Ένας Έλληνας μαθητής ετοιμάζεται να ακολουθήσει από κοντά την περιπέτεια της Ροζέτα..

Μόνο λίγες ημέρες απέμειναν για την πρώτη προσπάθεια που έγινε ποτέ για προσγείωση σε έναν κομήτη. Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου η Rosetta θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης Philae σε απόσταση 22,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη67P/Churyumov-Gerasimenko, με μια προγραμματισμένη προσγείωση περίπου επτά ώρες αργότερα στην Agilkia.

Την VIP εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την προσεδάφιση του Philae, θα παρακολουθήσουν ζωντανά στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA (ESOC) στο Ντάρμσταντ, Γερμανία, ο μικρός μαθητής Γρύλλης Δημήτρης συνοδευόμενος από τον καθηγητή Φυσικής κο Κόσκο Σπυρίδων, εκπροσωπώντας το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε στο διαγωνισμό “WakeUp, Rosetta!”.

«Θα επιθυμούσα να εκφράσω τον ενθουσιασμό μας για την ευκαιρία που έχει το σχολείο και ένας από τους μαθητές του να επισκεφθεί την ESA και μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα 1002 παιδιά του δημοτικού σχολείου. Όλα τα παιδιά ενημερώθηκαν από τους δασκάλους τους για τη Ροζέτα και την αποστολή της, και ένα πρωινό φώναξαν όλα μαζί Ξύπνα Ροζέτα!», λέει η κα Αγάπη Βαβουράκη, Διευθύντρια του Δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

«Ο Δημήτρης Γρύλλης είναι μαθητής της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού. Εκπροσωπεί τους μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής που πήραν μέρος στο διαγωνισμό της ESA. Ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που είχαμε να πάρουμε.»

Το βιντεάκι – «αφύπνιση» που δημιούργησαν οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους, βοήθησε τους επιστήμονες να ξυπνήσουν επιτυχώς τη Rosetta από την αδρανοποίηση της διάρκειας 31 μηνών, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πιο σημαντική στιγμή της αποστολής της: την απελευθέρωση και προσεδάφιση του Philae στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Θυμηθείτε πως οι Έλληνες μαθητές βοήθησαν να ξυπνήσει η Rosetta:

Όπως μας λέει η κα Βαβουράκη, «ο Δημήτρης επιλέχθηκε μεταξύ των 5 παιδιών της ομάδας με κλήρωση ένα πρωί στην πρωινή παράταξη του σχολείου μπροστά σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, εκεί που φωνάξαμε «Ξύπνα Ροζέττα».

«Επιλέχθηκε γιατί πέρυσι που έγινε ο διαγωνισμός συμμετείχε σε ομαδική διαθεματική εργασία της τάξης του (Ε/Δ) για τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή καταφυγίου για τον Άρη. Η εργασία της ομάδας (Δ. Γρύλλης, Λ. Μόσχου, Ρ. Μουλαβασίλη, Τ. Παλαιολόγου, Κ. Παπαπολύζου) στην οποία συμμετείχε μετά από εξωτερική αξιολόγηση (κ. Γαζέας Κ., λέκτορας αστροφυσικής ΕΚΠΑ, κ. Γιαννακής Ο., αστροφυσικός, ΙΑΑΔΕΤ, Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) διακρίθηκε πρώτη».

ESA Ελλάδα