Ομιλία Kip Thorne, Παρασκευή 24 Μαΐου

Oμιλία για το ευρύ κοινό του Νομπελίστα Kip Thorne στο ΑΠΘ με θέμα Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Βαρυτικά Κύματα: Από τη Μεγάλη Έκρηξη στις μαύρες Τρύπες

Το ΑΠΘ, η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, οι εκδόσεις Ροπή και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα της ΓΓΕΤ, διοργανώνουν ομιλία για το ευρύ κοινό του Ομότιμου Καθηγητή στην έδρα Feynman της Θεωρητικής Φυσικής του California Institute of Technology και βραβευμένου με το Νόμπελ Φυσικής 2017 για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, Kip Thorne, με θέμα Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Βαρυτικά Κύματα: Από τη Μεγάλη Έκρηξη στις μαύρες Τρύπες που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00 στην Aίθουσα Tελετών του ΑΠΘ (η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας της αίθουσας, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με δελτία ελεύθερης εισόδου, τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται στο φουαγιέ της αίθουσας από τις 17:30 της ίδιας ημέρας (κάθε άτομο μπορεί να λαμβάνει δύο δελτία). Παρακαλούμε για έγκαιρη προσέλευση (θα τηρηθεί η σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων)!

Στην ομιλία του, ο Kip Thorne θα μας ταξιδέψει στον κόσμο των μελανών οπών καθώς και στα όρια του σύμπαντος στο χώρο και τον χρόνο, με όχημα τα βαρυτικά κύματα και όχι μόνο. O Kip Thorne θα βρεθεί στη χώρα μας με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του για το ευρύ κοινό Η Επιστήμη του Interstellar (εκδόσεις ΡΟΠΗ).

Η ομιλία εντάσσεται και στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Γεννηθείς το 1940 στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Caltech το 1962 και διδακτορικό δίπλωμα από το Πρίνστον το 1965. Διατέλεσε καθηγητής στο Caltech από το 1967 ως το 2009 οπότε και αναγορεύτηκε σε Ομότιμο Καθηγητή στην έδρα Feynman της Θεωρητικής Φυσικής, ενώ στη διάρκεια της καριέρας του έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία, τιμητικούς τίτλους και θέσεις σε επιστημονικές ακαδημίες.

Η συνεισφορά του Kip Thorne είναι ανεκτίμητη. Από την δεκαετία του ’60 έχει θεμελιώδη συνεισφορά στην ανάπτυξη των Αστροφυσικών εφαρμογών της Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας και ειδικότερα στην μελέτη των σχετικιστικών αστέρων και των Μελανών Οπών, καθώς και την παραγωγή και τις ιδιότητες των βαρυτικών κυμάτων συμβάλλοντας έτσι στην γέννηση και τη θεμελίωση του κλάδου της αστρονομίας βαρυτικών κυμάτων. Ήταν από τους ιδρυτές του πειράματος ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων LIGO το 1984, μαζί με τους R. Weiss και R.W.P. Drever, και με την ερευνητική δουλειά του ιδίου και των φοιτητών του βοήθησε στην επιτυχή του εξέλιξη. Παράλληλα με το ερευνητικό του έργο έχει εμπνεύσει και διαμορφώσει γενιές αστροφυσικών είτε ο ίδιος ως δάσκαλος και επιβλέπων διδακτορικών διατριβών (52 στο σύνολο), είτε με τους ακαδημαϊκούς απογόνους του, που αριθμούν τους 224 μέχρι σήμερα, είτε με συγγράμματά όπως η βίβλος της σχετικότητας Gravitation που συνέγραψε το 1973 μαζί με τους Misner και Wheeler, είτε τέλος με το σημαντικό εκλαϊκευτικό του έργο που περιλαμβάνει από βιβλία όπως το Μαύρες Τρύπες και Στρεβλώσεις του Χρόνου και το πιο πρόσφατο Η Επιστήμη του Interstellar, μέχρι και την συμμετοχή του στην παραγωγή και επιστημονική επιμέλεια της ομώνυμης ταινίας.

Μόνο για τη συνεισφορά του στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων με το πείραμα LIGO έλαβε τα εξής βραβεία: Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics (2016), Kavli Prize in Astrophysics (2016), Gruber Cosmology Prize (2016), Shaw Prize in Astronomy (2016), Smithsonian American Ingenuity Award in the Physical Sciences (2016), Harvey Prize for Breakthroughs in Science and Technology (2016), Fudan-Zongzhi Science Award (2017), Princess of Asturias Award for Technical & Scientific Research (2017), Giuseppe and Vanna Cocconi Prize for an Outstanding Contribution to Particle Astrophysics and Cosmology (2017) και μοιράστηκε με τους R. Weiss και B. Barish το βραβείο Nobel Φυσικής (2017).

Σε αναγνώριση του συνολικού του έργου και της συνεισφοράς του στην επιστήμη της Φυσικής και την εξέλιξη της ανθρώπινης γνώσης, το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ θα του απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα σε ειδική τελετή νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής (θα ακολουθήσουν ειδικότερες ανακοινώσεις).

Την προηγούμενη ημέρα (23 Μαΐου 2019) ο Kip Thorne θα δώσει ομιλία για το κοινό και στην Αθήνα.

Το αναλυτικό βιογραφικό του Kip Thorne είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://www.its.caltech.edu/~kip/index.html/