Πρώτη απευθείας εικόνα μιας μαύρης τρύπας που εκτοξεύει έναν ισχυρό πίδακα.

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι παρατήρησαν, στην ίδια εικόνα, τη σκιά της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία Messier 87 και τον ισχυρό πίδακα που εκτοξεύτηκε από αυτήν. Οι παρατηρήσεις έγιναν το 2018 με τα τηλεσκόπια Global Millimeter VLBI Array, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array και το τηλεσκόπιο της Γροιλανδίας (GLT), τα οποία σχημάτισαν ένα παγκόσμιο δίκτυο πολλών ραδιοτηλεσκοπίων στο μέγεθος της Γης και πέτυχαν να διακρίνουν πολύ μικρές λεπτομέρειες στην περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα του M87.

Η νέα εικόνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, δείχνει για πρώτη φορά, πώς η βάση ενός πίδακα συνδέεται με την ύλη που στροβιλίζεται γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Ο γαλαξίας M87 βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και φιλοξενεί μια μαύρη τρύπα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερης μάζας από τον Ήλιο. Προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν καταφέρει να απεικονίσουν χωριστά την περιοχή κοντά στη μαύρη τρύπα και τον πίδακα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται και τα δύο χαρακτηριστικά μαζί.

Οι νέες παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι ο δακτύλιος της μαύρης τρύπας, που φαίνεται στο ένθετο, είναι 50% μεγαλύτερος από τον δακτύλιο που παρατηρήθηκε σε μικρότερα μήκη κύματος από το τηλεσκόπιο Event Horizon (EHT) το 2017. Αυτό υποδηλώνει ότι στη νέα εικόνα βλέπουμε περισσότερο υλικό που πέφτει προς τη μαύρη τρύπα από αυτό που μπορούμε να δούμε με το EHT.

https://www.eso.org/public/news/eso2305/

Καλλιτεχνική απεικονιση της μαύρης τρύπας και του πίδακα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *