Διάλεξη στον ΟΦΑ: Ατμόσφαιρες εξωπλανητών- Η ανακάλυψη ατμόσφαιρας γύρω από την θερμή υπερ-Γη 55 Cancri e (βίντεο)

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, 18:00 στα γραφεία του Ομίλου.

Διάλεξη με θέμα την ανακάλυψη ατμόσφαιρας γύρω από μία υπερ-Γη, τον 55 Cancri e, έναν εξωπλανήτη που βρίσκεται σε απόσταση 40 έτη φωτός από τη Γη.

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας πραγματοποιεί διάλεξη με ομιλητή τον κ. Άγγελο Τσιάρα το Σάββατο 27/02 , στις 6.00 μμ στα γραφεία του, με αφορμή την πρόσφατη ανακάλυψη της ατμόσφαιρας γύρω από τον πλανήτη 55 Cancri e και την παρουσία του κ. Τσιάρα στη Θεσσαλονίκη ο οποίος είναι ο επικεφαλής της δημοσίευσης που περιγράφει την ανακάλυψη αυτή. Διαβάστε περισσότερα για την ανακάλυψη.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Δράμα το 1991 και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εδώ και ένα χρόνο πραγματοποιεί το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο με θέμα τη μελέτη της ατμόσφαιρας εξωπλανητών με φασματοσκοπικές παρατηρήσεις διαβάσεων. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα αστρονομικών συνεδρίων τόσο ως εισηγητής όσο και ως παρουσιαστής πόστερ. Το 2009 διακρίθηκε με εύθυμη μνεία στην 3η Ολυμπιάδα που έλαβε χώρα στην Τεχεράνη. Από το 2010 εως και σήμερα επιτελεί έργο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής προετοιμάζοντας την ελληνική ολυμπιακή ομάδα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι ποικίλα έχοντας πραγματοποιήσει και τρεις δημοσιεύσεις που είναι σχετικές με κάποια από αυτά. Ενδεικτικά ερευνητικά παραδείγματα είναι τα εξής: Μοντελοποίηση καμπυλών απλών και διπλών διαβάσεων εξωπλανητών, ανάπτυξη λογισμικού για φωτομετρική και φασματο-φωτομετρική ανάλυση δεδομένων, εφαρμογές στην φασματοσκοπία της ατμόσφαιρας εξωπλανητών, ακριβέστερος προσδιορισμός τροχιακών παραμέτρων και Blind-Source Separation techniques.

Περίληψη διάλεξης
Στη διάλεξη θα αναπτυχθεί κυρίως το θέμα της ανακάλυψης της ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη 55 Cancri e που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής ο κ. Τσιάρας. Αρχικά, θα αναλυθούν οι λόγοι που είναι σημαντική η μελέτη της ατμόσφαιρας των εξωπλανητών και οι τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται. Έπειτα, θα γίνει μια ανασκόπηση σχετικά με το ιστορικό των ανακαλύψεων ατμοσφαιρων γύρω από εξωπλανήτες και θα αναλυθούν τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Τσιάρας θα αναφερθεί στον τρόπο που έγινε η ανακάλυψη και σε λεπτομέρειες αναφορικά με το συγκεκριμένο πλανητικό σύστημα (55 Καρκίνου) στο οποίο ανήκει ο πλανήτης.