Ομιλία: Περί στοιχειωδών σωματιδίων στη σύγχρονη Κοσμολογία, Τετάρτη 28 Ιουνίου, 18:30, θέατρο Χηλής

Εισηγητής: Δημήτρης Χριστοδούλου, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών του πολιτειακού πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης στο Lowell

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, «Οδού Χηλής, Σταύρος Κουγιουμτζής», 6.30 το απόγευμα . Είσοδος ελεύθερη.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς.

Η σύγχρονη Κοσμολογία είναι πλέον αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη θεωρία στοιχειωδών σωματιδίων. Πρόσφατα, σε μια βόλτα, παρέα με τον Δήμο (Καζανά) ως συνήθως, διασχίσαμε τη γέφυρα και περάσαμε απέναντι, στα στοιχειώδη σωματίδια.

Το πέρασμα δεν ήταν συμπτωματικό. Χρόνια τώρα αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσαμε να βρούμε στην άλλη άκρη που πιθανόν να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το Σύμπαν λίγο καλύτερα. Περάσαμε λοιπόν και ψάξαμε. Όταν σας επισκέφτηκα πέρυσι, μόλις είχαμε περάσει, και γι’ αυτό δεν σας είπα τίποτε.

Και ακόμη εκεί είμαστε, και συνεχίζουμε να ψάχνουμε. Σ’ αυτή τη καλοκαιρινή παρουσίαση, θα σας περιγράψω τι πληροφορίες έχουμε συλλέξει τον τελευταίο χρόνο, πως σκεφτόμαστε τώρα για το Σύμπαν και για την ίδια τη Φυσική, και γιατί πιστεύω ότι άδικα ο Δήμος κρατάει τα μπόσικα σ’ αυτά τα θέματα.

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου ήταν ο νεώτερος οπαδός της ΑΕΛ τη συγκεκριμένη ημέρα του 1961 που γεννήθηκε.

Σπούδασε φυσική (που αλλού;) στη Θεσσαλονίκη το 1979-1984, και, βασιζόμενος σε όλα αυτά που του δίδαξαν, απέκτησε M.Sc. και Ph.D. (όλα στη φυσική) το 1989 απο το LSU, πριν να παίξει μπάσκετ εκεί ο Shaquille, και πριν η νότια Λουιζιάνα να καταστραφεί από την Κατρίνα. 

Ακολούθησαν διάφορες ερευνητικές θέσεις σχετικές με θεωρητική αστροφυσική, και το 2007 κατέληξε στον τομέα εφαρμοσμένων μαθηματικών του πολιτειακού πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης στο Lowell, την κοιτίδα του Ελληνισμού στη Νέα Αγγλία από τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης. 

Συνεργάζεται με τον Δημοσθένη Καζανά απο το 1990, και αυτές τις ημέρες δεν κάνει κανένα ερευνητικό βήμα αν δεν το συζητήσει μαζί του.

Στη δεκαετίες του ’90-΄00, μια σειρά από δημοσιεύσεις σε συνεργασία με τον Ιωάννη Κοντόπουλο ήταν αρκετή ώστε η ομάδα να αποκτήσει τον κάπως αμφίβολο χαρακτηρισμό “the Greek Mafia.” Ο χαρακτηρισμός αυτός πέρασε στο «ντούκου» και η μακρόχρονη συνεργασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο ενωτικός κρίκος είναι φυσικά η απαίτηση όλων να κατανοήσουν από που προήλθαμε και που πάμε – και στο ενδιάμεσο, όλες τις φυσικές ιδιότητες που μας δείχνει αυτό το Σύμπαν.

https://sites.uml.edu/dimitris-christodoulou/