Η Rosetta συνεχίζει στην πλήρη επιστημονική φάση της

Το διαστημικό σκάφος Rosetta
Το διαστημικό σκάφος Rosetta

Με την αποστολή του οχήματος προσεδάφισης να έχει ολοκληρωθεί, η Rosetta θα συνεχίσει τώρα τη δική της εκπληκτική εξερεύνηση, ευρισκόμενη σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Churymov–Gerasimenko για το ερχόμενο έτος καθώς το αινιγματικό σώμα θα πλησιάσει όσο ποτέ τον Ήλιο μας.

Την περασμένη εβδομάδα, το διαστημικό σκάφος Rosetta απελευθέρωσε το όχημα προσεδάφισης στην επιφάνεια του κομήτη για μια δραματική προσεδάφιση.

Η προγραμματισμένη αποστολή του οχήματος προσεδάφισης τελείωσε έπειτα από 64 ώρες όταν οι μπαταρίες του ξέμειναν, αλλά όχι πριν παραδώσει ένα πλήρες σύνολο αποτελεσμάτων που αναλύονται τώρα από τους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη.

Η αποστολή της Rosetta απέχει πολύ από το τέλος της και το διαστημικό σκάφος παραμένει σε άριστη κατάσταση, με όλα τα συστήματα και τα όργανά του να αποδίδουν όπως αναμένεται.

«Με την απελευθέρωση του οχήματος προσεδάφισης να έχει ολοκληρωθεί, η Rosetta θα συνεχίσει τη ρουτίνα των επιστημονικών παρατηρήσεων και θα μεταβούμε στη φάση ‘συνοδείας του κομήτη», λέει ο Διευθυντής Πτήσης Andrea Accomazzo.

«Η φάση συλλογής επιστημονικών δεδομένων θα μας πάει στον επόμενο χρόνο καθώς θα πηγαίνουμε με τον κομήτη προς τον Ήλιο, περνώντας το περιήλιο, ή την κοντινότερη προσέγγιση, στις 1 Αυγούστου, στα 186 εκατ. χιλιόμετρα από το αστέρι μας.»

Η αίθουσα ελέγχου της Rosetta
Η αίθουσα ελέγχου της Rosetta

Στις 16 Νοεμβρίου, ομάδα ελέγχου πτήσης μεταφέρθηκε από τη μεγάλη Κύρια Αίθουσα Ελέγχου στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ, στη Γερμανία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι κρίσιμες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης, σε μια μικρότερη Ειδική Αίθουσα Ελέγχου, εκεί όπου η ομάδα πετά κανονικά το σκάφος .

Από τότε, η Rosetta έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ελιγμούς, χρησιμοποιώντας τους προωθητήρες της ξεκινώντας να βελτιστοποιεί την τροχιά της γύρω από τον κομήτη για τα 11 επιστημονικά της όργανα.

«Επιπλέον καύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 19, 22 και 26 Νοεμβρίου θα ρυθμίσουν περαιτέρω την τροχιά ώστε να τη φέρουν περίπου στα 30 χλμ πάνω από τον κομήτη,» λέει ο Sylvain Lodiot, Διαχειριστής Επιχειρήσεων του Διαστημικού σκάφους.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, θα επιλεχθεί και θα προγραμματιστεί η τροχιά της Rosetta βάσει των αναγκών των επιστημονικών αισθητήρων. Μετά από την άφιξη στις 6 Αυγούστου, η τροχιά είχε σχεδιαστεί να πληροί τις ανάγκες του οχήματος προσεδάφισης.

Πλησιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο

Στις 3 Δεκέμβρη, το σκάφος θα μετακινηθεί σε υψόμετρο 20 χλμ για περίπου 10 ημέρες, μετά τις οποίες θα επιστρέψει στα 30 χλμ.

Η διαδρομή της Rosetta μετά τις 12 Νοεμβρίου 2014
Η διαδρομή της Rosetta μετά τις 12 Νοεμβρίου 2014

Με την προσεδάφιση να έχει πραγματοποιηθεί, όλες οι μελλοντικές τροχιές είναι σχεδιασμένες αμιγώς με οδηγό την επιστήμη, εξήγησε ο Laurence O’Rourke και ο Michael Küppers του Κέντρου Επιχειρήσεων Επιστήμης της Rosetta κοντά στη Μαδρίτη, Ισπανία.

«Η επιθυμία είναι να τοποθετήσουμε το σκάφος όσο πιο κοντά στον κομήτη είναι δυνατόν πριν η δραστηριότητα γίνει τόσο μεγάλη ώστε να διατηρούνται κοντινές τροχιές,» λέει ο Laurence.

«Αυτή η τροχιά των 20 χλμ θα χρησιμοποιηθεί από τις επιστημονικές ομάδες για την χαρτογράφηση μεγάλων κομματιών του κομήτη σε υψηλή ανάλυση και στη συλλογή αερίου, σκόνης και πλάσματος κατά την αυξανόμενη δραστηριότητα.»

Ο προγραμματισμός των επιστημονικών τροχιών περιλαμβάνει δύο διαφορετικές τροχιές: ‘προτιμώμενη’ (στα αγγλικά: ‘preffered’) και ‘υψηλής δραστηριότητας’ (στα αγγλικά: ‘high activity’). Ενώ η πρόθεση είναι πάντα να πετά στην προτιμώμενη τροχιά, η Rosetta θα μετακινηθεί στην υψηλής δραστηριότητας τροχιά σε περίπτωση που ο κομήτης γίνει πολύ ενεργός καθώς θερμαίνεται.

“Αυτό θα επιτρέψει να συνεχίσουν οι επιστημονικές επιχειρήσεις εκτός από την αρχική επιρροή στον επιστημονικό σχεδιασμό που θα συνεπαγόταν μια τέτοια κίνηση,” προσθέτει ο Michael.

Η επιστήμη έρχεται στο προσκήνιο

«Η επιστήμη θα έρθει τώρα στο προσκήνιο σε αυτή τη σπουδαία αποστολή. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εκεί!» λέει ο Matt Taylor, Επιστήμονας ου Έργου Rosetta.

«Η επιστημονικές ομάδες δουλεύουν εντατικά τα τελευταία χρόνια με το κέντρο επιστημονικών επιχειρήσεων να προετοιμάζει το διπλό σχεδιασμό για αυτή τη φάση.»

Όταν η ηλιακή θερμότητα ενεργοποιήσει τα παγωμένα αέρια πάνω και κάτω από την επιφάνεια, εκρέον αέριο και σωματίδια σκόνης θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρήνα, που είναι γνωστή ως κόμη.

Το πρώτο διαστημικό σκάφος που ακολουθεί έναν κομήτη προς τον Ήλιο

Η Rosetta θα γίνει το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της κόμης ενός κομήτη και της συνεπαγόμενης ουράς που συνεχίζει να ρέει για εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα. Η Rosetta θα πρέπει τότε να μείνει πιο μακριά από τον κομήτη ώστε να αποτρέψει στην κόμη να επηρεάσει την τροχιά της.

Επιπλέον, καθώς ο κομήτης θα πλησιάζει τον Ήλιο, ο φωτισμός στην επιφάνεια της αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό μπορεί να παρέχει αρκετό ηλιακό φως για το όχημα προσεδάφισης Philae, που λειτουργείται από το DLR, το οποίο βρίσκεται τώρα σε αδρανοποίηση, ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Στις αρχές του επόμενου έτους, η Rosetta θα μεταβεί σε μια λειτουργία που θα της επιτρέπει να ακούει περιοδικά αναγνωριστικά σήματα από την επιφάνεια.

ESA Ελλάδα