Ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Canada France Hawaii Telescope (CFHT), παρατήρησαν κατ’ επανάληψη την περιοχή γύρω από τον πλανήτη Κρόνο από το 2019 έως το 2021, συνδυάζοντας τις εικόνες με σκοπό την καταγραφή πολύ αμυδρών αντικειμένων.
Η αρχική έρευνα εντόπισε 62 δορυφόρους και πληθώρα αντικειμένων που δεν ήταν δυνατή η εξακρίβωση τους.
Έτσι επαναλήφθηκαν οι παρατηρήσεις το 2023 για διάστημα τριών μηνών, οι οποίες εντόπισαν 128 νέους δορυφόρους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων του Κρόνου στους 274.
Πρόκειται για ακανόνιστους δορυφόρους, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από τον πλανήτη όταν το Ηλιακό Σύστημα ήταν σε νεαρή ηλικία. Έχουν διάμετρο λίγων χιλιομέτρων και το πιθανότερο είναι να πρόκειται για θραύσματα μικρού αριθμού αρχικών δορυφόρων, που διαλύθηκαν έπειτα από βίαιες συγκρούσεις με άλλους δορυφόρους ή περαστικούς κομήτες.
Δεδομένης της αναλογίας μικρών και μεγάλων δορυφόρων του Κρόνου, πιθανολογείται μια τέτοια σύγκρουση, στο σύστημα του Κρόνου, στα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια. Αν συνέβαινε νωρίτερα, οι δορυφόροι θα είχαν ήδη διαλυθεί μέσω συγκρούσεων μεταξύ τους.
Οι περισσότεροι νέοι δορυφόροι ανήκουν στην υπο-ομάδα Mundilfari, και το μέγεθος, ο αριθμός και η συγκέντρωση τους δείχνουν ότι σε αυτή την περιοχή έγινε η σύγκρουση.
Οι παρατηρήσεις αποκαλύπτουν την σύλληψη μεσαίου μεγέθους δορυφόρων από τους γιγάντιους πλανήτες, κατά την διάρκεια του σχηματισμού τους πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, και τώρα βλέπουμε τους δορυφόρους, απομεινάρια των αρχικών σωμάτων.

Οι ανακοινώσεις των ανακαλύψεων μέσω ηλεκτρονικών εγκυκλίων (Minor Planet Electronic Circulars, MPEC) του Κέντρου Ελασσόνων Πλανητών (Minor Planet Center, MPC):
https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K25/K25EF5.html
https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K25/K25EF4.html