Ολική έκλειψη Σελήνης, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ζωντανή μετάδοση της έκλειψης από διάφορα σημεία. Σχολιασμός από τον αστροφυσικό Graham Jones:

Animation με τις φάσεις της έκλειψης:

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την πρώτη (και μοναδική) ολική έκλειψη Σελήνης της χρονιάς. Ένα φαινόμενο που δεν είναι σπάνιο, αλλά η επόμενη φορά που μια ολική έκλειψη Σελήνης θα είναι ορατή στην Ελλάδα θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Το φαινόμενο ξεκινάει με την είσοδο της Σελήνης στην παρασκιά της Γης στις 04:35 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με την Σελήνη να βρίσκεται σε ύψος 34 μοιρών πάνω από τον ορίζοντα.

Στις 05:33 η Σελήνη εισέρχεται στην σκιά της Γης ξεκινώντας έτσι η μερική φάση της έκλειψης.

Η ολικότητα, η φάση που ολόκληρη η Σελήνη βρίσκεται στην σκιά της Γης ξεκινάει στις 06:40, ενώ στις 07:12 το φαινόμενο φτάνει στην κορύφωσή του με την Σελήνη όμως να βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στις 6 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Στις 07:43 η φάση της ολικότητας τελειώνει, ενώ το υπόλοιπο φαινόμενο δεν θα είναι ορατό καθώς η Σελήνη δύει στις 07:54, ενώ θα έχει ήδη ανατείλει ο Ήλιος στις 07:46.

Για την Θεσσαλονίκη καλύτερο σημείο για την παρατήρηση του φαινομένου είναι η Νέα Παραλία καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται χαμηλά στον βορειοδυτικό ορίζοντα πάνω από την οροσειρά του Βόρα (Καϊμακτσαλάν).

Ο προσανατολισμός της Σελήνης στις διαφορετικές φάσεις του φαινομένου, όπως θα φαίνονται από έναν παρατηρητή τοποθετημένο στην Νέα Παραλία στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. (The Photographer’s Ephemeris)