Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι η Επιτροπή Αριστείας του ΑΠΘ αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο Αριστείας Ώριμου Ερευνητή στις Θετικές Επιστήμες (Μαθηματικά-Φυσική-Χημεία-Βιολογία) για το έτος 2025, στον Καθηγητή του Τμήματός μας, κ. Κλεομένη Τσιγάνη.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2025, στις 18.30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις Πρυτανικές Αρχές σε ανοικτή εκδήλωση.
Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Τσιγάνη!
Η Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Σύντομο βιογραφικό
Ο Κλεομένης Τσιγάνης γεννήθηκε στη Λάρισα (1974), όπου αποφοίτησε από το 4ο Λύκειο. Έλαβε το Δίπλωμα Φυσικής (1996) και το Διδακτορικό Δίπλωμά του (2002) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙKY). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (υποτροφία Marie Curie της Ε.Ε.) στο Observatoire de Nice (CNRS, Γαλλία) και ως επισκέπτης ερευνητής στο Southwest Research Institute (ΗΠΑ). Το 2006 διορίστηκε Λέκτορας στο Α.Π.Θ., όπου υπηρετεί πλέον ως Καθηγητής. Είναι μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ουράνια μηχανική, η δυναμική αστρονομία και η πλανητική επιστήμη. Το έργο του επικεντρώνεται στον σχηματισμό και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, στη χαοτική δυναμική των αστεροειδών και στη δυναμική των δορυφόρων και των διαστημικών καταλοίπων. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις (πλέον των 8.000 αναφορών), και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 διεθνή συνέδρια. Είναι τακτικός κριτής σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και Associate Editor στα περιοδικά Annales Geophysicae και Celestial Mechanics & Dynamical Astronomy. Είναι μέλος της Ερευνητικής Ομάδας των διαστημικών αποστολών DART και Hera, και διδάσκων στο Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Αστροναυτών της ESA (2016 και 2023). Συμμετείχε στο πάνελ εμπειρογνωμόνων του European Science Foundation για τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη έρευνας στον τομέα της Αστροβιολογίας (2016). Έχει λάβει πολλές διακρίσεις για το έργο του. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: 1) Η μετονομασία ενός αστεροειδούς σε “(21775) Tsiganis” από την IAU (2008), 2) το Βραβείο Αστρονομίας «Γεωργίου Φωτεινού» από την Ακαδημία Αθηνών (2013) και 3) το «Διεθνές Βραβείο Paollo Farinella» από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών (2016).