Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, (IAU), μας προσκαλεί σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό με σκοπό την επίσημη ονοματοδοσία επιλεγμένων εξωπλανητών και των άστρων που τους φιλοξενούν.
Τα προτεινόμενα ονόματα θα υποβληθούν από ομίλους αστρονομίας και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με ενδιαφέρον στην αστρονομία και το κοινό θα επιλέξει τα ονόματα μέσω της ιστοσελίδας NameExoWorlds, η οποία αναπτύσσεται από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση σε συνεργασία με το Zooniverse.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η μεγάλη συμμετοχή του κοινού, ενώ τα ονόματα που θα επιλεχθούν, θα έχουν την επίσημη έγκριση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και θα χρησιμοποιούνται παράλληλα με την υφιστάμενη επιστημονική ονοματοδοσία, δίνοντας την σχετική αναγνώριση στους ομίλους ή οργανισμούς που τα πρότειναν.
Πως βαφτίζεται ένας εξωπλανήτης;
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έχει θέσει κανόνες σχετικούς με την ονοματοδοσία ουρανίων σωμάτων. Τα προτεινόμενα ονόματα θα πρέπει: α) να αποτελούνται από 16 χαρακτήρες ή λιγότερους, β) κατά προτίμηση να είναι μια λέξη, γ) να μπορεί να προφερθεί σε κάποια γλώσσα, δ) να μην είναι προσβλητικό, ε) να μην είναι παρόμοιο με υπάρχον όνομα αστρονομικού αντικειμένου. Έλεγχος ονομάτων μπορεί να γίνει στις διευθύνσεις http://cdsweb.u-strasbg.fr/cgi-bin/Sesame και http://www.minorplanetcenter.net/db_search
Επιπλέον στην ονοματοδοσία αστρονομικών αντικειμένων δεν επιτρέπονται ονόματα κατοικιδίων, ονόματα εμπορικής φύσης, προσώπων, τόπων ή γεγονότων που σχετίζονται με πολιτικές, στρατιωτικές ή θρησκευτικές δραστηριότητες και ονόματα προσώπων εν ζωή.
Η λίστα με τους 305 εξωπλανήτες,οι οποίοι ανακαλύφθηκαν πριν το τέλος του 2008, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα http://nameexoworlds.org/. Οι εξωπλανήτες ανήκουν σε 260 αστρικά συστήματα που φιλοξενούν από έναν έως 5 εξωπλανήτες.
Παράλληλα ετοιμάζεται ο Κατάλογος Παγκόσμιας Αστρονομίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (directory.iau.org), ο οποίος θα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2014 και θα περιλαμβάνει τους ομίλους αστρονομίας και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που θα προτείνουν τα ονόματα.
Τον Οκτώβριο του 2014 οι όμιλοι και οι οργανισμοί θα επιλέξουν 20 έως 30 εξωπλανήτες, για τους οποίους θα προτείνουν ονόματα, ενώ ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί και από το συνολικό πλήθος των ομίλων.
Από τον Δεκέμβριο του 2014 θα κατατίθενται οι προτάσεις των ομίλων, μαζί με την σχετική δικαιολόγηση του ονόματος. Από τον Μάρτιο του 2015, το κοινό θα μπορεί να ψηφίζει τα ονόματα της προτίμησης του, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο του 2015 στην 29η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στην Χαβάη.
ΟΦΑ, IAU