Βρέθηκε το Philae!

Λιγότερο από ένα μήνα πριν τη λήξη της αποστολής, η κάμερα υψηλής ανάλυσης της Rosetta αποκάλυψε ότι το σκάφος προσεδάφισης Philae έχει κολλήσει  σε μια σκοτεινή σχισμή στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Οι εικόνες ελήφθησαν στις 2 Σεπτεμβρίου από την κάμερα κλειστής γωνίας OSIRIS, καθώς το όχημα πλησίασε σε απόσταση 2.7 χλμ από την επιφάνεια του κομήτη και έδειξε καθαρά το κυρίως σώμα του σκάφους Philae, μαζί με τα δύο από τα τρία πόδια του.

Οι εικόνες επίσης αποδεικνύουν την κατεύθυνση του Philae, κάνοντας σαφές γιατί η αποκατάσταση επικοινωνιών ήταν τόσο δύσκολη μετά την προσεδάφιση στις 12 Νοεμβρίου 2014.

Κοντινό στιγμιότυπο του Philae
Κοντινό στιγμιότυπο του Philae


«Με ένα μήνα μόνο να απομένει για την αποστολή της Rosetta, είμαστε τόσο χαρούμενοι που έχουμε επιτέλους φωτογραφήσει το Philae και το βλέπουμε με τέτοια εκπληκτική λεπτομέρεια», αναφέρει η Cecilia Tubiana από την ομάδα της κάμερας OSIRIS, η οποία είναι η πρώτη που είδε τις εικόνες όταν κατέβηκαν χθες από την Rosetta.

«Μετά από μήνες δουλειάς, με το σημείο εστίασης και τις ενδείξεις να πλησιάζουν όλο και περισσότερο σε αυτό το υποψήφιο σκάφος προσεδάφισης, είμαι πολύ ενθουσιασμένος και συγκινημένος που έχουμε τελικά αυτήν την τόσο σημαντική εικόνα του Philae να βρίσκεται στην Άβυδο», είπε o Laurence O’Rourke στέλεχος της ESA, ο οποίος συντόνιζε τις προσπάθειες αναζήτησης τους τελευταίους μήνες στην ESA, μαζί με τις ομάδες OSIRIS και Lander Science Operations και Navigation Center (SONC,CNES).

Η τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί το Philae ήταν η στιγμή που προσεδαφίστηκε στην Agilkia, αναπήδησε και μετά πέταξε για άλλες δύο ώρες πριν καταλήξει στην τοποθεσία που ονομάστηκε Άβυδος, στον μικρότερο λοβό του κομήτη.

Τρεις ημέρες αργότερα, η κύρια μπαταρία του Philae εξαντλήθηκε και το σκάφος μπήκε σε κατάσταση αδράνειας, για να «ξυπνήσει» μόνο ξανά και να επικοινωνήσει σύντομα με τη Rosetta τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2015, καθώς ο κομήτης πλησίαζε προς τον Ήλιο και ήταν διαθέσιμη περισσότερη ενέργεια.

Η κάμερα κλειστής γωνίας OSIRIS με το Philae, 2 Σεπτεμβρίου
Η κάμερα κλειστής γωνίας OSIRIS με το Philae, 2 ΣεπτεμβρίουΩστόσο, μέχρι σήμερα, η ακριβή του τοποθεσία δεν ήταν γνωστή. Δεδομένα που μεταδόθηκαν, περιόριζαν την τοποθεσία αυτή σε μία περιοχή μερικών δεκάδων μέτρων, αλλά ένας αριθμός πιθανών υποψήφιων αντικειμένων  που αναγνωρίστηκαν σε εικόνες σχετικά χαμηλής ανάλυσης, που ελήφθησαν από μεγάλες αποστάσεις, δεν μπορούσαν να αναλυθούν λεπτομερώς μέχρι πρόσφατα.

Ενώ τα περισσότερα υποψήφια αντικείμενα απορρίφθηκαν από την ανάλυση της εικόνας και άλλων τεχνικών, οι ενδείξεις συνέχιζαν να κατευθύνονται προς ένα συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος τώρα έχει επιβεβαιωθεί σε εικόνες που έχουν ληφθεί πιο κοντά από ποτέ στην επιφάνεια του κομήτη.

Στα 2.7 χλμ, η ανάλυση της κάμερας κλειστής γωνίας OSIRIS είναι περίπου 5 εκατοστά ανά pixel, ικανό να αποκαλύψει χαρακτηριστικά του μήκους ενός μέτρου σώματος του Philae και των ποδιών του, όπως φαίνεται σε αυτές τις καθοριστικές εικόνες.

Κοντινό στιγμιότυπο του Philae, με περιγραφή των μερών του
Κοντινό στιγμιότυπο του Philae, με περιγραφή των μερών του«Αυτή η αξιοθαύμαστη ανακάλυψη έρχεται στο τέλος μιας μακριάς, επίπονης αναζήτησης», λέει ο Patrick Martin, μάνατζερ της αποστολής Rosetta. «Είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι το Philae θα παρέμενε χαμένο για πάντα. Είναι απίστευτο ότι το έχουμε   απαθανατίσει την τελευταία στιγμή».

«Αυτά τα υπέροχα νέα σημαίνουν ότι τώρα έχουμε την πραγματική  πληροφορία που έλειπε για να τοποθετήσουμε τις τρεις μέρες επιστήμης του Philae σε κατάλληλο πλαίσιο, τώρα που γνωρίζουμε που είναι πραγματικά το έδαφος που βρέθηκε!», λέει ο Matt Taylor, επιστήμονας του προγράμματος Rosetta.

«Τώρα  που η αναζήτηση του σκάφους προσεδάφισης έχει τελειώσει, αισθανόμαστε έτοιμοι για την προσεδάφιση της Rosetta και στοχεύουμε να τραβήξουμε ακόμα πιο κοντινές φωτογραφίες του σημείου προσεδάφισης της Rosetta», προσθέτει ο Holger Sierks, βασικός ερευνητής της κάμερας OSIRIS.

Η ανακάλυψη έρχεται λιγότερο από ένα μήνα πριν η Rosetta προσέλθει στην επιφάνεια του κομήτη. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο δορυφόρος θα σταλεί σε μια τελική αποστολή, χωρίς επιστροφή, για να εξερευνήσει τον κομήτη από κοντά, περιλαμβάνοντας τις ανοιχτές ρωγμές  στην περιοχή Ma’at, με την ελπίδα  ότι κρίσιμες παρατηρήσεις θα βοηθήσουν να αποκαλυφθούν μυστικά της εσωτερικής κατασκευής του κομήτη.

Περισσότερες πληροφορίες για την αναζήτηση που οδήγησε στην ανακάλυψη του Philae, μαζί με επιπλέον εικόνες, θα γίνουν σύντομα διαθέσιμες.

ESA Ελλάδα