Ροζέτα, φτάνουμε?

Μετά από ένα ταξίδι 10 ετών που έχει καταγράψει πάνω από 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, το διαστημόπλοιο Rosetta πλησιάζει με ταχύ ρυθμό τον κομήτη προορισμό του, και η ESA σας προσκαλεί μαζί της σε αυτό το ταξίδι.

Γίνετε μέλος της εκστρατείας “Rosetta, are we there yet?” (που σημαίνει «Ροζέτα, φτάνουμε;»’), έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που θα υποστηρίξει το τελευταίο σκέλος του επικού ταξιδιού προς τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, και αποκτήστε τη δυνατότητα να κερδίσετε μερικά φανταστικά βραβεία.

«Φτάνουμε;» (που αντιστοιχεί στην αγγλική έκφραση “are we there yet?“) είναι μια ερώτηση που όλοι έχουμε πιθανότατα ρωτήσει – ή τουλάχιστον σκεφτεί – σε κάποια χρονική στιγμή σε ένα ταξίδι. Ίσως είναι τα παιδιά που ρωτούν «φτάνουμε;» από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου στα πέντε λεπτά σε ένα ταξίδι πέντε ωρών, ή ίσως είναι αυτό που σκέφτεστε ενώ περιμένετε στην ουρά για τον πρωινό σας καφέ.

Είναι σίγουρα μια ερώτηση που βρίσκεται χωρίς καμία αμφιβολία στα μυαλά της ομάδας της αποστολής Rosetta κατά τη διάρκεια του δεκαετούς ταξιδιού του διαστημικού σκάφους προς τον κομήτη-στόχο του. Επιτέλους, η πολυαναμενόμενη απάντηση «Ναι, φτάσαμε επιτέλους!» είναι πια πολύ κοντά.

Κατασκευάστε ένα μοντέλο της Rosetta

Σήμερα, περίπου 20 000 χλμ χωρίζουν τη Rosetta από τον κομήτη, αλλά στις 6 Αυγούστου, θα είναι μόλις 100 χιλιόμετρα. Η επιβεβαίωση αναμένεται από το διαστημικό κέντρο της ESA, στο Ντάρμσταντ, Γερμανία, γύρω στις 12:45 ώρα Ελλάδος στις 6 Αυγούστου.

Αυτή η μοναδική ευκαιρία θα εξασφαλίσει τη θέση της ESA στην ιστορία με το πρώτο διαστημικό σκάφος να συναντά έναν κομήτη. Αργότερα, η Rosetta τεθεί σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και, τον Νοέμβριο, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή για να στείλει ένα όχημα προσεδάφισης στην επιφάνεια του κομήτη.

Για τον εορτασμό του ιστορικού ορόσημου προσέγγισης του κομήτη, η ESA σας προσκαλεί να πάρετε μέρος σε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας γιορτάζοντας τα ταξίδια και τις αφίξεις. Δίδεται μια μοναδική ευκαιρία ζωής να βρεθείτε στο κέντρο επιχειρήσεων της ESA στη Γερμανία τον Νοέμβριο, για την VIP εκδήλωση για την πρώτη προσγείωση σε έναν κομήτη.

Θα επιλεγούν δύο κορυφαίοι νικητές: ένας μέσω δημόσιας ψηφοφορίας και ένας από τους κριτές της ESA. Οι κριτές θα αναζητήσουν μια φωτογραφία που θα εκφράζει όχι μόνο την αίσθηση του ταξιδιού και της άφιξης σε έναν προορισμό, αλλά που θα συνδέεται επίσης με κάποιο θέμα της αποστολής (βλέπε παρακάτω για συμβουλές)

Ακολουθήστε την περιπέτεια της Ροζέτα και κερδίστε φανταστικά βραβεία

ΕΣΕΙΣ, που πηγαίνετε?

Θα υπάρξουν επίσης 10 επιλαχόντα βραβεία με τσάντες δώρων της ESA, που περιέχουν μπουκάλια νερό Rosetta, αφίσες, t-shirts, αυτοκόλλητα και καρφίτσες. Ειδικά βραβεία θα απονεμηθούν επίσης για τις εικόνες που θα αιχμαλωτίσουν την προσοχή των κριτών πριν από την άφιξη.

Σας προσκαλούμε να υποβάλετε φωτογραφίες του εαυτού σας, των φίλων σας ή της οικογένειά σας σε ένα ταξίδι, είτε πάτε διακοπές, ή μια βόλτα με το ποδήλατο ή εάν απλά κάνετε βόλτα στα καταστήματα.

Θα εντυπωσιαστούμε ιδιαίτερα αν θα μπορέσετε να συμπεριλάβετε κι ένα θέμα από την επιστημονική αποστολή της Rosetta. Για παράδειγμα, η Rosetta θα προσπαθήσει να καταλάβει αν οι κομήτες έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση των ωκεανών της Γης – έτσι ένα θέμα είναι το «νερό». Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και την ίδια τη «ζωή» ως πηγή έμπνευσης. Ή, ίσως θα μπορούσατε να ανακαλύψετε κάποιο τοπίο που μοιάζει με κομήτη όπως: έναν θερμοπίδακα (geyser) ή έναν βράχο που προκαλεί το ενδιαφέρον ή κάποιο σχηματισμό πάγου, που μπορεί να προσφέρει ένα μοναδικό τοπίο για μια “selfie”.

Θέλετε κάποια σκηνικά για να συμπεριλάβετε στη φωτογραφία σας; Μπορείτε ελεύθερα να κατεβάσετε και να κατασκευάσετε το χάρτινο μοντέλο της Rosetta (ή ακόμα και να φτιάξετε το δικό σας), ή να εκτυπώσετε την αφίσα της Rosetta να τη συμπληρώσετε και να την κρατήσετε μαζί σας μπροστά στην κάμερα για να μας πείτε πού πάτε.

Πως να εγγραφείτε

Οι φωτογραφίες μπορούν να να μεταφορτωθούν μέσω του esa.int/RosettaCompetition, μέσω της σελίδας Rosetta Mission Facebook page (δεν χρειάζεται να έχετε λογαριασμό στο Facebook για να εγγραφείτε) ή από το Instagram και το Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #RosettaAreWeThereYet.

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αυξήσετε τη δυναμική της ψηφοφορίας σας!

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε και θα δέχεται συμμετοχές έως τις 10 ώρα Ελλάδος στις 6 Αυγούστου. Μέτα από λίγα δευτερόλεπτα από την άφιξη Rosetta κατά τον κομήτη να επιβεβαιώνεται – αναμένεται γύρω στις 12:45 ώρα Ελλάδος στις 6 Αυγούστου – η ψηφοφορία θα ενεργοποιηθεί και θα συνεχιστεί μέχρι τις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 21 Αυγούστου, διάστημα κατά το οποίο ο καθένας θα μπορεί να ψηφίζει την αγαπημένη του φωτογραφία.

Παρακαλούμε βεβαιωθείτε πως διαβάσατε τους κανόνες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για πλήρεις οδηγίες για το πως θα εγγραφείτε και θα ψηφίσετε, λεπτομέρειες σχετικά με την επιλεξιμότητα, πληροφορίες σχετικά με τα βραβεία και τις συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων.

Εν τω μεταξύ, μη διστάσετε να ρωτήσετε το διαστημόπλοιο μας @ESA_Rosetta #RosettaAreWeThereYet οποιαδήποτε στιγμή για να μάθετε πόσο απέχει από τον κομήτη. Φυσικά, η επιβεβαίωση της άφιξης στις 6 Αυγούστου θα ανακοινωθεί και στο @ ESA_Rosetta.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την άφιξη – και μία εκδήλωση Τύπου για να εορταστεί η περίσταση – θα δοθούν σύντομα.

ESA