Εκστρατεία για την ονοματοδοσία περιοχών του Πλούτωνα

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση σε συνεργασία με την αποστολή New Horizons της NASA στον Πλούτωνα και το Ινστιτούτο SETI, ξεκίνησαν μια εκστρατεία ονοματοδοσίας από το κοινό, των νέων χαρακτηριστικών του Πλούτωνα και των δορυφόρων του που θα ανακαλυφθούν από την αποστολή.

Ο Πλούτωνας, ο απομακρυσμένος και αινιγματικός κόσμος, βρίσκεται στην άκρη του Ηλιακού μας Συστήματος, σε μια περιοχή γνωστή ως «Ζώνη Kuiper», ανάμεσα σε πολλούς παρόμοιους νάνους πλανήτες, και μέχρι σήμερα παραμένει ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί.

Στις 14 Ιουλίου 2015 το New Horizons της NASA θα περάσει πολύ κοντά από τον Πλούτωνα, χαρίζοντας μας τα πρώτα κοντινά πλάνα του νάνου πλανήτη και του δορυφόρου του Χάροντα, μετατρέποντας τους έτσι από ασαφή και μυστηριώδη σώματα σε κόσμους με ευδιάκριτα χαρακτηριστικά.

Μέσω της εκστρατείας που τελεί υπό την αιγίδα της IAU, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να προτείνει ονόματα για τα νέα χαρακτηριστικά του Πλούτωνα και των φυσικών δορυφόρων του.

Η ψηφοφορία επιλεγμένων ονομάτων καθώς και οι νέες προτάσεις θα γίνονται στην σελίδα http://ourpluto.seti.org σύμφωνα με τους κανόνες ονοματοδοσίας της Ομάδας Πλανητικής Ονοματολογίας της IAU (Working Group for Planetary System Nomenclature, WGPSN) και οι οποίοι σχετίζονται με την μυθολογία, την ιστορία της εξερεύνησης και την εξερευνητική βιβλιογραφία:

Πλούτωνας:
Ονόματα του Κάτω Κόσμου από παγκόσμιες μυθολογίες
Θεοί, θεές και νάνοι σχετικοί με τον Κάτω Κόσμο
Ήρωες και εξερευνητές του Κάτω Κόσμου
Συγγραφείς σχετικοί με τον Πλούτωνα και την Ζώνη Kuiper
Επιστήμονες και μηχανικοί σχετικοί με τον Πλούτωνα και την Ζώνη Kuiper

Χάροντας:
Προορισμοί και ορόσημα του φανταστικού χώρου και άλλων εξερευνήσεων
Φανταστικά και μυθολογικά σκάφη διαστημικής ή άλλης εξερεύνησης
Φανταστικοί και μυθολογικοί ταξιδιώτες και εξερευνητές

Στύγα:
Θεοί των ποταμών

Νύχτα:
Θεότητες της νύχτας

Κέρβερος:
Ονόματα σκύλων από την λογοτεχνία, μυθολογία και ιστορία

Ύδρα:
Θρυλικά ερπετά και δράκοντες

Η εκστρατεία έχει διάρκεια μέχρι τις 7 Απριλίου 2015.