Εξερευνώντας κόσμους πέρα από το Ηλιακό Σύστημα

Οι ανακαλύψεις νέων Εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών που βρίσκουμε σε άλλα ηλιακά συστήματα πλην του δικού μας, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με ραγδαίο ρυθμό.

Γνωρίζοντας πλέον ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν τόσοι πλανήτες όσοι και οι αστέρες, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τους εξωπλανήτες, με τη μορφή και τη σύστασή τους, τον καιρό και το κλίμα, τη δυνατότητα φιλοξενίας ζωής, κ.ά. Και πάνω απ’ όλα το μεγάλο ζητούμενο: πόσο μοναδική είναι η Γη σε σχέση με τους άλλους πλανήτες;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει η διαστημική αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), με την κωδική ονομασία Ariel, η οποία θα εκτοξευθεί το 2029 και θα μελετήσει γύρω στους 1.000 εξωπλανήτες! Για την καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη της Ariel έχει δημιουργηθεί το ανοικτό έργο ExoClock, στο πλαίσιο του οποίου συνεργάζονται επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι, φοιτητές, μαθητές κ.ά.

Η εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 4 Μαρτίου 2022, στις 9 μμ, θα έχει ως αντικείμενο τους Εξωπλανήτες και τις εξελίξεις στον τομέα της σχετικής έρευνας,  με ειδική αναφορά στο πως οι Ερασιτέχνες Αστρονόμοι συνεισφέρουν στην έρευνα αυτή. Για το λόγο αυτό θα παρουσιαστεί και το έργο ExoClock με τα αποτελέσματά του από το 2019 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, μαζί με μελλοντικά σχέδια μέχρι την εκτόξευση της αποστολής.

Ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα φιλοξενήσει και θα συζητήσει για τα παραπάνω με τον Άγγελο Τσιάρα, Διδάκτορα Αστρονομίας, την Αναστασία Κόκορη, Πλανητική Επιστήμονα και Αστρονόμο και τον Ερασιτέχνη Αστρονόμο από το ιδιωτικό αστεροσκοπείο «Nunki observatory» στη Σκιάθο, Νίκο Πασχάλη.