Αστρικό συντριβάνι

Ένα άστρο στον αστερισμό Αετό γνωστό ως W43A είναι στα πρόθυρα του μετασχηματισμού σε πλανητικό νεφέλωμα.

Γιαπωνέζοι και Βρετανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το συγκεκριμένο άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 8.500 ετών φωτός άρχισε να δείχνει σημάδια οτι κάτι πρόκειται να συμβεί.

Το άστρο είχε το μέγεθος του Ήλιου και αφού εξάντλησε το υδρογόνο του μετατράπηκε σε κόκκινο γίγαντα που τον περιέβαλε ενας δίσκος απο σκόνη και εκλύει δυο πίδακες πλούσιους σε νερό. Σταδιακά θα αποβάλλει την εξωτερική του ατμόσφαιρα, θα σχηματιστεί ενα πλανητικό νεφέλωμα και ο πυρήνας του θα καταλήξει σε λευκό νάνο.

Ενα απο τα ερωτήματα που απασχολούν τους επιστήμονες είναι σχετικά με το σχήμα των νεφελωμάτων αυτών. Η εξωτερική σφαιρική ατμόσφαιρα του άστρου αποβάλλεται με την μορφή δυο πιδάκων. Οι συγκεκριμένοι πίδακες του W43A ίσως λύσουν μερικές απορίες μας.

Προηγούμενες παρατηρήσεις του W43A αποκάλυψαν εκπομπή μικροκυμάτων ενδεικτική διηγερμένων μορίων συμπεριλαμβανομένου και του νερού. Ο Ιάπωνας αστρονόμος Hiroshi Imai (National Astronomical Observatory, Japan) και οι συνάδελφοι του χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο Very Long Baseline Array (VLBA) για να προσδιορίσουν την εκπομπή απο τα μόρια του νερού,

Στις 20 Ιουνίου ανακάλυψαν οτι το νερό απλώνεται αντιδιαμετρικά σε δύο αψίδες σε μήκος 500 αστρονομικών μονάδων ( 75 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Οι εκροές αυτές που έχουν το σχήμα του κοχλία υποδηλώνουν οτι η πηγή των ρευμάτων του νερού κλονίζεται γύρω απο έναν άξονα. Οι αστρονόμοι εξηγούν οτι παρακολουθούμε ενα άστρο σε κρίσιμο στάδιο.

Η ανάλυση των ρευμάτων νερού δείχνει οτι η ηλικία του είναι μερικές δεκάδες χρόνια. Όταν το άστρο καταρρεύσει και ανεβάσει την θερμοκρασία του, η ακτινοβολία θα διασκορπίσει τα μόρια του νερού. Απο αυτο το φαινόμενο επισημαίνεται το γεγονός οτι ενα νέο πλανητικό νεφέλωμα θα δημιουργηθεί.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12075345/