Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας ανάμεσα στους ανθρώπους – πρότυπα, σύμφωνα με τους μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών

Το περιοδικό «Αθηναίος» αποτελεί την ετήσια έκδοση της μαθητικής κοινότητας του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών. Φέτος το τεύχος  είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που αποτελούν πρότυπο για τα νέα παιδιά. Ανθρώπους που έγιναν πηγή έμπνευσης για τους νέους και αναγνωρίστηκαν με το έργο και τις δράσεις τους.

Η επιλογή των προτύπων αυτών έγινε από τους μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών και περιλαμβάνουν άτομα από τον επιστημονικό, καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και αθλητικό χώρο, με μοναδικό κριτήριο να αποτελούν πηγή έμπνευσης, πρότυπο αφοσίωσης και ήθους στη δουλειά τους.

Ανάμεσα στους ανθρώπους-πρότυπα, διακρίνονται οι κ. κ. Σ. Κριμιζής, Δ. Σιμόπουλος, Γ. Χρούσος, Γ. Αντετοκούμπο, Α. Νικολαΐδης, Λ. Καβάκος και ο κ. Κ. Γαζέας, Αστροφυσικός στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Άρης-Παναγιώτης Τσομώκος, αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα:

Σε αυτήν την πορεία, σε αυτό το ταξίδι που δεν τελειώνει με την αποφοίτησή μας, το σημαντικότερο εφόδιό μας, οι σημαντικότεροι αρωγοί μας, ήταν τα ΠΡΟΤΥΠΑ. Πρότυπα που μας ενέπνευσαν με τη στάση τους. Πρότυπα που μας στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής και νεανικής μας πορείας. Πρότυπα χωρίς τα οποία τα όποια ως σήμερα επιτεύγματά μας θα ήταν ακατόρθωτα.

Έτσι λοιπόν, το Τεύχος του ιστορικού ΑΘΗΝΑΙΟΥ που διαβάζετε είναι αφιερωμένο στα ΠΡΟΤΥΠΑ και επιτελεί διπλό ρόλο: να αποδώσει φόρο τιμής στα πρότυπα που ήδη έχουμε –γονείς, εκπαιδευτικούς, φίλους– αλλά και να μας εμπνεύσει παρουσιάζοντάς μας νέα πρότυπα. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του τεύχους αυτού, θα βρείτε παρουσιάσεις και συνεντεύξεις από ανθρώπους του πνεύματος, της επιστήμης, της τέχνης, του αθλητισμού, της διπλωματίας και του επιχειρείν.

Πολλοί από εμάς θα είμαστε διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας και ελπίζω να γίνουμε και εμείς πρότυπα για τους μελλοντικούς νέους, ο καθένας με τον τρόπο του – άλλοι στον ακαδημαϊκό χώρο, άλλοι στην τέχνη, άλλοι στην προσωπική ζωή, άλλοι στην πολιτική.

Ας είναι λοιπόν, αυτός ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ένας φόρος τιμής για τα πρότυπα τα οποία έχουμε και πηγή έμπνευσης για τα πρότυπα που ευελπιστούμε να γίνουμε στο μέλλον. Ας μας θυμίζει πάντοτε την αφετηρία μας και πάνω από όλα, τους ανθρώπους που μας στήριξαν, τους ανθρώπους που αποτέλεσαν οδοδείκτες στα πρώτα βήματα αυτού του ταξιδιού, τα δικά μας ΠΡΟΤΥΠΑ…

Εκ μέρους όλων όσοι συνεργάστηκαν στην έκδοση του ΑΘΗΝΑΙΟΥ 2023, σας εύχομαι Καλή Ανάγνωση!

Ο Δρ. Κ. Γαζέας στη συνέντευξη που έδωσε αναδεικνύει τα δικά του πρότυπα:

«Ένας ερευνητής πρότυπο θα πρέπει να έχει εξαιρετικές ατομικές ικανότητες στην έρευνα, να μπορεί να ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας και -το κυριότερο- θα πρέπει ταυτόχρονα να αποτελεί πρότυπο για τα μέλη της ομάδας του.

Οι καθηγητές Αστροφυσικής επιτελούμε και έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Εργαζόμαστε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, που έχουν ως κύριο μέλημά τους την εκπαίδευση νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους ερευνητές του μέλλοντος.

Ο συνδυασμός της ικανότητας στην έρευνα και στη διδασκαλία δεν είναι πάντοτε εφικτός και εξαιρετικά σπάνιος. Αυτός που συνδυάζει αυτά τα δύο παραπάνω προσόντα αποτελεί το ιδανικό πρότυπο ενός ερευνητή και καθηγητή.»

Η συνέντευξη του Δρ. Κ. Γαζέα στο περιοδικό «Αθηναίος» (αρχείο pdf)