Το όχημα προσεδάφισης της Rosetta, Philae, ξυπνά από την αδρανοποίηση

Το όχημα προσεδάφισης Philae της Rosetta ξύπνησε μετά από επτά μήνες αδρανοποίησης στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko.

Τα σήματα ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσνταντ στις 23:28 ώρα Ελλάδος στις 13 Ιουνίου. Περισσότερα από 300 πακέτα δεδομένων έχουν αναλυθεί από τις ομάδες στο Κέντρο Ελέγχου του Οχήματος Προσεδάφισης στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR).
«Το Philae είναι πολύ καλά: Έχει θερμοκρασία λειτουργίας -35ºC και έχει 24 Watts διαθέσιμα», εξηγεί ο Διευθυντής του Έργου Philae στο DLR Δρ Stephan Ulamec. « Το όχημα προσεδάφισης είναι έτοιμο για να επιχειρήσει.»

Για 85 δευτερόλεπτα το Philae “μίλησε” με την ομάδα του στο έδαφος, μέσω της Rosetta, στην πρώτη επαφή, από τη στιγμή της αδρανοποίησης του το Νοέμβριο.
Κατά την ανάλυση των δεδομένων κατάστασης του κατέστη σαφές ότι το Philae πρέπει επίσης να ήταν ξύπνιο νωρίτερα: «Λάβαμε επίσης στοιχεία ιστορικού – μέχρι στιγμής, ωστόσο, το όχημα προσεδάφισης δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί μας νωρίτερα»

Τώρα οι επιστήμονες περιμένουν την επόμενη επαφή. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 8.000 πακέτα δεδομένων στη μνήμη του Philae, τα οποία θα δώσουν πληροφορίες στην ομάδα του DLR σχετικά με το τι συνέβη στα ομόσπονδα κράτη των τελευταίων ημερών σχετικά με τον κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko.
Το Philae απενεργοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2014 3:15 ώρα Ελλάδος αφού ήταν σε λειτουργία πάνω στον κομήτη για περίπου 60 ώρες. Από τις 12 Μαρτίου, 2015 η μονάδα επικοινωνίας στο όχημα σε τροχιά Rosetta τέθηκε σε λειτουργία για να ακούσει για το όχημα προσεδάφισης.

ESA Ελλάδα