Ταξιδεύοντας στο Ηλιακό Σύστημα με τον Θανάση Οικονόμου

Στην αποψινή (Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, στις 9 μμ) εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ, η οποία θα έχει ως τίτλο “Ταξιδεύοντας στο Ηλιακό Σύστημα με τον Θανάση Οικονόμου”, ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα ακολουθήσει τον γνωστό διαστημικό επιστήμονα Θανάση Οικονόμου σε ταξίδια του σε σώματα του Ηλιακού μας συστήματος.

Ο Πυρηνικός Φυσικός Θανάσης Οικονόμου, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, έχει συμμετάσχει από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα σε πληθώρα αποστολών της NASA και άλλων διαστημικών οργανισμών στη Σελήνη, στον Άρη, στον Κρόνο και σε Κομήτες.

Όργανα τα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στο εργαστήριό του στο Ινστιτούτο Φέρμι, επαύξησαν τις δυνατότητες διαστημικών ρομπότ, όσον αφορά στον επιτόπου προσδιορισμό της σύστασης του εδάφους ουρανίων σωμάτων, όπως η Σελήνη, ο Άρης και Κομήτες, καθώς και στην κοκκομετρία της σκόνης κομητών και δακτυλίων του Κρόνου.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο κ. Οικονόμου θα αναφερθεί στις 17+1 διαστημικές αποστολές στις οποίες συμμετείχε είτε συνεχίζει να συμμετέχει, εστιάζοντας σε κάποιες απ’ αυτές.