Βοσινάκης, γραφίστας
Στελίνα Μαργαριτίδου, δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Μ.Μ.Ε.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τους εξής:
Πρόεδρος: Νικόλαος Σπύρου, Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ
Αντιπρόεδροι: Ιωάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ
Σταύρος Αυγολούπης, αν. Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ
Μέλη: Παύλος Μωραΐτης, Ηλεκτρομηχανικός, πρόεδρος Ο.Φ.Α.
Κοσμάς Γαζέας, Φυσικός, μέλος Δ.Σ. Ο.Φ.Α.
Κατερίνα Καρατζουλίδου, Φυσικός, μέλος Ο.Φ.Α.
Θεόδωρος Ορφανίδης, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος Ο.Φ.Α.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Αποστολή εισηγήσεων
1. Οι εισηγήσεις θα πρέπει απαραίτητα να αποσταλούν μέχρι και την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής θα είμαστε υποχρεωμένοι να μη λάβουμε υπόψη τις καθυστερημένες εισηγήσεις.
2. Οι εισηγήσεις θα πρέπει να αποσταλούν: α) σε δύο (2) εκτυπωμένα αντίγραφα και β) σε δισκέτα υπολογιστή 3,5” ή σε CD-ROM. Η έκταση των εισηγήσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 6 σελίδες (περιλαμβανομένων σχεδιαγραμμάτων και φωτογραφιών).
3. Η επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει τα καταλληλότερα κείμενα για το Συνέδριο.
4. Η παρουσίαση εισήγησης συνέδρου, που δεν θα καταστεί δυνατό να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, μπορεί να γίνει από κάποιο άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο (εφόσον εγγραφεί στο Συνέδριο).
5. Όποιος σύνεδρος προτίθεται να παρουσιάσει υλικό, εποπτικά μέσα, φωτογραφίες, χάρτες, σχέδια, κατασκευές ή κάτι άλλο συναφές προς τα αντικείμενα της Αστρονομίας, παρακαλούμε να ενημερώσει την Οργανωτική Επιτροπή, ώστε αυτή να προετοιμάσει την παρουσίαση του έργου του σε ειδικό εκθεσιακό χώρο.
Μορφή εισηγήσεων
1. Η κάθε εισήγηση να είναι γραμμένη σε MS Word, σε γραμματοσειρά Times New Roman Greek, μεγέθους 12, διάστημα 1,5 και σε χρώμα μαύρο.
2. Η κάθε εισήγηση να φέρει στην επικεφαλίδα της κάθε σελίδας 1) Τίτλο, 2) το όνομα και την ιδιότητα του εισηγητή, 3) Διεύθυνση και e-mail
3. Η κάθε εισήγηση να έχει στην εισαγωγή της μια σύντομη περίληψη (abstract) του περιεχομένου με λιγότερο από 150 λέξεις. (βλέπε επισυναπτόμενο υπόδειγμα).
Επειδή κατά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου οι σύνεδροι θα παραλάβουν όλες τις περιλήψεις των εισηγήσεων (abstracts) σε μορφή ασπρόμαυρων αντιτύπων (μέγεθος Α4, σε ντοσιέ), παρακαλούμε να τηρήσετε τις οδηγίες, έτσι ώστε: α) να ελαχιστοποιήσετε το φόρτο εργασίας μας και β) να εξασφαλισθεί η ομοιομορφία.. Αργότερα, όλα τα κείμενα, καθώς και η αποτίμηση του Συνεδρίου, θα αποσταλούν με τη μορφή πρακτικών στους συνέδρους, στη διεύθυνση που θα μας υποδείξουν κατά την εγγραφή τους στο συνέδριο.
Διάρκεια παρουσιάσεων
1. Ο χρόνος παρουσίασης που θα έχει στη διάθεση του ο κάθε εισηγητής θα είναι 10 λεπτά.
2. Ομιλίες με μεγαλύτερο περιεχόμενο και διάρκεια θα προγραμματιστούν να πραγματοποιηθούν τελευταίες και μόνο εφόσον θα υπάρξει διαθέσιμος χρόνος.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Τι δικαιούται κάθε Σύνεδρος;
Εκτός από όσα προαναφέρθηκαν, κάθε σύνεδρος δικαιούται:
1. Φάκελος του Συνεδρίου
2. Διαφημιστικά έντυπα (ξενοδοχείου, περιοχής κ.α.)
3. Αναμνηστική φωτογραφία του Συνεδρίου
4. Αντίτυπα όλων των περιλήψεων των εισηγήσεων
5. Αφίσα του 3ου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας
6. Αναμνηστικό δώρο του Συνεδρίου
7. (Ελπίζουμε και ευχόμαστε): Υπέροχες αναμνήσεις!!..
Γιατί το Συνέδριο δεν γίνεται στη Θεσσαλονίκη;
Σαφώς λάβαμε σοβαρά υπόψη τον οικονομικό παράγοντα, αλλά μιας και η επιλογή της Χαλκιδικής σαν τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου θα μειώσει σημαντικά το κόστος συμμετοχής για όσους έρχονται από μακριά, δεδομένου ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στην πόλη της Θεσσαλονίκης (με λιγότερες, σημειωτέον, παροχές) είναι για την ίδια περίοδο υπερδιπλάσιες, έως και τριπλάσιες, αυτών που συμφωνήσαμε με το CHROUSSO VILLAGE. Επιθυμία μας εξάλλου είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου να συνοδευτεί από παράλληλες εκδηλώσεις, που θα δώσουν την ευκαιρία να χαρούμε άλλοι μαζί, όπως για παράδειγμα την νυχτερινή παρατήρηση, σε καθαρό ουρανό, που μόνο μακριά από τη φωτορρύπανση των πόλεων μπορούμε να απολαύσουμε.
Πού βρίσκεται το CHROUSSO VILLAGE;
Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στο πρώτο “πόδι” της Χαλκιδικής (χερσόνησος Κασσάνδρας), 10 χιλιόμετρα μετά το Πευκοχώρι και λίγο πριν το Παλιούρι, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.
Πώς πάμε εκεί;
Ακολουθούμε την οδό Εγνατία (έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης), με κατεύθυνση από Πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη) προς Χαλκιδική. Κυριολεκτικά χωρίς να στρίψουμε πουθενά φθάνουμε λίγο πριν το Παλιούρι, όπου και βρίσκουμε σήμανση που οδηγεί στο ξενοδοχείο.
Τι γίνεται με όσους δεν έρθουν με δικό τους μεταφορικό μέσο;
Θα πρέπει να μας το διευκρινίσουν κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, ώστε να τους πληροφορήσουμε για τη μετακίνησή τους με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς (ΚΤΕΛ, ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο ή Ι.Χ. μελών του Ομίλου μας). Ενθαρρύνουμε πάντως όσους διαθέτουν ιδιωτικό αυτοκίνητο, να το χρησιμοποιήσουν, διότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε όλους και ιδιαίτερα στους εκδρομείς που δεν θα λάβουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου, να περιηγηθούν τα υπέροχα τοπία της Χαλκιδικής κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις;
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αν ο καιρός το επιτρέψει, το βράδυ της Παρασκευής 17/10/2003 θα υπάρχουν τηλεσκόπια και θα έχει προετοιμασθεί για το κοινό πρόγραμμα παρατήρησης του νυκτερινού ουρανού. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο για μια προαιρετική θαλάσσια περιήγηση με πλοιάριο. Το βράδυ του Σαββάτου, το δείπνο θα προσφερθεί σε μορφή B.B.Q. Την Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση- panel Καθηγητών Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκών. Προβολή ταινιών αστρονομικού ενδιαφέροντος και απαγγελία ποιημάτων
Θα έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες, πληροφόρηση, άλλες διευκολύνσεις;
Η περιοχή διαθέτει Κέντρο Υγείας (Κασσανδρείας) και φαρμακεία. Στο ξενοδοχείο μπορεί κανείς να βρει εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης θα υπάρχει συσκευή τηλεομοιοτυπίας (fax) για χρήση από το κοινό. Η εκδήλωση θα καλυφθεί από επαγγελματία φωτογράφο από τον οποίο θα μπορούμε, εφόσον το επιθυμούμε, να αγοράσουμε φωτογραφίες μας που θα τραβηχτούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Για όποιον θέλει, υπάρχουν ταβέρνες όπου μπορεί να γευματίσει κατά τη διάρκεια κάποιας εκδρομής. Θα έχουμε στη διάθεσή μας λεωφορείο 18 θέσεων για έκτακτες ανάγκες.
Μπορούμε να παρατείνουμε την παραμονή μας στο ξενοδοχείο με τους ίδιους οικονομικούς όρους;
Ναι, έχουμε εξασφαλίσει από τώρα τη δέσμευση του ξενοδοχείου ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές των δωματίων, για όσους έχουν συμμετάσχει στο Συνέδριο (σύνεδροι ή μη), θα παραμείνουν αναλλοίωτες.
Τι θα γίνει στην περίπτωση που προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές για τον Οκτώβριο του 2003;
Στην προκειμένη περίπτωση, αν συμπέσει η ημερομηνία, έχουμε συμφωνήσει με τους παράγοντες του Συνεδρίου και του Ξενοδοχείου να μετατεθεί ανάλογα και η ημερομηνία έναρξης.
Θα χαρούμε ιδιαίτερα να έχουμε το συντομότερο δυνατό νέα σας, σχετικά με το ενδιαφέρον σας για το Συνέδριο, καθώς και κρίσεις ή απόψεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του προγράμματος και των παροχών, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό.
Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας
Παύλος Μωραΐτης