Σεμινάριο στον ΟΦΑ: «Το αξιοθαύμαστο τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ», Σάββατο 12 Μαρτίου

Ανήμερα των Χριστουγέννων του 2021, δεκαεπτά χρόνια αφ’ ότου ξεκίνησε η κατασκευή του, η NASA εκτόξευσε το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ (James Webb), το οποίο είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο απ’ όσα έχουν τεθεί σε τροχιά μέχρι τώρα.

Με διάμετρο πρωτεύοντος κατόπτρου 6,5 μέτρων και περιοχή εργασίας στο εγγύς και μέσο υπέρυθρο, αναμένεται να βλέπει έως τα αρχικά στάδια της εξέλιξης του Σύμπαντος, περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, τη γέννηση των πρώτων άστρων και γαλαξιών.

Πέραν τούτων θα μελετήσει χαρακτηριστικά εξωπλανητών, όπως η σύσταση και η δυναμική της ατμόσφαιρας και, επίσης, θα συμβάλλει στην κατανόηση του δικού μας Ηλιακού Συστήματος και, γενικώς, θα κάνει ανακαλύψεις που δεν μπορούμε καν να τις διανοηθούμε προς το παρόν.

Το τηλεσκόπιο, έχοντας αναπτύξει από την εκτόξευσή του μέχρι σήμερα όλα τα υποσυστήματά του, έχει πλέον τεθεί σε τροχιά γύρω από το σημείο ευστάθειας L2 του συστήματος Ήλιος – Γη και κατά την παρούσα φάση κάνει την ευθυγράμμιση και το συσχετισμό των 18 εξαγωνικών κατόπτρων που συνιστούν το πρωτεύον κάτοπτρο.

Στο σεμινάριο του ΟΦΑ του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2022 στις 6 το απόγευμα, ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα ανατρέξει στις μέχρι τώρα φάσεις προετοιμασίας και αποστολής του τηλεσκοπίου στην οριστική του θέση, θα περιγράψει τις λειτουργίες και τα επιστημονικά όργανα μέσω των οποίων θα γίνονται οι παρατηρήσεις, και θα αναφερθεί στο παρατηρησιακό πρόγραμμά του, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.


Καθώς διανύουμε περίοδο πανδημίας, η είσοδος θα γίνεται για τους ενήλικες αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης που θα συνοδεύεται από κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, δίπλωμα κλπ.), ενώ για τους ανήλικους με την επίδειξη αρνητικού rapid test και πάντα υπό τη συνοδεία εμβολιασμένου ή νοσήσαντα ενήλικα.

Η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και δεν γίνεται να γίνουν κρατήσεις.