Ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι από το James Webb

Μια φωτογραφία του δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα, από την κάμερα MIRI του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, με χρώματα που ταιριάζουν σε ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι.

Μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην κάμερα MIRI, πιθανόν από πρόσκρουση μικρομετεωρίτη στο τηλεσκόπιο, η κάμερα επανήλθε σε λειτουργία χωρίς πρόβλημα. Ανάμεσα στους στόχους της κάμερας βρισκόταν και ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου.

Τα ψευδοχρώματα της εικόνας προέρχονται από την χρωματική παλέτα της αποστολής Cassini, όπου το πράσινο αντιστοιχεί στο μονοξείδιο του άνθρακα, το γαλάζιο στο μεθάνιο και το ερυθρό στο άζωτο, τα αέρια που αποτελούν την πλειοψηφία της ατμόσφαιρας του Τιτάνα. Ο δορυφόρος φαίνεται σαν να φωτίζεται και από το άνω αριστερό τμήμα της εικόνας, κάτι που ίσως οφείλεται σε ανάκλαση του ηλιακού φωτός από τον Κρόνο

Ο Τιτάνας παρουσιάζει ενδιαφέρον στους αστρονόμους, καθώς πρόκειται για τον μοναδικό δορυφόρο με πυκνή ατμόσφαιρα, όπου η πίεση του αέρα είναι 50% μεγαλύτερη από την Γη και αποτελείται κυρίως από άζωτο (94%) και υδρογονάνθρακες όπως το μεθάνιο (5%). Οι παρατηρήσεις από το James Webb θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών εξερεύνησης του Τιτάνα, όπως το Dragonfly.