Προετοιμασία για ένα χτύπημα από αστεροειδή

Η ESA και οι εθνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών έκαναν πρόσφατα ασκήσεις ετοιμότητας για το πώς θα αντιδράσουν εάν ανακαλυφθεί ποτέ ότι ένας απειλητικός διαστημικός βράχος είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Τον περασμένο μήνα, οι ειδικοί από το πρόγραμμα Διαστημικής Επιτήρησης (SSA) της ESA και οι Ευρωπαϊκοί εθνικοί οργανισμοί αντιμετώπισης καταστροφών συναντήθηκαν για μια διήμερη άσκηση για το τι πρέπει να γίνει εάν βρεθεί ποτέ πως ένας αστεροειδής έρχεται προς το δρόμο μας.

Στην πρώτη άσκηση για σύγκρουση με αστεροειδή που έχει κάνει ποτέ η ESA, η σύγκρουση έγινε μετά από μια αντίστροφη μέτρηση, εξασκώντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που εντοπίζονταν αντικείμενα κοντά στη Γη, ή αλλιώς NEOs (near-Earth objects), σε διάφορα μεγέθη.

Για την άσκηση θεωρήθηκε η απειλή από έναν φανταστικό, αλλά αληθοφανή, αστεροειδή, αρχικά θεωρώντας πως κυμαίνεται σε μέγεθος από 12 έως 38 μέτρα – εκτεινόμενος σε ένα εύρος περίπου μεταξύ της εναέριας έκρηξης του 2013 στο Chelyabinsk και του γεγονότος του 1908 στην Tunguska – και με ταχύτητα 12,5 χλμ / δευτ.

Κρίσιμα σημεία αντίδρασης

Οι ομάδες κλήθηκαν να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει σε πέντε κρίσιμα σημεία στο χρόνο, επικεντρώθηκαν στις προηγούμενες 30, 26, 5 και 3 μέρες και 1 ώρα μετά την κρούση.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεταβλητών προς εξέταση στην πρόβλεψη των επιπτώσεων και των ζημιών από τυχόν πρόσκρουση του αστεροειδούς, κάνοντας προσομοιώσεις όπως αυτήν πολύ περίπλοκες», λέει ο Detlef Koschny, επικεφαλής της δραστηριότητας των NEO του τμήματος SSA.

«Αυτές περιλαμβάνουν το μέγεθος, τη μάζα, την ταχύτητα, τη σύνθεση και την γωνία πρόσκρουσης. Παρ ‘όλα αυτά, αυτό δεν θα πρέπει να αποτρέψει την Ευρώπη να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν από τις εθνικές πολιτικές αρχές, το οποίο μπορεί να είναι αρκετά γενικό ώστε να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιπτώσεων.»

«Το πρώτο βήμα είναι να μελετηθούν τα NEOs και οι επιπτώσεις σύγκρουσης μαζί τους και να κατανοηθεί η βασική επιστήμη.»

Πως θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη

Ο σταθμός της Τενερίφης
Ο σταθμός της Τενερίφης

Οι συμμετέχοντες προήλθαν από διάφορα τμήματα και οργανισμούς της Γερμανίας και Ελβετίας, κρατών μελών της ESA, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας Καταστροφών της Γερμανίας.

Μελέτησαν ερωτήματα όπως: πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη, ποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ποιες πληροφορίες θα πρέπει να διανέμονται, και σε ποιον;

«Για παράδειγμα, μέσα σε περίπου τρεις ημέρες πριν από την προβλεπόμενη σύγκρουση, θα είχαμε πιθανώς σχετικά καλές εκτιμήσεις της μάζας, της θέσης, του μεγέθους, της σύνθεσης και της θέσης σύγκρουσης», λέει ο Gerhard Drolshagen της ομάδας NEOs της ESA.

«Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα τον τύπο των επιπτώσεων, το ποσό της ενέργειας που πρόκειται να παραχθεί και ως εκ τούτου τις πιθανές αντιδράσεις που οι πολιτικές αρχές θα μπορούσαν να λάβουν.»

Chelyabinsk: τραυματισμοί λόγω της υπερπίεσης

Κατά τη διάρκεια του γεγονότος το 2013 στο Chelyabinsk, για παράδειγμα, ο αστεροειδής, με μάζα περίπου 12,000 τόνους και μέγεθος 19 μέτρων, προσέκρουσε στην ανώτερη ατμόσφαιρα με μια μικρή γωνία και ταχύτητα περίπου 18,6 χιλιόμετρα / δευτ, και εξερράγη με μια ενέργεια 480 χιλιάδων τόνων ΤΝΤ σε υψόμετρο 25-30 χλμ.

Ενώ δυνητικά ήταν ένας πραγματικός κίνδυνος, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί λόγω πτώσης θραυσμάτων. Αντ ‘αυτού, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 7.300 κτίρια καταστράφηκαν από την έντονη υπερπίεση που παράγεται από το κρουστικό κύμα στην επιφάνεια της Γης.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιού καθώς κοίταξαν έξω από τα παράθυρα για να δουν τι συνέβαινε.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, μια κατάλληλη προειδοποίηση από τις αρχές πολιτικής προστασίας θα πρέπει να ενημερώνει απλώς τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τα παράθυρα, και να παραμένουν εντός των ισχυρότερων τμημάτων του κτιρίου, όπως το κελάρι, παρόμοια με τη συνήθη πρακτική κατά τη διάρκεια ανεμοστρόβιλων στις ΗΠΑ», λέει ο Gerhard.

Σε ένα πραγματικό χτύπημα, ο ρόλος της ESA θα είναι ζωτικής σημασίας. Θα πρέπει να προειδοποιήσει τόσο τις αρχές πολιτικής προστασίας και τους φορείς λήψης αποφάσεων σχετικά με την τοποθεσία της σύγκρουσης και την ώρα. Θα πρέπει επίσης να διανείμει αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών επιπτώσεων της σύγκρουσης, καθώς και να παρέχει αξιόπιστες και έγκυρες πληροφορίες.

Καθιέρωση διεθνώς συντονισμένων διαδικασιών

Η άσκηση που έληξε στις 25 Νοεμβρίου, ένα σημαντικό βήμα προς την ανάδειξη των μοναδικών παραγόντων στο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για συγκρούσεις με αστεροειδείς, καθώς και πιθανές πορείες δράσης. Αποσαφήνισε, επίσης, μια σειρά ανοιχτών σημείων, συμπεριλαμβανομένων των προδιαγραφών από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και το είδος και τη χρονική ακολουθία των πληροφοριών που μπορούν να παρέχονται από το SSA της ESA.

Είναι ένα ακόμη βήμα στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια διεθνώς συντονισμένη διαδικασία για τη διανομή των πληροφοριών και των πιθανών δράσεων μετριασμού σε περίπτωση επικείμενης απειλής.

Η ομάδα NEO της ESA, συνεργάζεται ακόμα με τους διεθνείς εταίρους, φορείς και οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, για να βοηθήσει στο συντονισμό σε οποιαδήποτε μελλοντική απειλή σύγκρουσης.

Με στόχο την ενίσχυση της απόκρισης της ESA και της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθούν παρόμοιες εργασίες στο μέλλον. Η επόμενη, το 2015, θα περιλαμβάνει εκπροσώπους και από άλλες χώρες.

ESA Ελλάδα