Οι καθαρότερες εικόνες της Σελήνης από τη Γη

Χρησιμοποιώντας λιγότερη ισχύ από ένα φούρνο μικροκυμάτων, ραδιοτηλεσκόπιο απεικόνισε την Σελήνη με την μεγαλύτερη ανάλυση έως τώρα από τη Γη

Ομάδα επιστημόνων και τεχνικών χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο Green Bank και την συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων Very Long Baseline Array (VLBA) και  δημιούργησαν εικόνες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας της Σελήνης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη γενιά ραδιοτηλεσκοπίων που θα μελετήσουν πλανήτες, δορυφόρους και αστεροειδείς στο Ηλιακό Σύστημα. Η ισχύς που χρησιμοποιήθηκε ήταν λιγότερη από ότι χρειάζεται ένας φούρνος μικροκυμάτων, οι εικόνες όμως είναι οι ευκρινέστερες που λήφθηκαν από την επιφάνεια της Γης.

Ένας πομπός ραντάρ χαμηλής ισχύος, με ισχύ εξόδου έως και 700 watt στα 13,9 GHz, δοκιμάστηκε στο ραδιοτηλεσκόπιο Green Bank, με στόχο την επιφάνεια της Σελήνης και ελήφθησαν ηχώ ραντάρ με τις δέκα κεραίες της συστοιχίας VLBA 25 μέτρων του NRAO. Μια εικόνα του κρατήρα Tycho καταγράφηκε με ανάλυση 5 μέτρων, δείχνοντας άνευ προηγουμένου λεπτομέρειες της επιφάνειας της Σελήνης από τη Γη. 

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη το επόμενο σύστημα ισχύος 500 κιλοβάτ για το ραδιοτηλεσκόπιο, όπου σε συνδυασμό με το μελλοντικό Next Generation Very Large Array (ngVLA) θα παράγει εικόνες ακόμη υψηλότερης ανάλυσης.

Λεπτομέρεια στο κέντρο του κρατήρα Tycho

Ένα σύστημα σαν αυτό θα χρησιμεύσει στην πρώτη γραμμή της πλανητικής άμυνας, ικανό να εντοπίζει και να παρακολουθεί δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Ήδη πριν λίγο καιρό το ραδιοτηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση της αλλαγής της πορείας του αστεροειδή που ήταν στόχος της αποστολής DART της NASA.

Η ανακοίνωση έγινε στο 241ο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας