Ο άνθρωπος ανάμεσα στα αστέρια: εμπειρίες από την ιατρική υποστήριξη διαστημικών αποστολών, Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Αγαπητοί Ερασιτέχνες Αστρονόμοι του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης,

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην επίσημη τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αστροφυσικής “Olympian Symposium 2023: Star formation in the era of JWST“, που θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης ΕΚΑΒΗ. 

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κος Αδριανός Γολέμης, Ιατρός Επανδρωμένων Διαστημικών Αποστολών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών (EAC) και πρώτος υποψήφιος Έλληνας αστροναύτης, με θέμα “Ο άνθρωπος ανάμεσα στα αστέρια: εμπειρίες από την ιατρική υποστήριξη διαστημικών αποστολών“. 

Το Ολύμπιο Συμπόσιο 2023 (olympiansymposium.org) είναι ένα παγκόσμιο συνέδριο Αστροφυσικής και μέρος της σειράς των διεθνών συνεδρίων “Ολύμπιο Συμπόσιο”. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Mediterranean Village Hotel & Spa στην Παραλία Κατερίνης, Νομού Πιερίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 έως και Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 130 επιφανείς επιστήμονες από 30 διαφορετικές χώρες και 55 κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. 

Με εκτίμηση,

Θωμάς Γ. Μπίσμπας

Αστροφυσικός

Περίληψη ομιλίας

Τα αστέρια που κοσμούν τη νύχτα το στερέωμα προσκαλούσαν ανέκαθεν τον άνθρωπο προς τη γνώση, εξάπτοντας την περιέργεια, ενδυναμώνοντας τη φαντασία, οδηγώντας τον ως ουράνια πυξίδα στις τολμηρές περιπλανήσεις του προς το νέο και προς το άγνωστο.

Με την επιστήμη οδηγό, η ανθρωπότητα σημείωσε τεχνολογική πρόοδο που της επιτρέπει σήμερα να αναζητεί τη θέση της ανάμεσα στα αστέρια που κάποτε μπορούσε να θαυμάσει μόνο από μακριά.

Οι επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα αποτελούν ένα διεθνές επίτευγμα. Οι αστροναύτες εργάζονται για μήνες μακριά από τον πλανήτη μας, διεξάγοντας έρευνα που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας στη Γη.

Από το 2000 και εξής υπάρχει συνεχής ανθρώπινη παρουσία σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στις μέρες μας πληθαίνουν τα έθνη και οι ιδιωτικές εταιρείες που εκτελούν αυτόνομα επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα.

Επόμενος προορισμός: η Σελήνη, όπου μέσα στα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα αναμένεται να επιστρέψει με μονιμότερο χαρακτήρα από ότι στο παρελθόν, κατακτώντας και πάλι αυτό το νέο σύνορο.

Όταν όμως ο άνθρωπος αφήνει τον πλανήτη Γη και βρίσκεται στο διαστημικό περιβάλλον, όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού επηρεάζονται: η αλλαγή στη βαρύτητα, η αυξημένη ακτινοβολία, οι επιπτώσεις της απομόνωσης στην ψυχολογία και οι αλλαγές των κιρκάδιων ρυθμών είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες.

Στην παρουσίαση θα ανακαλύψουμε τις επανδρωμένες αποστολές των αστροναυτών και την ιατρική υποστήριξή τους από τη Γη και θα συζητήσουμε για τις νέες προοπτικές που φέρνουν τον άνθρωπο ακόμη εγγύτερα στα αστέρια.