Δείτε τους δορυφόρους Starlink το Σάββατο 24 Ιουνίου

Παρατηρήστε και σήμερα το βράδυ (αν το επιτρέψει ο καιρός) μια εντυπωσιακή διέλευση 45 δορυφόρων Starlink, της ομάδας G5-7, η οποία εκτοξεύθηκε στις 22 Ιουνίου. Η ομάδα G5-7 ήταν ορατή και τις προηγούμενες ημέρες στον ουρανό, ενώ σε κάθε διέλευση μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ τους και μειώνεται η φωτεινότητά τους, καθώς οδεύουν προς την τελική τροχιά λειτουργίας τους.

Παράλληλα με τους δορυφόρους Starlink θα ταξιδεύει στο ίδιο σημείο και ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong, εμφανώς λαμπρότερος και με πιο αργή ταχύτητα.

Η εταιρεία SpaceX έχει εκτοξεύσει μέχρι στιγμής 4.698 δορυφόρους, 4.200 από τους οποίους βρίσκονται σε τροχιά. Από αυτούς οι 3.700 λειτουργούν ήδη, ενώ 500 βρίσκονται καθ΄οδόν. Την Παρασκευή 23 Ιουνίου εκτοξεύτηκε ακόμη μια ομάδα (G5-12) 56 δορυφόρων από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, όμως οι τροχιές τους δεν ευνοούν την παρατήρηση από την Ελλάδα.

Σήμερα Σάββατο, οι δορυφόροι θα ανατείλουν στις 22:15 στον βορειοδυτικό ορίζοντα, θα περάσουν ανάμεσα από την Αφροδίτη και τον Άρη, στις 22:19 θα βρίσκονται κοντά στην Σελήνη και θα χαθούν στη σκιά της Γης στις 22:20.

Κοιτώντας δυτικά στις 22:18
Φωτογραφίες από την διέλευση της Παρασκευής 23 Ιουνίου, © Νικολέττα Τσιουμπανίκα, Χρόνης Χαρίσκου
Η ομάδα G5-7 στον ουρανό της Αμερικής