Ενας αστεροειδής στην γειτονιά μας

Στις 17 Ιουνίου, αστρονόμοι απο το Lincoln Laboratory Near Earth Asteroid Research project (LINEAR) ανακάλυψαν εναν αστεροειδή του οποίου η τροχιά τον έφερε σε πολυ κοντινή απόσταση απο τη Γη.

Ο 2002 MN όπως τον ονόμασαν, είναι περίπου 100 μέτρα σε διάμετρο και πλησίασε την Γη στις 14 Ιουνίου. Αυτό που ειναι το πιο εντυπωσιακό είναι το ότι πλησίασε πολύ κοντά στη Γη.

Είναι ο έκτος γνωστός αστεροειδής που διαπέρασε την τροχιά της σελήνης και ο μεγαλύτερος σε διάμετρο. Σύμφωνα με τον Brian G. Marsden (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) ο αστεροειδής πλησίασε σε μια απόσταση των 120.000 χιλιομέτρων (0.0008 αστρονομικές μονάδες) απο τη Γη.

Αν και οι επιπτώσεις που θα είχε μια πτώση του αστεροειδή πάνω στον πλανήτη μας εξαρτώνται απο τη σύσταση του αντικειμένου, ο 2002 ΜΝ θα προκαλούσε μια έκρηξη ισοδύναμη περίπου με μια βόμβα υδρογόνου.

Το αντικείμενο ωστόσο λόγω της μικρής του διαμέτρου δεν καταχωρήθηκε σαν πιθανόν επικίνδυνος αστεροειδής (PHA). Το ανησυχητικό στην υπόθεση αυτή είναι το ότι ο 2002 ΜΝ ανακαλύφθηκε τρείς μέρες μετά την προσέγγιση του στον πλανήτη μας.

Αν και δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος απο αυτό το αντικείμενο η καθυστερημένη ανακάλυψη του ειναι εντυπωσιακή.

Δεν υπάρχει ακόμη ενα σοβαρό πρόγραμμα εντόπισης αστεροειδών στο Νότιο ημισφαίριο και η NASA έχει εστιάσει την προσοχή της σε αντικείμενα με μέγεθος πάνω απο ενα χιλιόμετρο

https://www.newscientist.com/article/dn2444-asteroids-near-miss-with-earth/