Ο νέος κομήτης, που ακόμη δεν ονομάστηκε επίσημα, εντοπίστηκε από ερασιτέχνες αστρονόμους σε εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου SOHO και του οργάνου SWAN (Solar Wind Anisotropies), το οποίο παρατηρεί φωτόνια που διαχέονται από το διαπλανητικό υδρογόνο και μπορεί να ανιχνεύσει κομήτες.
Τελευταία ενημέρωση: ο κομήτης έλαβε το επίσημο όνομα C/2025 F2 (SWAN) την Τετάρτη 9 Απριλίου. Οι σχετικές ανακοινώσεις MPEC και CBAT.
Ο κομήτης, του οποίου το προσωρινό όνομα είναι SWAN25F, αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 5, ίσως και 3,6, κατά το περιήλιο του την 1η Μαΐου, όπου θα φτάσει σε απόσταση 0,33 Αστρονομικών Μονάδων (περίπου 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον Ήλιο.
Η ανακάλυψη από ερασιτέχνες αστρονόμους
Τον κομήτη εντόπισαν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι Vladimir Bezugly, Michael Mattiazzo, και Rob Matson σε εικόνες του SWAN, όμως η ανάλυση της κάμερας δεν επέτρεψε τον ακριβή εντοπισμό της θέσης του.
Ο Ουκρανός Vladimir Bezugly εντόπισε την κίνηση του κομήτη από τις 22 έως τις 28 Μαρτίου, και οι Michael Mattiazzo και Robert Matson τον ανέφεραν στο τέλος του μήνα.
Αρχές Απριλίου ο κομήτης εμφάνισε μια απότομη αύξηση στην φωτεινότητά του, φτάνοντας σε μέγεθος 9 στις 5 Απριλίου.
Έτσι στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε η ερασιτεχνική κοινότητα σε όλο τον κόσμο, και ο κομήτης εντοπίστηκε φωτογραφικά στις 2 Απριλίου.
Τις πρώτες ημέρες παρατηρήσεων ο κομήτης είχε μέγεθος 10,6 και εμφάνιζε μικρή κόμη. Κάθε ημέρα ο κομήτης κέρδιζε φωτεινότητα και στις 7 Απριλίου, καταγράφηκε μέγεθος περίπου 8, ενώ εμφανίζει ουρά ιόντων μήκους δύο μοιρών.

Η πορεία του κομήτη
Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στον αστερισμό του Πήγασου και κινείται προς τον αστερισμό της Ανδρομέδας, ενώ παράλληλα χάνει σε ύψος σταδιακά. Είναι ορατός, χαμηλά στον ανατολικό ουρανό, λίγο πριν ξημερώσει, και θα είναι ορατός στα ανατολικά μέχρι τις 23 με 25 Απριλίου.
Μετά τις 23 Απριλίου θα είναι ορατός στον δυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα, ενώ στις 21 με 23 θα είναι ορατός και πριν την ανατολή και μετά το ηλιοβασίλεμα.
Στις 21 Απριλίου θα περάσει κοντά από τον γαλαξία Μ33 του Τριγώνου και στις 2 Μαΐου ο κομήτης θα βρεθεί μόλις 2 μοίρες από το ανοιχτό σμήνος των Πλειάδων.
Μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα το όνομα του κομήτη και να συμπεριληφθεί στις λίστες του Κέντρου Ελασσόνων Πλανητών, MPC, μπορούμε να αντλήσουμε την θέση του στον ουρανό μέσω του The Possible Comet (and A/ objects) Confirmation Page του MPC, ή το SCOUT της NASA. Επιλέγουμε το σώμα SWAN25F και κωδικό αστεροσκοπείου το M39 για την Θεσσαλονίκη, L02 για τα Ιωάννινα ή 066 για την Αθήνα (οι κωδικοί μόνο για το PCCP).
Όταν ο κομήτης λάβει το επίσημο του όνομα, που μάλλον θα είναι C/2025 F2 (SWAN), θα μπορούμε να αντλούμε στοιχεία θέσης από το Horizon της NASA, ή από το MPC.
Φωτογραφίες του κομήτη

Οι θέσεις του κομήτη τις επόμενες ημέρες



