Το Webb εντόπισε νερό σε σπάνιο κομήτη

Ακόμη μια σημαντική ανακάλυψη, από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, στο Ηλιακό μας Σύστημα: επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά η ύπαρξη υδρατμών γύρω από έναν κομήτη στην κύρια ζώνη αστεροειδών, αποδεικνύοντας ότι το νερό από το αρχέγονο Ηλιακό Σύστημα μπορεί να διατηρηθεί ως πάγος σε αυτήν την περιοχή. Όμως ένα νέο ερώτημα προέκυψε καθώς στον κομήτη 238P/Read δεν ανιχνεύθηκε διοξείδιο του άνθρακα, όπως στους υπόλοιπους κομήτες.

Ο υδάτινος κόσμος μας, γεμάτος ζωή και μοναδικός στο Σύμπαν, από όσο γνωρίζουμε, αποτελεί ένα μυστήριο, καθώς δεν είμαστε σίγουροι πώς έφτασε όλο αυτό το νερό εδώ, δηλώνει η Stefanie Milam, συν-συγγραφέας στη μελέτη. Η κατανόηση της διανομής του νερού στο Ηλιακό Σύστημα θα μας βοηθήσει να ερευνήσουμε άλλα πλανητικά συστήματα και αν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν πλανήτη σαν τη Γη, πρόσθεσε.

Ο κομήτης Read βρίσκεται στην κύρια ζώνη των αστεροειδών και εμφανίζει περιοδικά κόμη και ουρά. Οι κομήτες της κύριας ζώνης είναι μια αρκετά νέα ταξινόμηση και ο Read ήταν ένας από τους αρχικούς τρεις κομήτες που χρησιμοποιήθηκαν για τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας.

Έως τώρα οι κομήτες θεωρούνταν ότι προέρχονται από τη Ζώνη Κάιπερ και το Νέφος του Όορτ, πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα, όπου οι πάγοι τους μπορούσαν να διατηρηθούν.  

Το παγωμένο υλικό που εξατμίζεται καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο, είναι αυτό που δίνει στους κομήτες την χαρακτηριστική κόμη και την ουρά, διαφοροποιώντας τους από τους αστεροειδείς.

Οι επιστήμονες εικάζουν, εδώ και καιρό, ότι ο πάγος νερού θα μπορούσε να διατηρηθεί στη θερμή ζώνη των αστεροειδών, εσωτερικά της τροχιάς του Δια, αλλά οριστικές αποδείξεις δεν υπήρχαν – μέχρι τώρα.

Στο παρελθόν έχουμε δει αντικείμενα στην κύρια ζώνη με όλα τα χαρακτηριστικά των κομητών, αλλά μόνο με τα ακριβή φασματικά δεδομένα από το Webb μπορούμε να πούμε ναι, είναι σίγουρα ο πάγος νερού που δημιουργεί αυτό το φαινόμενο, εξήγησε ο αστρονόμος Michael Kelley του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Με τις παρατηρήσεις του Webb στον κομήτη Read, μπορούμε τώρα να ισχυριστούμε ότι ο πάγος νερού από το πρώιμο Ηλιακό Σύστημα μπορεί να διατηρηθεί στη ζώνη των αστεροειδών, είπε ο Kelley.

Το εξαφανισμένο διοξείδιο του άνθρακα

Το διοξείδιο του άνθρακα που δεν εντοπίστηκε στον κομήτη ήταν μεγαλύτερη έκπληξη. Τυπικά το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί περίπου το 10 τοις εκατό των πτητικών υλικών σ’ έναν κομήτη που μπορεί εύκολα να εξατμιστεί από τη θερμότητα του Ήλιου.

Σύγκριση φάσματος δύο κομητών όπου διακρίνεται η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα

Η ομάδα παρουσιάζει δύο πιθανές εξηγήσεις για την έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα: μια πιθανότητα είναι ότι ο κομήτης Read είχε διοξείδιο του άνθρακα όταν σχηματίστηκε, αλλά το έχασε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Το να βρίσκεσαι στη ζώνη των αστεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ευθύνεται για την εξαφάνιση του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς εξατμίζεται πιο εύκολα από τον πάγο νερού, δήλωσε ο Kelley.

Εναλλακτικά, συμπλήρωσε, ο κομήτης Read μπορεί να σχηματίστηκε σε έναν ιδιαίτερα ζεστό θύλακα του Ηλιακού Συστήματος, όπου δεν υπήρχε διαθέσιμο διοξείδιο του άνθρακα.

Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουμε την έρευνα και σε άλλους κομήτες της κύριας ζώνης, προσθέτει η αστρονόμος Heidi Hammel της Ένωσης Πανεπιστημίων για την Έρευνα στην Αστρονομία (AURA) και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα αντικείμενα στη ζώνη των αστεροειδών είναι μικρά και αμυδρά, και με το Webb μπορούμε επιτέλους να δούμε τι συμβαίνει και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Μήπως και άλλοι κομήτες της κύριας ζώνης στερούνται διοξειδίου του άνθρακα;

Η Milam προχωρά λίγο παραπέρα και φαντάζεται περαιτέρω έρευνες: τώρα που το Webb επιβεβαίωσε ότι υπάρχει νερό που διατηρείται τόσο κοντά, όσο η ζώνη των αστεροειδών, θα ήταν συναρπαστικό να ακολουθήσει μια αποστολή συλλογής δειγμάτων και να μάθουμε τι άλλο μπορούν να μας πουν οι κομήτες της κύριας ζώνης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Πηγή: https://esawebb.org/news/weic2313/

Ο κομήτης Read από την Nircam