25 χρόνια τηλεσκόπιο Hubble

Εκδήλωση με αφορμή την 25η επέτειο του διαστημικού τηλεσκοπίου HUBBLE.

Πέμπτη 23 Απριλίου, στις 18.30 στο NOESIS

hubble-25

Στις 24 Απριλίου 2015 γιορτάζουμε την 25η επέτειο του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Από την ημέρα της εκτόξευσής του, στις 24 Απριλίου 1990, το διαστημικό τηλεσκόπιο έδωσε τη δυνατότητα στους αστρονόμους να παρατηρούν το Σύμπαν με εκπληκτική ευκρίνεια, αποκάλυψε ιδιότητες του χώρου και του χρόνου και διαλεύκανε πολλά από τα μεγάλα μυστήρια του Σύμπαντος, μετατρέποντας αστρονομικές εικασίες σε ισχυρές βεβαιότητες.

Σήμερα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνεχίζει να μας χαρίζει πρωτόγνωρες εικόνες των κοσμικών θαυμάτων, από την μοναδική του θέση στην πρώτη γραμμή πολλών νέων ανακαλύψεων.

hubble25

Με την ευκαιρία της 25ης επετείου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ESA, προμήθευσε 60 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη με μια, αδημοσίευτη έως τώρα, επετειακή εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο, σε μια υψηλής ποιότητας ψηφιακή εκτύπωση μεγάλου σχήματος. Στην Ελλάδα παραλήπτες της εικόνας είναι ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, ΝΟΗΣΙΣ.

Η αποκάλυψη της νέας εικόνας θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου στον χώρο του ΝΟΗΣΙΣ σε μια κοινή εκδήλωση από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, παράλληλα με την αποκάλυψη της την ίδια ώρα σε όλη την Ευρώπη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα με μια ομιλία από τον γενικό γραμματέα του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Θεόδωρο Ορφανίδη με τίτλο: «Από το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου στο διαστημικό τηλεσκόπιο HUBBLE»,
Θα ακολουθήσει προβολή στο Πλανητάριο με θέμα: «Τα θαύματα του Σύμπαντος με τα μάτια του HUBBLE».
Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η αποκάλυψη της νέας εικόνας από το διαστημικό τηλεσκόπιο και θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια των μελών του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

Είσοδος ελεύθερη