Ο Άνθρωπος στο περιβάλλον του Διαστήματος, Παρασκευή 3 Ιουνίου

Από τον Απρίλιο του 1961 που για πρώτη φορά βρέθηκε άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη, και τον Ιούλιο του 1969 που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη, η φυσική παρουσία του ανθρώπου στο διάστημα είναι σχεδόν αδιάλειπτη.

Πάνω από εξήντα χρόνια μετά, ετοιμάζονται στις μέρες μας αποστολές επιστροφής του στη Σελήνη, καθώς και σε νέους διαστημικούς σταθμούς σε χαμηλές τροχιές γύρω από Γη, τη Σελήνη και, αργότερα, τον Άρη. Τέλος, αρχίζει να καθίσταται ορατή η επίσκεψη αστροναυτών στον Άρη, την επόμενη ή μεθεπόμενη δεκαετία. Κάποιοι μιλούν και για αποικισμούς της Σελήνης και του Άρη, ως επόμενα βήματα.

Όμως, το διαστημικό περιβάλλον, ακόμα και σε σώματα όπως η Σελήνη και ο Άρης, και βεβαίως σε τροχιά, είναι εξαιρετικά εχθρικό για τα έμβια όντα. Έλλειψη ή έλλειμμα βαρύτητας, απουσία αναπνεύσιμου αέρα, ακραίες θερμοκρασίες, φονικές ακτινοβολίες, απομόνωση και κοινωνικά ζητήματα, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί έξω.

Θα μπορέσει ο άνθρωπος να τα διαχειριστεί στο σύνολό τους, να επιβιώσει και να προσαρμοστεί στα νέα περιβάλλοντα; Πέραν των περιορισμένου χρόνου επισκέψεων, είναι εφικτός ο εποικισμός άλλων ουρανίων σωμάτων; Υπάρχει διαφυγή στο διάστημα σε περίπτωση πρόκλησης ανήκεστης βλάβης στη Γη;

Τα παραπάνω θα απασχολήσουν τα ΦΥΣΙΚΑ κατά την αποψινή (Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας) εκπομπή, η οποία έχει ως θέμα «Ο Άνθρωπος στο περιβάλλον του Διαστήματος».

Προσκεκλημένοι του Φυσικού Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτης της ΝΑΣΑ, Θανάσης Οικονόμου, ο Ιατρός υποστήριξης Διαστημικών αποστολών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και υποψήφιος αστροναύτης, Αδριανός Γολέμης, και ο Ενδοκρινολόγος και διακεκριμένος Ερασιτέχνης αστρονόμος Θανάσης Ευαγγελόπουλος.