Εις μνήμην Ιωάννη Σειραδάκη

Με βαθιά θλίψη ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας αποχαιρέτησε στις 4 Μαΐου ένα από τα ιδρυτικά του μέλη, έναν εξαίσιο ερευνητή και χαρισματικό πανεπιστημιακό δάσκαλο, έναν φίλο, έναν υπέροχο άνθρωπο τον Ιωάννη Σειραδάκη.

Για όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε με κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες διακρίναμε, αμέσως, τον αδαμάντινο χαρακτήρα, την σεμνότητα, την ευγένεια, την υπομονή και πάνω από όλα την αγάπη του για την Αστρονομία και τη διάχυση αυτής στο ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Θα περίμενε κανείς πως ένας πρωτοπόρος του τομέα της ραδιοαστρονομίας, με σημαντικό ερευνητικό έργο, από τον μηχανισμό λειτουργίας των Pulsars μέχρι τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, βραβευμένος με το υψηλότερο βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην έχει χρόνο για ένα ερασιτεχνικό σωματείο αστρονομίας.

Ο εκλιπών απέδειξε ακριβώς το αντίθετο, στηρίζοντας έμπρακτα την ίδρυση και τη λειτουργία του ΟΦΑ μέχρι τέλους. Παρών σε όλα τα συνέδρια ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιούνται εδώ και μια εικοσαετία καθώς και στους μαθητικούς διαγωνισμούς Αστρονομίας, οι οποίοι οδήγησαν μαθητές σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Αστρονομίας (Ολυμπιάδα Αστρονομίας), ο Ιωάννης Σειραδάκης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη και συνεχιστές στο πολυεπίπεδο έργο του.

Ο εκλιπών Ιωάννης Σειραδάκης δεν είναι πλέον μαζί μας, αλλά η μνήμη του θα ζει ανεξίτηλη στις καρδίες όλων μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΦΑ σε έκτακτη σύγκλιση αποφάσισε:
1. Να εκφράσει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του αειμνήστου.
2. Να παραστεί δια του Προέδρου στην Εξόδιο Ακολουθία.
3. Να καταθέσει στη μνήμη του το συμβολικό ποσό των 250€ σε λογαριασμό της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (ΕΑΔ) για την υποστήριξη της προετοιμασίας των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην επόμενη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics – IOAA), της οποίας η ΕΑΔ είναι ο επίσημος φορέας για τη χώρα μας.
4. Να καθιερώσει ετήσια οικονομική ενίσχυση της προετοιμασίας των μαθητών που θα συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας & Αστροφυσικής (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics – IOAA) στην μνήμη του.

Σταύρος Κουκιόγλου
Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Φ.Α.