Επιβεβαιώθηκε ο διαχωρισμός της Rosetta και του Philae

Το όχημα προσεδάφισης Philae διαχωρίστηκε από τo τροχιακό όχημα Rosetta και αυτή τη στιγμή είναι καθ οδόν να γίνει το πρώτο διαστημικό όχημα που θα προσγειωθεί σε έναν κομήτη.

Ο διαχωρισμός επιβεβαιώθηκε στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA, ESOC, στο Ντάρμσταντ, Γερμανία στις 11:03 ώρα Ελλάδος. Τα ραδιο σήματα από τον εκπομπό της Rosetta χρειάζονται 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα να φτάσουν στη Γη άρα ο διαχωρισμός συνέβη πραγματικά στο διάστημα στις 10:35 ώρα Ελλάδος.

Το πρώτο σήμα από το Philae αναμένεται σε περίπου δύο ώρες, όταν το όχημα προσεδάφισης αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας με τη Rosetta. Το Philae δεν μπορεί να στέλνει τα δεδομένα του απευθείας στη Γη – πρέπει να το κάνει μέσω της Rosetta.

What_does_Philae_do_during_

Η κάθοδος στην επιφάνεια του Κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko θα πάρει γύρω στις επτά ώρες, κατά τις οποίες το όχημα προσεδάφισης θα λαμβάνει μετρήσεις του περιβάλλοντος γύρω από τον κομήτη. Θα λάβει ακόμα εικόνες από τις τελευταίες στιγμές της καθόδου.

Η επιβεβαίωση μιας επιτυχούς προσεδάφισης αναμένεται σε ένα χρονικό διάστημα μιας ώρας ανάμεσα με κέντρο τις 19:02 ώρα Ελλάδος.

ESA Ελλάδα