Οι πρώτες εικόνες απο το νεο υπέρυθρο τηλεσκόπιο της NASA

H NASA έδωσε στην κυκλοφορία τις πρώτες εικόνες απο το νεο τηλεσκόπιο SIRTF (Space InfraRed Telescope Facility) το οποίο και μετονόμασε Spitzer Space Telescope προς τιμή του Lyman Spitzer, Jr. (1914-1997) ο οποίος πρώτος είχε προτείνει την τοποθέτηση ενος τηλεσκοπίου σε τροχιά.
Το Spitzer θα λάβει φωτογραφίες στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος ανάμεσα στα 3 και 180 μικρά (1 μικρό ειναι ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Η περισσότερη απο αυτή την ακτινοβολία μπλοκάρεται απο την ατμόσφαιρα της Γης και δεν μπορεί να παρατηρηθεί απο την επιφάνεια της.

Το τηλεσκόπιο είναι τύπου Ritchey-Chretien και αποτελείται απο ενα κάτοπτρο 85 εκατοστών και τρία επιστημονικά όργανα τα οποία πρέπει ναι βρίσκονται σε μια θερμοκρασία -273 βαθμών Κελσίου, πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν, ούτως ώστε να μην αλλοιώνονται τα δεδομένα, που λαμβάνει απο το διάστημα, απο την θερμότητα του ίδιου του τηλεσκοπίου. Επίσης το τηλεσκόπιο προστατεύεται απο την θερμότητα του Ήλιου μέσω μιας θερμικής ασπίδας, και απο την θερμότητα της Γης απο το είδος της τροχιάς του, η οποία το τοποθετεί μακρυά απο τον πλανήτη μας έτσι ώστε το τηλεσκόπιο να κρυώνει γρήγορα χωρίς να χρειάζεται επιπλέον ψυκτικά υγρά.