Ο πρώτος δορυφόρος του Copernicus είναι σε λειτουργία

Η Αττική από τον δορυφόρο Sentinel-1A

Με την ολοκλήρωση της ανάθεσης λειτουργίας του Sentinel-1A και τη μεταφορά του δορυφόρου στην ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εκμετάλλευση του,τα δεδομένα του είναι διαθέσιμα από σήμερα σε όλους τους χρήστες.

Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της επιχειρησιακής ζωής του δορυφόρου, που παρέχει κάλυψη ραντάρ για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών για τους ωκεανούς, τον πάγο, τη μεταβολή της γης και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο διαχειριστής του έργου Ramón Torres, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ανάπτυξης, παρέδωσε επίσημα το δορυφόρο στην ομάδα διαχείρισης της αποστολής του, Pierre Potin.

«Έφτασε η ώρα για τον δορυφόρο να εκμεταλλευτεί εξαιρετικές ικανότητες του και να αρχίσει να βοηθά τους χρήστες», δήλωσε ο Ramón.

«Ένα άλμα μπροστά από τον προγενέστερο Envisat της ESA, η πρωτοφανής ποιότητα των δεδομένων του Sentinel-1A θα διασφαλίσει ότι οι ανάγκες όλων των χρηστών ικανοποιούνται πλήρως.»

«Φυσικά, το αντίο είναι πάντα δύσκολο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι σε ικανά και ασφαλή χέρια για την επόμενη φάση του ταξιδιού του.»

Ο Sentinel-1A εκτοξεύθηκε στις 3 Απριλίου, και ολοκλήρωσε την έναρξη της λειτουργίας του στις 23 Σεπτεμβρίου – μια σημαντική διαδικασία που εξασφαλίζει ότι οι διαδικασίες του δορυφόρου, των οργάνων του, λήψης δεδομένων και επεξεργασίας των δεδομένων λειτουργεί καλά.

Ο Sentinel-1A όχι μόνο πέρασε αυτές τις εξετάσεις και έφτασε στην τροχιά του στις 7 Αυγούστου, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης πραγματοποίησε και οκτώ ελιγμούς αποφυγής σύγκρουσης για να αποφύγει διαστημικά σκουπίδια.

Ο δορυφόρος τώρα θα αρχίσει να παρέχει σαρώσεις ραντάρ για μια σειρά λειτουργικών υπηρεσιών και επιστημονικής έρευνας.

«Ο κύριος στόχος μου είναι να διασφαλιστεί ότι ο Sentinel-1 πληροί τις υψηλές προσδοκίες από τις διάφορες επιχειρησιακές υπηρεσίες και τους επιστημονικούς χρήστες,» σημειώνει ο Pierre.

«Κοιτάζοντας την απόδοση του δορυφόρου και επίγειου τομέα – όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της έναρξης λειτουργίας – καθώς και από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, είμαι βέβαιος ότι η αποστολή θα είναι μια μεγάλη επιτυχία»

Ο δορυφόρος θα συνεχίσει να παρακολουθείται, λειτουργεί και ελέγχεται από το Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, Γερμανία.

Οι Sentinels είναι ένας νέος στόλος δορυφόρων της ESA, έτοιμοι να παραδώσουν πλειάδα δεδομένων και εικόνων που είναι κεντρικής σημασίας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.

Προσφέροντας ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών πληροφοριών για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, αυτό το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης είναι μια αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το περιβάλλον μας, κατανοούμε και αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και διασφαλίζουμε την καθημερινή μας ζωή.

Ο Sentinel-1 – μια συστάδα δύο δορυφόρων – είναι ο πρώτος στη σειρά και φέρει ένα προηγμένο ραντάρ για την παροχή παντός καιρού, ημέρα-και-νύχτα, εικόνων της επιφάνειας της Γης.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ανάθεσης λειτουργίας, ο Sentinel-1A απέδειξε τις δυνατότητές της στους διάφορους τομείς εφαρμογών.

Ο σεισμός στην κοιλάδα της Νάπα, ΗΠΑ

Μόλις λίγες ημέρες μετά την εκτόξευση, τα αποτελέσματα του συμπεριλήφθηκαν στους χάρτες των πλημμυρών που έπληξαν τη Ναμίμπια, καθώς και εκείνες των Βαλκανίων τον επόμενο μήνα. Αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Εικόνες ραντάρ χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την χαρτογράφηση της ρήξης που προκλήθηκε από το σεισμό στις 24 Αυγούστου που συγκλόνισε τη βόρεια Καλιφόρνια – τον μεγαλύτερο που έχει ζήσει η περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια.

Η ρυμούλκηση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia ανοικτά της δυτικής ακτής της Ιταλίας, αποτυπώθηκε στο ραντάρ, αποδεικνύοντας την ικανότητα του Sentinel-1 να ερευνήσει το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αυτή και πολλές άλλες υπηρεσίες θα αρχίσουν να επωφελούνται πλέον από την επιχειρησιακή λειτουργία του Sentinel-1A. Αυτές περιλαμβάνουν υπηρεσίες που σχετίζονται με την παρακολούθηση της έκτασης του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής, τη χαρτογράφηση της μετατόπισης του θαλάσσιου πάγου, την επιτήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την παρακολούθηση της επιφάνειας του εδάφους για τους κινδύνους από τη μετακίνηση, τη χαρτογράφηση του δάσους, το νερό και τη διαχείριση του εδάφους και τη χαρτογράφηση για να υποστηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια και τις καταστάσεις κρίσης.

Οι συνεισφορές της αποστολής θα βελτιωθούν περαιτέρω από τη στιγμή ο πανομοιότυπος δίδυμος του δορυφόρου, Sentinel-1Β, εκτοξευθεί το 2016.

ESA Ελλάδα