Κρόνος: ο άρχοντας των δαχτυλιδιών διαθέτει πλέον 145 δορυφόρους

Με την ανακάλυψη 62 νέων δορυφόρων, ο Κρόνος κατέχει πλέον το ρεκόρ του πλανήτη με τα περισσότερα φεγγάρια στο Ηλιακό μας Σύστημα, αλλά και στο γνωστό μέχρι τώρα Σύμπαν. Πρόκειται για σώματα διαμέτρου λίγων χιλιομέτρων, σε μακρινές τροχιές γύρω από τον πλανήτη, που αιχμαλωτίστηκαν στο παρελθόν από την βαρύτητα του.

Οι 145 νέοι δορυφόροι ανακοινώθηκαν μέσω ηλεκτρονικών εγκυκλίων (Minor Planet Electronic Circulars, MPEC) του Κέντρου Ελασσόνων Πλανητών (Minor Planet Center, MPC). Το σύνολο περιλαμβάνει 24 κανονικούς δορυφόρους που σχηματίστηκαν γύρω από τον πλανήτη, και 121 ακανόνιστους δορυφόρους σε μεγάλες, επιμήκεις και κεκλιμένες τροχιές.

Έτσι υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των φεγγαριών του Κρόνου, ξεπερνώντας τον Δία που είχε τα πρωτεία με 92 δορυφόρους.

Οι ανακαλύψεις των νέων δορυφόρων προέρχονται από μια σειρά παρατηρήσεων της ομάδας του Edward Ashton, που έγιναν με το τηλεσκόπιο Canada France Hawaii Telescope από το 2019 έως το 2021.

Στόχος της ομάδας ήταν η μελέτη των δορυφόρων του Κρόνου και το 2021 δημοσίευσαν εργασία με θέμα την κατανομή των μεγεθών των μικρών ακανόνιστων δορυφόρων. Η μελέτη έδειξε ότι ο μεγάλος αριθμός οφείλεται σε μια πρόσφατη (πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια) σύγκρουση μεταξύ δύο αντικειμένων γύρω από τον Κρόνο.

Πόσα φεγγάρια του Κρόνου θα ανακαλύψουμε στο μέλλον;

Η ομάδα πιστεύει ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 150 δορυφόροι με διάμετρο τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων, έτσι δεν έχουν ανακαλυφθεί περίπου 30, όμως υπάρχουν πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, δορυφόροι με μικρότερες διαστάσεις που απομένει να εντοπιστούν.