Δημιουργία Κέντρου Μελετών για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο ΑΠΘ

Τη δημιουργία στο ΑΠΘ Kέντρου Μελετών για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θα φέρει το όνομα του καθηγητή Αστροφυσικής Ιωάννη Σειραδάκη, ανακοίνωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο μνήμη του Ιωάννη Σειραδάκη, ο οποίος ήταν μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, η οποία πρωτοστάτησε στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι το καταστατικό για το Κέντρο Μελετών θα περάσει σύντομα από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε χώρο του πανεπιστημίου θα λειτουργήσει μόνιμη έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ενώ εξετάζεται πρόταση για την υλοποίηση διεπιστημονικού μουσείου, με τη βοήθεια επιστημόνων από διαφορετικές αφετηρίες.

Ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για το ανήσυχο πνεύμα και την πολυσύνθετη σκέψη του Ιωάννη Σειραδάκη, καθώς και για την πολυσχιδή προσωπικότητα του εκλιπόντος, η οποία, όπως είπε, βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί στο ΑΠΘ.

Για την επιστημονική και τεχνική πολυπλοκότητα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριάκος Ευσταθίου. Ιδιαίτερα στάθηκε στην διαχρονική ακρίβεια των προβλέψεων του, η οποία επαληθεύτηκε από το μοντέλο του Μηχανισμού που κατασκεύασαν οι επιστήμονες, στο οποίο αποτύπωσαν τον σημερινό ουρανό.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το κόμικ για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που δημιούργησε το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Αλέξανδρος Τούρτας.

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) ΑΠΘ, έδωσαν το “ παρών” ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αδελφή του Ιωάννη Σειραδάκη, Σοφία και πολλοί καθηγητές πανεπιστημίου.

Ο Ιωάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1948. Το 1985 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και το 1995 εξελίχθηκε στη θέση του καθηγητή. Το 2015, με απόφαση της Συγκλήτου, του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή

Από το 2007 και μετά, είχε δώσει περισσότερες από 200 επιστημονικές διαλέξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Δημοσίευσε μόνος του ή σε συνεργασία τρία διδακτικά βιβλία, άλλα βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε συνέδρια και συνολικά πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές (κυρίως) και άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή τόμους. Έφυγε από τη ζωή το 2020.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

%d bloggers like this: