«Γεύση» από κομήτη για το γιορτινό τραπέζι

Σας προτείνουμε μια πρωτότυπη συνταγή για να εμπλουτίσετε φέτος το γιορτινό σας τραπέζι στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Ευχής έργο είναι να λάμψει στις καρδιές όλων μας το γνωστό «άστρο των Χριστουγέννων» όπως έλαμψε στη Βηθλεέμ πριν 2000 χρόνια προκειμένου να καθοδηγεί τους μάγους με τα δώρα.

Σύμφωνα με την επιστήμη, έχουν διατυπωθεί ποικίλες θεωρίες για το άστρο των Χριστουγέννων και τι θα μπορούσε να είναι αυτό τελικά. Κατά μία άποψη, το άστρο αυτό ήταν κάποιος υπερκαινοφανής αστέρας που εξερράγη, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εικασία η λάμψη του άστρου οφείλεται σε συζυγία πλανητών. Παράλληλα, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να ήταν και κάποιος κομήτης όπως αυτός του Χάλεϊ που εμφανίστηκε εκείνα τα χρόνια της γέννησης του Χριστού. Για άλλους, το άστρο δεν εξηγείται επιστημονικά, είναι απλώς θέμα πίστης. Ας σταθούμε στην εικασία του κομήτη και ας προσπαθήσουμε μέσα από την παρακάτω συνταγή να κάνουμε πιο «μαγικό» το φετινό τραπέζι.

Πριν μεταβούμε στη συνταγή αναλυτικά, είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί συνοπτικά τι είναι ένας κομήτης. Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που έχουν παράξενο σχήμα και αποτελούνται από πάγους χημικών ενώσεων όπως είναι το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα, η αμμωνία και το μεθάνιο. Ουσιαστικά, αποτελούνται από ύλη που ανήκει στο αρχικό ηλιακό νεφέλωμα η οποία όμως δε συμμετείχε στη δημιουργία των μεγαλύτερων σωμάτων του ηλιακού συστήματος. Οι αστρονόμοι τους αποκαλούν «βρώμικα παγόβουνα» αλλά και «αλήτες» του διαστήματος λόγω του γεγονότος ότι περιφέρονται μέσα στο ηλιακό σύστημα. Η λέξη κομήτης προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σημαίνει αστέρας με μακριά κόμη.

244
247

Συνταγή:
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά έως 1 ώρα
Κόστος: 5 εώς 25 ευρώ

Υλικά:

 • 1,5 λίτρα ξηρός πάγος(-78 βαθμούς C)
 • Μία λεκάνη
 • Μία σακούλα σκουπιδιών
 • 2-3 κουταλιές της σούπας άνθρακας σε σκόνη
 • 0,75 λίτρα νερό
 • 2-3 κουταλιές κρασί (αμινοξέα) ή ουίσκι ή βότκα
 • Λίγες σταγόνες από καθαριστικό τζαμιών (αμμωνία)
 • 2-3 κουταλιές της σούπας άμμο
 • γάντια κουζίνας
 • μία ξύλινη κουτάλα
 • γυαλιά προστασίας

Εκτέλεση:
Τοποθετείστε όλα τα υλικά πάνω σε ένα τραπέζι. Στη μέση έχετε τη λεκάνη και μέσα σε αυτήν τη μεγάλη σακούλα σκουπιδιών. Αρχικά ρίχνετε το νερό στη σακούλα και στη συνέχεια προσθέτετε τον άνθρακα, την άμμο και την αμμωνία.

Ανακατεύετε καλά με την ξύλινη κουτάλα ώστε να αρχίσει να «δένει» το μείγμα. Κατόπιν, προσθέτετε τον πάγο και ανακατεύετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Στη συνέχεια, αφού φορέσετε τα γάντια κουζίνας, κλείστε τη σακούλα και πιέστε την γύρω γύρω ώστε να αρχίσει να παίρνει σχήμα και να σταθεροποιείται. Περιμένετε μερικά λεπτά (όσα χρειαστεί) και αφού έχει στερεοποιηθεί το μείγμα ανοίξτε τη σακούλα.

Προσεχτικά, βγάλτε το δημιούργημά σας, πετάξτε τη σακούλα και τοποθετήστε τον κομήτη στη λεκάνη. Είναι έτοιμος!

Το τελικό αποτέλεσμα
Το τελικό αποτέλεσμα

Συμβουλές προστασίας και ασφάλειας:
• Προσοχή με τον ξηρό πάγο καθώς υπάρχει κίνδυνος κρυοπαγήματος. Να φοράτε τα γάντια καθόλη τη διάρκεια της εκτέλεσης.

Καλή επιτυχία!
Η παραπάνω συνταγή αποτελεί προσομοίωση πραγματικού κομήτη και δόθηκε από την ESA. Πραγματοποιήθηκε μαζί με πολλές άλλες συνταγές-πειράματα σε εκδήλωση με θέμα την επιστήμη των Χριστουγέννων από την ομάδα PhysicsPartizani του ΑΠΘ. Οι PhysicsPartizani είναι μια ομάδα που αποτελείται από φοιτητές του ΑΠΘ που λατρεύουν την επιστήμη της Φυσικής. Κύριος στόχος τους είναι η μετάδοση της φυσικής επιστήμης μέσα από τη διεξαγωγή πειραμάτων και το συνδυασμό της φυσικής με την καθημερινή ζωή.

CHEF/ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΤΑΣΑ ΚΟΚΟΡΗ