Ο τρίτος δορυφόρος Sentinel εκτοξεύθηκε για το Copernicus

Ο τρίτος δορυφόρος που αναπτύχθηκε από την ESA και μεταφέρει τέσσερα όργανα παρατήρησης της Γης εκτοξεύθηκε χθες και είναι έτοιμος να παρέχει μια «μεγαλύτερη εικόνα» για το Ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα Copernicus.

O 1150 κιλών δορυφόρος Sentinel-3A μεταφέρθηκε σε τροχιά από έναν εκτοξευτή Rockot από Πλεσέτσκ, Ρωσία, στις 17:57 GMT (19:57 ώρα Ελλάδας, 20:57 τοπική ώρα) στις 16 Φεβρουαρίου.

Μετά από μια πρώτη καύση που άρχισε περίπου πέντε λεπτά μετά από την εκτόξευση και μια δεύτερη περίπου 70 λεπτά αργότερα, το ανώτερο στάδιο του Rockot παρέδωσε τον Sentinel-3A στην προγραμματισμένη τροχιά του, 815 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Ο δορυφόρος διαχωρίστηκε 79 λεπτά κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το πρώτο σήμα από Sentinel-3A ελήφθη μετά από 92 λεπτά από το σταθμό Kiruna στη Σουηδία. Στη συνέχεια εδραιώθηκαν οι συνδέσεις τηλεμετρίας και ελέγχου θέσης από τους ελεγκτές στο κέντρο επιχειρήσεων ESOC της ESA στο Νταρμσταντ της Γερμανίας που τους επιτρέπει να παρακολουθούν την υγεία του δορυφόρου.

Μετά την εκτόξευση και την πρώιμη φάση τροχιάς τριών ημερών οι ελεγκτές θα αρχίσουν να ελέγχουν ότι όλα τα δορυφορικά στοιχεία λειτουργούν και στη συνέχεια να βαθμονομήσουν τα όργανα για την ανάθεση λειτουργίας του δορυφόρου. Η αποστολή αναμένεται να αρχίσει τις επιχειρήσεις της μέσα σε πέντε μήνες.

«Με την επιτυχημένη εκτόξευση του Sentinel-3 ανυπομονούμε για το πώς οι ομάδες των ειδικών μας θα κατευθύνει την αποστολή αυτή στην επιχειρησιακή ζωή του – όπως οι δύο πρώτοι δορυφόροι της σειράς,» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ESA Γιαν Βερνερ.

«Αυτό είναι ακόμα μια απόδειξη του ευρέως φάσματος ικανοτήτων που έχουμε στην ESA από την πρώιμη φάση του σχεδιασμού μέχρι την επιχειρησιακή αποστολή σε τροχιά».

Η αποστολή είναι η τρίτη από έξι οικογένειες ειδικών αποστολών που απαρτίζουν τον πυρήνα του δικτύου παρακολούθησης του περιβάλλοντος της Ευρώπης Copernicus. Το Copernicus βασίζεται στους Sentinels και τις αποστολές που συνεισφέρουν να παρέχουν στοιχεία για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ασφάλειας των πολιτών. Ο Sentinel-3 φέρει μία σειρά από αισθητήρες τεχνολογίας αιχμής για να κάνουν ακριβώς αυτό.

Πάνω από τους ωκεανούς μετρά τη θερμοκρασία, το χρώμα και το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας καθώς και το πάχος του θαλάσσιου πάγου. Οι μετρήσεις αυτές θα χρησιμοποιούνται για παράδειγμα ώστε να παρακολουθούνται οι αλλαγές στο κλίμα της Γης και για περισσότερες πρακτικές εφαρμογές όπως η θαλάσσια ρύπανση και η βιολογική παραγωγικότητα.

Πάνω από τη γη αυτή η καινοτόμα αποστολή θα παρακολουθεί τις πυρκαγιές, θα χαρτογραφεί τον τρόπο που χρησιμοποιείται η γη, θα ελέγχει την υγεία της βλάστησης και θα μετρήσει το ύψος των ποταμών και των λιμνών.

«Αυτός είναι ο τρίτος από τους δορυφόρους Sentinel που εκτοξεύεται σε λιγότερο από δύο χρόνια – και αυτό είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη στιγμή. Σηματοδοτεί επίσης μια νέα εποχή για τις Υπηρεσίες Copernicus με τον Sentinel-3 να παρέχει μια ολόκληρη σειρά νέων δεδομένων με πρωτοφανή κάλυψη των ωκεανών,» δήλωσε ο Διευθυντής των Προγραμμάτων τηλεπισκόπησης της ESA, Βολκερ Λιεμπιγκ.

Ο Sentinel-3Β, δίδυμος δορυφόρος του, έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση το επόμενο έτος.

Τα δεδομένα από όλους τους Sentinels χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο και είναι δωρεάν για όλους τους χρήστες.

ESA Ελλάδα