Εκπαιδευτικό, Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα (ΕΑΠΟ)

Παρουσίαση από τον Γιάννη Σειραδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Αστρονομίας, Εργαστήριο Αστρονομίας, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, ΣΘΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113

Η ιδέα ίδρυσης ενός «Λαϊκού Αστεροσκοπείου», στην αρχή, ξεκίνησε πριν 12 χρόνια το Φθινόπωρο του 2007. Έκτοτε εξελίχθηκε στο «Εκπαιδευτικό, Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα (ΕΑΠΟ)» με δεκαπλάσιο προϋπολογισμό και με σημαντικούς εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και κοινωνικούς-αναπτυξιακούς στόχους.

Σύμφωνα με τα τελικά σχέδια θα περιλαμβάνει 4 ρομποτικά και τηλεχειριζόμενα Οπτικά Τηλεσκόπια διαμέτρου 40, 60, 80 και 150 εκ., ένα Ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου 7 μ., σταθμό παρατήρησης της ατμόσφαιρας, Μετεωρολογικό Σταθμό, Σεισμολογικό σταθμό, Εκπαιδευτικά Εργαστήρια (Αστρονομίας, Φυσικής, Γεωλογίας-Σεισμολογίας, Μετεωρολογίας-Ατμόσφαιρας και Διαστημικού Καιρού), Υπαίθριο Μουσείο Ελληνικής Αστρονομίας, Υπαίθριο Αμφιθέατρο με Προσομοίωση κίνησης της Ουράνιας Σφαίρας (Αστροεξώστη), Ειδικό Χώρο Εξυπηρέτησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων (Αστρομαρίνα) και άλλο ειδικό εξοπλισμό.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του ΕΑΠΟ (σε χώρο 28 στρεμμάτων) θα αποτελούνται από ένα ευρύχωρο Εκπαιδευτικό Κέντρο με αίθουσα παρουσιάσεων και επίδειξης πειραμάτων, ένα Πολυλειτουργικό Κτήριο που θα στεγάζει το Κέντρο Ενημέρωσης Φυσικών Επιστημών, αναψυκτήριο, κατάστημα δώρων, το Εργαστήριο Γης και βοηθητικές υποδομές, ένα Κτήριο με θάλαμο ελέγχου των τηλεσκοπίων, υπολογιστών και δικτυώσεων, ηλεκτρομηχανολογικό εργαστήριο, χώρους διαμονής παρατηρητών και φοιτητών και οργανωμένο χώρο Αστροκατασκήνωσης.

Η λειτουργία του ΕΑΠΟ θα επικουρείται από σύγχρονα συστήματα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης (ανθρωποειδή και άλλα ρομπότ και ρομποτικές διατάξεις, διαδραστικές ενσαρκώσεις (avatar), έξυπνες εφαρμογές κ.α.).

Αναμένεται πολύ σύντομα η πρόσκληση από τη Διαχειριστικής Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως δικαιούχο του ΕΑΠΟ και μετά την ένταξη του, η εντός του έτους έναρξη της υλοποίησης του έργου, το οποίο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2022.

Στην παρουσίαση θα συμμετάσχει ο Φυσικός και συντονιστής της Ομάδας μελέτης και προετοιμασίας του έργου κ. Σπύρος Κάνουρας και θα κάνει μία μικρή παρέμβαση ο καθηγητής Θανάσης Οικονόμου από το Chicago, μέσω Skype.