Εισηγητής: Δημήτρης Χριστοδούλου, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών του πολιτειακού πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης στο Lowell
Πέμπτη 30 Ιουνίου, 7 μ.μ. στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113
Μετρήσεις στο Ηλιακό Σύστημα μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, άρα μπορέσαμε να εκτελέσουμε ψυχοθεραπευτικές έρευνες κατά τα 2 πρώτα χρόνια της απομόνωσης λόγω covid-19, χωρίς να χρειαζόμαστε επιπλέον δεδομένα.
Η έρευνα άρχισε, οταν αισθανθήκαμε προσβεβλημένοι από τον νέο ορισμό της έννοιας «πλανήτης» και στη συνέχεια παρήγαγε τα πιό απρόσμενα αποτελέσματα όσον αφορά την εξέλιξη πλανητών και φεγγαριών: σε αντίθεση με τμήματα αερίου σε δίσκους προσαύξησης, απομονωμένοι μεγάλοι πυρήνες μαζεύονται μαζί (συγκλίνουν), καταστρέφοντας όλους τους μικρότερους πυρήνες μεταξύ τους σ’αυτή τη διαδικασία.
Η σύγκλιση σωμάτων σταματά όταν το ολικό παλιρροιακό πεδίο εξαφανίζεται εξαιτίας της απόσβεσης Landau και τα εναπομείναντα σώματα βρίσκονται να περιφέρονται σε συντονισμένες τροχιές (MMRs, mean-motion resonances) και κοντά σε ελάχιστα του δυναμικού του αποσβεσμένου πεδίου – και εκεί είναι που τα βλέπουμε τώρα και για πολύ καιρό στο μέλλον.
Τοπικά ζεύγη από MMRs έχουν ανακαλυφθεί παλαιότερα, και ήταν πολύ διασκεδαστικό να παρακολουθούμε αριθμολόγους να γράφουν στη βιβλιογραφία για το ποια ζεύγη είναι συντονισμένα και ποια όχι (αυτό το αστείο επαναλαμβάνεται τώρα σε σχέση με τους εξωπλανήτες).
Από την άλλη μεριά, οι κλίμακες μήκους κύματος που διαχωρίζουν τις τροχιές των μεγάλων σωμάτων σε κάθε υποσύστημα του Ηλιακού Συστήματος αποτελούν μια νέα ανακάλυψη, που θα ήταν αδύνατο να βρεθεί χωρίς τη βοήθεια της φυσικής.
Είσοδος ελεύθερη
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου ήταν ο νεώτερος οπαδός της ΑΕΛ τη συγκεκριμένη ημέρα του 1961 που γεννήθηκε.
Σπούδασε φυσική (που αλλού;) στη Θεσσαλονίκη το 1979-1984, και, βασιζόμενος σε όλα αυτά που του δίδαξαν, απέκτησε M.Sc. και Ph.D. (όλα στη φυσική) το 1989 απο το LSU, πριν να παίξει μπάσκετ εκεί ο Shaquille, και πριν η νότια Λουιζιάνα να καταστραφεί από την Κατρίνα.
Ακολούθησαν διάφορες ερευνητικές θέσεις σχετικές με θεωρητική αστροφυσική, και το 2007 κατέληξε στον τομέα εφαρμοσμένων μαθηματικών του πολιτειακού πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης στο Lowell, την κοιτίδα του Ελληνισμού στη Νέα Αγγλία από τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης.
Συνεργάζεται με τον Δημοσθένη Καζανά απο το 1990, και αυτές τις ημέρες δεν κάνει κανένα ερευνητικό βήμα αν δεν το συζητήσει μαζί του.
Στη δεκαετίες του ’90-΄00, μια σειρά από δημοσιεύσεις σε συνεργασία με τον Ιωάννη Κοντόπουλο ήταν αρκετή ώστε η ομάδα να αποκτήσει τον κάπως αμφίβολο χαρακτηρισμό “the Greek Mafia.” Ο χαρακτηρισμός αυτός πέρασε στο «ντούκου» και η μακρόχρονη συνεργασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο ενωτικός κρίκος είναι φυσικά η απαίτηση όλων να κατανοήσουν από που προήλθαμε και που πάμε – και στο ενδιάμεσο, όλες τις φυσικές ιδιότητες που μας δείχνει αυτό το Σύμπαν.
https://www.uml.edu/sciences/mathematics/faculty/christodoulou-dimitris.aspx
Είσοδος ελεύθερη