Ο χορός των εξωπλανητών

Ένα time lapse βίντεο μας δείχνει την πορεία των εξωπλανητών γύρω από το άστρο τους σε διάστημα 12 ετών

Το εξωπλανητικό σύστημα HR8799 ήταν το πρώτο που απεικονίστηκε απευθείας το 2008. Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια, ο αστροφυσικός Jason Wang του Northwestern University δημιούργησε ένα εκπληκτικό time lapse βίντεο ης οικογένειας τεσσάρων πλανητών – ο καθένας με μεγαλύτερη μάζα από τον Δία – σε τροχιά γύρω από το αστέρι τους. 

Το HR8799 βρίσκεται 133,3 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Πήγασου. Αν και φαίνεται απίστευτα μακρινό, το HR8799 βρίσκεται στην «ηλιακή γειτονιά μας». Σε σύγκριση με τον Ήλιο, το HR8799 είναι 1,5 φορές πιο μαζικό και περίπου 5 φορές πιο φωτεινό. Είναι επίσης πολύ νεότερο καθώς με ηλικία περίπου 30 εκατομμυρίων ετών, το σύστημα σχηματίστηκε μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Για την κατασκευή του βίντεο, ο Wang χρησιμοποίησε «προσαρμοσμένα οπτικά» για να διορθώσει το θάμπωμα της εικόνας που προκαλείται από την ατμόσφαιρα της Γης, στεμματογράφους και αλγόριθμους επεξεργασίας για να μειώσει τη λάμψη από το κεντρικό αστέρι του συστήματος. Γι’ αυτό το βίντεο έχει έναν μαύρο κύκλο στη μέση. Χωρίς αυτό, η λάμψη θα ήταν πολύ έντονη για να παρατηρήσουμε τους πλανήτες να χορεύουν γύρω του.

Τέλος, ο Wang χρησιμοποίησε μια μορφή επεξεργασίας βίντεο για να συμπληρώσει κενά στα δεδομένα και να εξομαλύνει το κίνηση των πλανητών. Διαφορετικά, οι πλανήτες θα φαινόταν να πηδούν γύρω αντί να περιφέρονται ομαλά στο διάστημα.

Το τελικό προϊόν δείχνει τέσσερις αμυδρές κουκκίδες σε τροχιά γύρω από το κεντρικό τους αστέρι. Ο πλησιέστερος πλανήτης στο αστέρι χρειάζεται περίπου 45 γήινα χρόνια για να συμπληρώσει μια τροχιά γύρω του, ενώ ο πιο μακρινός πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 500 χρόνια.