Αστεροειδής καταστρέφεται στην ατμόσφαιρα όπως προβλέφθηκε

Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 5 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, μια πολύ φωτεινή λάμψη εμφανίστηκε στον ουρανό και στις δύο πλευρές του πορθμού της Μάγχης. Όπως είχε προβλεφθεί, ο μικρός αστεροειδής 2023 CX1, εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και καταστράφηκε παράγοντας μια πολύ φωτεινή βολίδα, την οποία παρατήρησαν και κατέγραψαν δεκάδες κάτοικοι στην Αγγλία, την Γαλλία και το Βέλγιο.

Ο αστεροειδής 2023 CX1 ανακαλύφθηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα από το αστεροσκοπείο GINOP KHK στην Ουγγαρία και έλαβε το προσωρινό όνομα Sar2667, από τον αστρονόμο Krisztian Sarneczky, που τον εντόπισε. Αμέσως ακολούθησαν παρατηρήσεις επιβεβαίωσης από άλλα αστεροσκοπεία για να προσδιοριστεί η τροχιά του και το σημείο εισόδου στην ατμόσφαιρα με μεγάλη ακρίβεια, κάτι που οδήγησε στις πολλές παρατηρήσεις και καταγραφές της βολίδας με επιτυχία.

Η ταχύτητα του ήταν περίπου 17,4 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ενώ η διάρκεια της βολίδας λίγα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για το έβδομο αντικείμενο που ανιχνεύεται λίγο πριν την καταστροφή του στην ατμόσφαιρα.

Η πρόβλεψη του σημείου πρόσκρουσης στην ατμόσφαιρα
Οι θέσεις των παρατηρητών που κατέγραψαν την βολίδα