12o Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, διάλεξη Σταμάτη Κριμιζή, Κυριακή 28 Ιουνίου

Η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.) ιδρύθηκε το 1993 και αποτελεί την ένωση των επαγγελματιών ερευνητών σε θέματα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής. Αριθμεί περί τα 250 μέλη, τα οποία εργάζονται σε ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια της χώρας μας αλλά και της αλλοδαπής (κυρίως χώρες της Ε.Ε. και ΗΠΑ). Το τακτικό συνέδριο της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και έχει πάντοτε αξιόλογη διεθνή συμμετοχή και προβολή.

To 12ο Συνέδριο της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. διοργανώνεται φέτος στη Θεσσαλονίκη (28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου) και θα λάβει χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες και αλλοδαποί ερευνητές που εργάζονται σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, που συνδιοργανώνεται από την ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ., το ΑΠΘ, την Ακαδημία Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα λάβει χώρα την Κυριακή 28 Ιουνίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα δοθεί διάλεξη από τον Ακαδημαϊκό, Ομότιμο Καθηγητή του Johns Hopkins University των ΗΠΑ, κ. Σταμάτιο Κριμιζή για το κοινό της πόλης μας (είσοδος ελεύθερη):

«Το πρώτο ανθρώπινο ταξίδι στον Γαλαξία: Η Οδύσσεια των διαστημοπλοίων Voyager 1,2»

Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν το 1977 για να εξερευνήσουν τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα. Όχι μόνο εκπλήρωσαν την αποστολή τους μέχρι το 1989, αλλά το Voyager 1 ξεπέρασε πρόσφατα το σύνορο του ηλιακού μας συστήματος με το Γαλαξία, και έγινε το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που εξήλθε από την ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Σήμερα το Voyager 1 βρίσκεται στη φανταστική απόσταση των 19,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και συνεχίζει να στέλνει πληροφορίες καθημερινώς. Ο ομιλητής είναι επικεφαλής ερευνητής σε ένα από τα τέσσερα πειράματα που εκτελούν τις μετρήσεις τα τελευταία 37 χρόνια και θα περιγράψει τις ανακαλύψεις αυτής της σύγχρονης Οδύσσειας της διαστημικής εποχής.

Σύντομη βιογραφία του Σταμάτιου Μ. Κριμιζή

11222428_1640151536215679_671155191389340374_o

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το
2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που επί του παρόντος κατευθύνεται προς τον Πλούτωνα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 12.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.

Έχει λάβει τρεις φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences, το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το James Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014). Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγτoν του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement).

Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα


Με εξαίρεση την εναρκτήρια συνεδρία της Κυριακής, οι κύριες συνεδρίες θα λάβουν χώρα στο ΚΕΔΕΑ, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου εώς και την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών αντικειμένων που έχουν χωριστεί σε πέντε ενότητες:

α) Φυσική της Ηλιόσφαιρας και του Ηλιακού Συστήματος
β) Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Αστροφυσική
γ) Κοσμολογία και Σχετικιστική Αστροφυσική
δ) Αστέρες, Πλανήτες και Διαστρικό μέσο

Το συνέδριό τιμούν με την παρουσία τους, ως προσκεκλημένοι ομιλητές, διακεκριμένοι αλλοδαποί ερευνητές, όπως οι:

▪ Marc McCaughrean (ESA), ανώτερο στέλεχος του ΕΟΔ που θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης επιτυχημένης αποστολής «Rosetta» στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko.
▪ Alessandro Morbidelli (Observatory of Nice, Γαλλία) που θα αναφερθεί στις σύγχρονες θεωρίες σχηματισμού του ηλιακού συστήματος και των εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων
▪ David Elbaz (SEA Saclay, Γαλλία) που θα μιλήσει για την κοσμική εξέλιξη των γαλαξιών
▪ Paul Kalas (University of California at Berkeley, ΗΠΑ) που θα αναφερθεί στις επαναστατικές ανακαλύψεις που προκύπτουν από τις νέες τεχνικές απευθείας παρατήρησης εξωηλιακών συστημάτων
▪ Salvatore Capozziello (University of Napoli, Ιταλία) που θα μιλήσει για τη δημιουργία και εξέλιξη αστρικών δομών, στα πλαίσια νέων θεωριών για τη Βαρύτητα.

Επίσης, για πρώτη φορά, θα διεξαχθεί Ειδική Συνεδρία, με τίτλο «Εξερευνώντας την προοπτική της Ελλάδας στο Διάστημα», όπου θα συζητηθούν
(α) η μέχρι σήμερα εμπλοκή ελληνικών ινστιτούτων, ερευνητικών ομάδων και εταιρειών διαστημικής τεχνολογίας σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) και
(β) ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας και η προοπτική αναβαθμισμένης εμπλοκής της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας και βιομηχανίας σε προγράμματα και διαστημικές αποστολές του ΕΟΔ.

Στην ειδική συνεδρία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του εγχώριου δικτύου βιομηχανιών διαστημικής τεχνολογίας (Corallia si-Cluster), ξένων εταιριών διαστημικής τεχνολογίας (Astrium), της κυβέρνησης (Υπ. Παιδείας και Έρευνας), της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ., Πανεπιστήμια, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου).

Επικοινωνία:
Καθηγητής Λουκάς Βλάχος, Πρόεδρος ΔΣ, ΕΛΑΣΕΤ, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ
vlahos@astro.auth.gr
+30-2310-998044

Επ. Καθηγητής Κλεομένης Τσιγάνης, Γραμματέας ΔΣ, ΕΛΑΣΕΤ, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ
tsiganis@auth.gr
+30-2310-998963

http://www.helas.gr/conf/2015/