Η Rosetta και το Philae έλαβαν την εντολή Go για τον διαχωρισμό τους

Μετά από μια νύχτα κρίσιμων Go/No Go αποφάσεων, η Rosetta και το Philae έλαβαν θετική εντολή για να διαχωριστούν. Η αποστολή αναμένεται να είναι η πρώτη στην ιστορία που προσγειώνεται σε έναν κομήτη.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων για την κατάσταση του οχήματος προσεδάφισης διαπιστώθηκε πως το ενεργό σύστημα καθόδου, που παρέχει την ώθηση αποφυγής αναπήδησης του οχήματος την ώρα της προσεδάφισης, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Κατά την προσεδάφιση, το σύστημα προσγείωσης θα απορροφήσει τις δυνάμεις της προσγείωσης καθώς τα τρυπάνια του πάγου που βρίσκονται σε κάθε πόδι του οχήματος προσεδάφισης και ένα σύστημα που με καμάκια θα κλειδώσουν το Philae στην επιφάνεια. Παράλληλα, ο προωθητήρας στο πάνω μέρος του οχήματος προσεδάφισης θα το πιέζει προς τα κάτω για να αντισταθμίσει την ώθηση από τα καμάκια που θα το ωθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Ο προωθητήρας κρύου αερίου πάνω στο όχημα προσεδάφισης δεν φαίνεται να λειτουργεί συνεπώς κατά την προσγείωση θα πρέπει να βασιστούμε εξολοκλήρου στα καμάκια,» λέει ο Stephan Ulamec, διαχειριστής του Philae Lander του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής DLR.

«Θα χρειαστούμε λίγη τύχη για να μην προσεδαφιστούμε σε βράχο ή σε κάποια απότομη πλαγιά».

«Προέκυψαν διάφορα προβλήματα με τις δραστηριότητες του διαχωρισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Η Rosetta ευθυγραμμίστηκε για διαχωρισμό», λέει ο Paolo Ferri, επικεφαλής των επιχειρήσεων της αποστολής της ESA.

Επομένως, παρόλο το δυνητικό πρόβλημα τη στιγμή της προσεδάφισης, ο διαχωρισμός θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο διαχωρισμός του Φίλαι

Ο διαχωρισμός θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα στις 10:35 ώρα Ελλάδος, αλλά τα ραδιο-σήματα από τον εκπομπό της Rosetta θα χρειαστούν 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα να φτάσουν στη Γη και να ληφθούν από το Κέντρο Ελέγχου της Αποστολής της Rosetta στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ, Γερμανία.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε περίπου μέχρι τις 11:03 ώρα Ελλάδος, για την επιβεβαίωση πως ο διαχωρισμός έγινε με επιτυχία.

Οι αποφάσεις Go/No Go που οδήγησαν σε αυτό το κομβικό σημείο της αποστολής ξεκίνησαν εχθές το βράδυ στις 21:30 ώρα Ελλάδος, με την πρώτη από φαση να επιβεβαιώνει πως η Rosetta βρίσκεται στη σωστή τροχιά για να παραδώσει το Philae στην επιφάνεια του κομήτη στον επιθυμητό χρόνο.

Το δεύτερο Go δόθηκε στις 2:00 π.μ ώρα Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας πως οι εντολές ελέγχου του διαχωρισμού και της παράδοσης ολοκληρώθηκαν και είναι έτοιμες να μεταφορτωθούν στη Rosetta. Η εντολή Go επιβεβαίωσε επίσης πως η συνολική κατάσταση της Rosetta είναι καλή, και πως το τροχιακό όχημα είναι έτοιμο να επιχειρήσει.

Στις 03:35 π.μ ώρα Ελλάδος, επιβεβαιώθηκε και η κατάσταση του Philae, παρέχοντας την τελική επιβεβαίωση πως το όχημα προσεδάφισης είναι έτοιμο για την ιστορική προσγείωση στον κομήτη.

Ο τελικός ελιγμός από τη Rosetta έγινε στις 09:35 ώρα Ελλάδος, και φέρνει τη Rosetta σε μια απόσταση 22.5 χλμ από το κέντρο του κομήτη προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός.

Τον ελιγμό ακολούθησε η τελική Go/No Go εντολή που επιβεβαίωσε πως τα δυο διαστημικά σκάφη, η τροχιά, οι επίγειοι σταθμοί και οι ομάδες είναι έτοιμα για προσγείωση.

Μετά το διαχωρισμό, θα κάνουμε να ακούσουμε από το Philae για περίπου δύο ώρες, έως ότου το όχημα προσεδάφισης αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας με τη Rosetta. Το Philae δεν μπορεί να στέλνει απευθείας τα δεδομένα του στη Γη – μόνο μέσω της Rosetta.

Η κάθοδος στην επιφάνεια του Κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko θα πάρει γύρω στις επτά ώρες, συνεπώς η επιβεβαίωση μιας επιτυχούς προσεδάφισης αναμένεται σε ένα χρονικό διάστημα μιας ώρας ανάμεσα με κέντρο τις 19:02 ώρα Ελλάδος.

«Είμαστε αγχωμένοι αλλά ενθουσιασμένοι», είπε ο Jean-Pierre Bibring, ο επικεφαλής επιστήμονας του οχήματος προσεδάφισης, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης τύπου. «Δεν είναι κάθε μέρα που προσπαθούμε να προσεδαφιστούμε σε έναν κομήτη».

ESA Ελλάδα