Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Ουρανογραφία, Σάββατο 7 Μαΐου

Η Ουρανογραφία είναι κλάδος της επιστήμης της Αστρονομίας.

Ως ερασιτέχνες ή επαγγελματίες οδηγοί, με τον δάσκαλο οδήγησης, μαθαίνουμε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, τους φωτεινούς σηματοδότες, το πώς να κινούμε το αυτοκίνητο μας, να οδηγούμαστε στους δρόμους της πόλης και στο εθνικό δίκτυο.

Όπως με το κολύμπι διαχωρίζουμε τα επίπεδα σύνορα της θάλασσας και ερχόμαστε σε επαφή με έναν άλλον, πλούσιο κόσμο, του ανεξερεύνητου υποθαλάσσιου βυθού, με την Ουρανογραφία, ως ερασιτέχνες ή επαγγελματίες αστρονόμοι, μαθαίνουμε έναν ακόμη, άλλον κόσμο, αυτόν του έναστρου νυχτερινού ουρανού, με τα περίεργα ονόματα των αστερισμών και των αστεριών, το πώς τους εντοπίζουμε, πώς κινούνται στον ουράνιο θόλο, ως απλανείς και ως πλανήτες!

Πώς αυτά τα φωτεινά σήματα πλοήγησης, μας καθοδηγούν στους δρόμους του νυχτερινού ουρανού, πώς πήραν τα ονόματά τους, γιατί περιβάλλονται από μύθους και γιατί πολλά απ’ αυτά τα αστέρια έχουν ιδιαίτερες ονομασίες;

Κι αν ένα σούρουπο, χαθείτε με το αυτοκίνητο σας κάπου, χωρίς σήμα στο σύγχρονο GPS ή στο κινητό σας, η γνώση της ουρανογραφίας, θα σας δώσει τις γνώσεις, την αυτοπεποίθηση και την ψυχραιμία να προσανατολιστείτε, συντροφιά με τα αστέρια της δημιουργίας, ώστε να μην χάσετε ποτέ ξανά το δρόμο σας σε θάλασσα, στεριά όπως και στη ζωή σας.

Ως συγκυρίαρχοι της γνώσης της, θα νιώθετε ανεξάρτητοι και αυτοδύναμοι πλέον, οπότε δυναμικά, θα επιλέγετε κατά περίπτωση, τους καλύτερους δρόμους και στα πολύπλοκα ταξίδια της καθημερινότητας. Όπως ισορροπώντας από παιδιά, στο ποδήλατο, νιώθετε περηφάνια για τις δεξιότητες σας, μαθαίνετε την αξία της γρήγορης μετακίνησης και υποσυνείδητα αποκτάτε την αντίληψη του μέτρου….τι είναι; Το να ισορροπεί κάποιος τον εαυτό του.

Σ’ όλους, αρέσουν πολύ, οι δραστηριότητες και τα ταξίδια!

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, ως υπέρμαχος της διάδοσης της γνώσης, διοργανώνει για εσάς ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της Ουρανογραφίας στην αίθουσα διαλέξεων των «Πτολεμαίων» στα γραφεία του Ομίλου, Αλεξανδρείας 113, το Σάββατο 7 Μαΐου στις 6 μ.μ., με πλοηγό τον ερασιτέχνη αστρονόμο Θεοδωρίδη Κωνσταντίνο.


-Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου). Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.

Υπενθυμίζουμε ότι:

Η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και δεν γίνονται κρατήσεις.